#Spania – Ministerul Afacerilor Economice și Transformării Digitale, Banca Spaniei și Agenția Fiscală au lansat Observatorul Marjelor de Afaceri, o inițiativă de pionierat care a fost creată cu scopul de a crește informațiile disponibile despre marjele de afaceri și de a îmbunătăți cunoștințele despre evoluția acesteia și implicații asupra economiei în ansamblu.

Site-ul Observatorului oferă acces public la diferite baze de date care pot fi folosite pentru studiul marjelor afacerilor din țara noastră, colectează diverse rapoarte care au analizat comportamentul lor recent și clarifică câteva concepte cheie și aspecte metodologice. Aceste informații vor fi actualizate periodic.

Primul raport al Observatorului, publicat astăzi, include o primă analiză a evoluției recente a marjelor de afaceri, cu o aproximare realizată prin raportul Rezultatul Economic Brut Operațional pe vânzări (sau marja pe vânzări). Rezultatele analizei relevă eterogenitatea ridicată a marjelor dintre diferitele sectoare ale economiei, diferențe care ar putea fi consecința unor factori multipli asociați structurii pieței și funcției de producție a fiecărui sector și care trebuie interpretate cu atenție. . Această eterogenitate se observă și în rândul companiilor din același sector.

A doua parte a raportului prezintă o analiză a evoluției marjelor din Spania în ultimii ani, perioadă în care acestea au fost afectate de impactul pandemiei și de creșterea costurilor cu energia. În termeni generali, marjele de afaceri au scăzut semnificativ în 2020 pentru majoritatea ramurilor de activitate și și-au revenit de atunci, astfel încât, în unele sectoare, la începutul anului 2023 sunt peste nivelurile preexistente. Cu toate acestea, în cadrul acestei dinamici relativ generale, s-au observat diferențe foarte semnificative între sectoare.

De exemplu, criza COVID a avut un impact deosebit de intens în 2020 asupra ramurilor de servicii cele mai legate de turism. În aceste ramuri, marjele au început să se redreseze la jumătatea anului 2021 și practic au revenit la nivelul lor de dinainte de pandemie la sfârșitul lui 2022.

Pe de altă parte, în perioada 2021-2022, creșterea costului materiilor prime a avut un impact foarte negativ asupra sectoarelor lanțului alimentar, care au înregistrat o scădere de aproape 25% a marjelor acestora. Mai recent, aceste marje au început să se redreseze, deși vor rămâne în continuare la niveluri sub media lor istorică.

Pe de altă parte, marjele sectorului energetic au crescut brusc de la jumătatea anului 2021 – reflectând, printre alți factori, impactul asupra prețurilor la gaze, petrol și derivate ale războiului rusesc din Ucraina – și se află în prezent peste. nivelurile lor pre-pandemice.

Atât măsurarea marjelor de afaceri, cât și evaluarea consecințelor macroeconomice ale evoluției acestora sunt supuse unei incertitudini considerabile, mai ales într-o situație macrofinanciară, precum cea actuală, care a fost afectată de perturbări de natură și intensitate neobișnuită.

În acest context, în trimestrele următoare va fi esențială să se efectueze monitorizarea continuă a comportamentului diferitelor măsuri alternative care să permită aproximarea evoluției marjelor de afaceri, înțelegerea mai bine a diferențelor de evoluție a marjelor menționate care se obțin din statistici din diferite surse, identifică care parte din dinamica observată ar putea fi structurală sau tranzitorie și analizează în detaliu implicațiile pe care toate acestea le-ar putea avea, de exemplu, în ceea ce privește evoluția viitoare a inflației, a ocupării forței de muncă, a investițiilor și a competitivității internaționale a noastră. țară.

Observatorul Marjelor Afacerilor

Mai multe informatii Raport trimestrial al Observatorului Marjelor de Afaceri (PDF) Sursa: Guvernul Spaniei – Economic Affairs, Banca Spaniei și Agenția Fiscală publică primul raport trimestrial al Observatorului Marjelor de Afaceri