Executivul de la București profită de aglomerația din închisorile României ca să amnistieze cel puțin 2 mii de persoane condamnate.

Ministrul Justitiei, Florin Iordache, a declarat astazi la Guvern, potrivit Hotnews.ro, că Ministerul Justitiei a realizat un proiect de Ordonanță de Urgență privind grațierea unor infracțiuni.

Iordache avansează că „estimarile ministerului” arată ca „peste 2.000 de persoane pot beneficia de grațiere”.

Ministrul justifică aceasta ordonanță prin „gradul de încărcare a penitenciarelor, de peste 150%”.

„O decizie CEDO ne poate obliga să rezolvăm această situație și nu putem construi peste noapte cele 9.000 de locuri care ne trebuie”, mai spune ministrul Justiției, citat de Hotnews.ro.

„Este clar că în România este nevoie de o lege a grațierii, a mai spus Iordache”.

Ordonanța de urgență trebuie avizată de Curtea Supremă de Magistratură.

Procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a criticat această campanie de grațiere și speră ca ministrul să-și țină promisiunea și să ia în considerare și opinia instituțiilor de justiție.

„Dacă se dezincriminează abuzul în serviciu, prejudiciile cauzate statului nu vor fi recuperate. DNA a indisponibilizat bunuri de 1,5 miliarde, care sunt bani care trebuie recuperați de stat. Dacă legea intră în vigoare, chiar și pentru câteva ore, ea își produce efectele”, a declarat Kovesi la Digi24.

Proiectul Ordonanței de Urgentă a fost publicat pe pagina web a Ministerului Justiției după ce premierul Sorin Grindeanu a garantat că aceasta va fi analizată întâi și de instituțiile justiției românești.

Prin modificările pe care guvernul spera să le aprobe astăzi, ar scăpa de ancheta penală și de procese toți primarii, șefii de consilii județene, miniștri, în cazurile în care prejudiciul din dosare este mai mic de 200 de mii lei.

De pildă, subliniază Hotnews, Liviu Dragnea ar scăpa astfel de una din acuzațiile din al doilea dosar, în care e trimis în judecată pentru instigare la abuz în serviciu și la fals intelectual. În acest dosar, prejudiciul este de 100 de mii de lei.

Ședința de guvern de astăzi a fost prezidată de președintele Klaus Iohannis, care a cerut scoaterea proiectelor de ordonanță de pe ordinea de zi. Este vorba despre ordonanţa privind graţierea şi cea privind modificarea Codurilor penale, pe care președintele a solicitat „să nu fie adoptate de Executiv peste noapte”.