Primii români care ar putea să ne reprezinte în Parlamentul European sunt liberalii Roxana Nicula şi Gelu Vlaşin, care se prezintă in cadrul formaţiunii P-LIB.

Numărul românilor din Spania cu drept de vot se apropie de 700 de mii, iar Partidul Libertății Individuale (P-LIB) este prima formațiune din Spania care a decis să-i pună pe candidaţii români pe locuri eligibile, pe listele care urmează să fie prezentate pe 25 mai.

Cei doi liberali români se află pe locurile trei și patru, iar în fruntea listei a fost numit președintele P-LIB, Juan Pina.

Potrivit P-LIB, aceasta este cea mai înaltă poziție ocupată până acum de către cetățenii români, pe o listă electorală spaniolă la Parlamentul European. 

Ca să se poată prezenta la alegerile europarlamentare, Gelu Vlaşin şi Roxana Nicula au nevoie de semnăturile românilor din Spania. Cei care doresc să sprijine candidatura P-LIB trebuie să semneze formularul oficial, oferit de Ministerul de Interne al Spaniei în acest scop, şi care se poate găsi pe site-ul P-lib www.p-lib.es/PE2014.

Liberalii spanioli încă nu au reprezentanți în parlament și se organizează în toată Spania pentru a candida la următoarele alegeri locale și autonomice din 2015. În localitățile în care există comunități mari de români, P-LIB și-a manifestat dorința de a avea sprijinul liberalilor români pentru poziții de o mare relevanță și chiar să conducă nominalizările în cazurile oportune. 

A început campania de strângere de semnături pentru ca autoritățile Statului spaniol să ne permită să prezentăm candidatura liberală la Alegerile Europene din 25 Mai, alegeri la care, pentru prima dată, doi români vor candida în primele cinci locuri pe lista unui partid politic spaniol. Și acest lucru este posibil pentru că noi liberalii credem în fiecare persoană, în capacitatea fiecăruia și considerăm că diversitatea este o calitate care îmbogățește cultural, economic, social și etic pe acea societate care primește cu brațele deschise pe români și orice altă persoană”, ne-a precizat Roxana Nicula.

Partidul Libertății Individuale (P-LIB) este, potrivit comunicatului formaţiunii, unicul partid politic spaniol prezent în Internaționala Liberală, partener al PNL România.

Alegerile europene din 25 mai vor fi marcate de o creştere foarte puternică în sondaje a partidelor politice cu orientări xenofobe, din ţări precum Franţa sau Olanda. De altfel, în contextul actual de criză economică, discursul naţionalist al acestor formaţiuni, care critică prezenţa străinilor în anumite ţări din Europa şi instigă la discriminarea imigranţilor în funcţie de venituri, este principalul motiv pentru care unii europeni au intenţia să-i trimită în Parlamentul European.

Situaţia românilor din Spania nu este mai bună decât a celorlalţi străini, iar prezenţa la vot a compatrioţilor poate influenţa conţinutul discursurilor legate de imigraţie.

Gelu Vlaşin

Scriitor recunoscut și premiat în România, autorul a opt cărți de poezii publicate, Gelu Vlaşin este expert pe comunicare digitală și lucrează în sectorul privat în Madrid. Este membru PNL și face parte din Delegația Permanentă a Diasporei Române PNL. În prezent deține funcția de Coordonator de Comunități Străine a P-LIB și și în același timp este Vicepreședintele FEDROM -Federația Asociațiilor de Români din Spania-.

Gelu Vlașin este originar din Telciu, Bistrița-Năsăud și în anul 2012 a fost condecorat cu Distincția Ordinul Meritul Cultural  în Grad de Cavaler iar în 2013 a primit titlul de Cetățean de Onoare al localității natale Telciu. A venit în Spania în urmă cu paisprezece ani și a parcurs toate etapele pe care le parcurge un imigrant român în căutarea unui viitor mai bun pentru el și familia lui, începând de jos y construindu-și cu mare efort și seriozitate un loc din ce în ce mai proeminent în societatea spaniolă și românească din Spania.

Roxana Nicula

Antreprenoare în sectorul online și translator de română și spaniolă, Roxana Nicula este una din persoanele care au inițiat proiectul partidului liberal spaniol P-LIB în 2009. A ocupat funcția de Secretar General al Comitetului Executiv Provizoriu, organ însărcinat cu conducerea partidului până la organizarea primului Congres din 2010. La al doilea Congres a fost aleasă ca membru al Comitetului Executiv Federal unde în prezent deține funcția de Secretar pe Relațiile cu Societatea Civilă -Dialogul cu cetățenii, ONG și Asociații. A candidat pe locul 2 la lista P-LIB la alegerile generale din 2011 la Camera Deputaților.

Originară dintr-o familia de liberali din Pitești, județul Argeș, începe să se intereseze de política liberală încă din copilărie iar când ajunge la București decide să se înscrie în PL93 în 1996. Posterior devine membru al Partidului Național Liberal odată cu reântoarcerea PL93 în cadrul PNL și se implică în mod activ în campania electorală din 1996 împreună cu echipa de tineret a PNL în cadrul sectorului 3 al capitalei.

În 1998 sosește în Spania și câteva luni mai târziu se va muta la Ciudad de México unde va colabora în mod activ în cadrul redacției revistei liberale de politică și economie Perfiles Liberales.

{loadposition publi-in-article}{jathumbnail off}