Președintele Comunității Madrid, Isabel Díaz Ayuso, a anunțat astăzi că Guvernul de la Madrid va lansa, odată cu venirea frigului în săptămânile următoare, Campanie #CalorSeguro de informare a cetățenilor și comunităților învecinate cu privire la riscurile utilizării necorespunzătoare a șemineelor, sobelor, brazelor sau încălzitoarelor care pot provoca incendii sau emisii de monoxid de carbon. Inițiativa va fi diseminată prin toate rețelele de socializare ale guvernului regional.

)

Președintele a explicat că utilizarea detectoarelor de fum, cu un cost de abia 10 euro, poate ajuta la prevenirea si „a sti cum sa actionezi in caz de incendiu poate insemna diferenta intre viata si moarte”, a avertizat in cadrul prezentarii , în Valdemorillo, a bilanțului campaniei din acest an a Planului de protecție civilă împotriva incendiilor forestiere în Comunitatea Madrid (INFOMA). Instalarea acestor sisteme este, tocmai, unul dintre sfaturile oferite de serviciile de Urgență deoarece este o măsură ieftină și reduce la jumătate probabilitatea de vătămare gravă sau mortală în cazul unui eveniment cu aceste caracteristici.

Astfel, Díaz Ayuso a afirmat că această iarnă „ar putea fi una dintre cele mai complicate din istoria noastră recentă în ceea ce privește incendiile și otrăvirile din cauza utilizării inadecvate a surselor alternative de căldură pentru a atenua prețul gazului și al energiei electrice”, adăugând totodată că fenomenul de ocupare din Spania generează incendii grave în locuințe soldate cu deces în unele ocazii.

În acest fel, prin Securitatea de la Madrid și Agenția de Urgență 112 (ASEM ) cetățenii și comunitățile învecinate vor fi informați cu privire la pericolele implicite în utilizarea necorespunzătoare a semineelor, sobelor, brazelor sau radiatoarelor, q Poate provoca incendii sau emisii de monoxid de carbon în locuințe. În 112 au fost înregistrați în Spania 73 decese în urma incendiilor și exploziilor. Dintre aceștia, 112 se aflau în case particulare, ceea ce reprezintă 73% din total -10 în Comunitatea de Madrid-.

Instalarea detectoarelor de incendiu

Având în vedere că principala cauză a decesului (65, 5%) în aceste cazuri este inhalarea fumului, serviciile regionale de urgență amintesc că acest tip de eveniment ar putea fi evitat prin instalarea detectorilor de incendiu, măsură ieftină care reduce la jumătate șansele de rănire gravă sau mortală. Cu toate acestea, implementarea sa nu ajunge nici măcar 10% din gospodării, în timp ce în țările vecine, precum Franța , Germania sau Marea Britanie, este obligatorie.

Segmentul de populație cel mai afectat de pretenții de acest tip este cel al persoanelor în vârstă. Aici converg mai multe motive, precum pierderea treptată a abilităților motorii, obiceiurile proaste în utilizarea încălzirii, sursele de căldură învechite sau neîntreținute sau creșterea progresivă a numărului de persoane din acest grup care locuiesc singure, a căror probabilitate de deces în episoade de această natură este de cinci ori mai mare decât cea a celor care o fac însoțită.

Sfaturi practice pentru a evita accidentele

Pentru a evita acest tip de situație, Comunitatea Madrid recomandă să se acorde atenție sobelor , cosuri de fum si cazane, care trebuie sa fie intotdeauna in perfecta stare de functionare si curatenie. De asemenea, este necesară verificarea grilelor de aerisire, deoarece starea lor proastă ar putea provoca acumularea de monoxid de carbon, cu riscurile pe care aceasta le presupune.

Dacă izbucnește un incendiu, primul Ceea ce trebuie să facem este să verificăm dacă afectează un etaj mai înalt sau mai jos decât cel pe care îl ocupăm în acel moment. În primul caz, trebuie să coborâm pe jos – dacă nu este fum pe scări, deoarece altfel nu este nevoie să accesăm – și să ieșim afară. În al doilea caz, cel mai bine este să rămânem acolo unde suntem, să punem prosoape și haine umede sub ușile închise pentru a preveni pătrunderea fumului și să ne apropiem de o fereastră pentru ca ei să ne vadă și să ne salveze.
În sfârșit, ca măsură preventivă, se recomandă să nu supraîncărcați prizele cu prize multiple pentru aparate electrice.

Sursa: Comunitatea Madrid – Díaz Ayuso anunță o campanie de informare a cetățenilor și comunităților învecinate cu privire la riscurile utilizării necorespunzătoare a șemineelor ​​sau a radiatoarelor