#Madrid –

CA MEMBRI A ECHIPEI „START”.

Doi chirurgi de la Spitalul Public Severo Ochoa din Comunitatea Madrid au fost premiați de Ministerul Afacerilor Externe, Uniunea Europeană și Cooperare pentru participarea la asistența victimelor după cutremurul din Turcia din februarie. Șeful Secției de Chirurgie Generală și Aparatul Digestiv, Javier Martín Ramiro, a primit Crucea Ordinului Isabel la Católica și Antonio Ramos, Crucea Ordinului Meritul Civil. Cei doi chirurgi au făcut parte din cei 195 de lucrători sanitari și specialiști ai echipei START a Agenției Spaniole pentru Cooperare Internațională pentru Dezvoltare (AECID) care au acordat asistență victimelor cutremurului din orașul turc Alejandreta.

Cei 195 de lucrători sanitari și specialiști din Echipa START care au asistat victimele cutremurului din orașul turc Alexandretta au primit decorațiile, joi, 7 septembrie, la sediul Ministerului Afacerilor Externe, Uniunii Europene și Cooperării. Printre medicii recunoscuți s-au numărat și doi chirurgi de la Spitalul Severo Ochoa care au călătorit în Turcia în două rotații diferite.

Chirurgul Antonio Ramos a fost primul care s-a alăturat membrilor START din Alejandreta, pentru el prima sa misiune ca membru al acestei echipe de urgență în catastrofe. La întoarcerea sa în Spania, Javier Martín Ramiro a preluat un alt echipaj, care pentru specialist a fost a doua sa misiune umanitară după ce a colaborat în asistența victimelor ciclonului Idai care a lovit Mozambic în 2019.

Ambii profesioniști se aflau într-unul dintre orașele cele mai afectate de cutremur, îngrijind victimele într-un spital de campanie dotat cu sală de operație și aparatură medicală. Aproape 7.400 de persoane au primit asistență cu ajutorul celor trei echipe desfășurate de AECID după cutremurul devastator de 7,8 grade pe scara Richter care a zguduit Turcia și Siria pe 6 februarie 2023.

Cruci de Ordine

Persoana responsabilă cu Chirurgia Generală și Sistemul Digestiv al Spitalul Public Severo OchoaJavier Martín Ramiro, a fost distins cu Crucea Ordinului Isabel la Católica pentru a doua sa participare la asistență umanitară cu echipa START, ciclonul Idai în Mozambic în 2019 și cutremurul din Turcia în 2023. Chirurgul Antonio Ramos a primit crucea al Ordinului Meritul Civil pentru prima sa cooperare cu AECID în situație de urgență.

Sursa: Comunitatea Madrid – Doi chirurgi de la Spitalul Public Severo Ochoa, decorați pentru că au ajutat victimele după cutremurul din Turcia