#Madrid –

Președintele Comunității Madrid, Isabel Díaz Ayuso, a anunțat astăzi noul Plan de transfer pentru a transmite societății rezultatele cercetării științifice în mod rapid și eficient și că acestea au ca rezultat îmbunătățiri pentru viețile locuitorilor din Madrid și pentru țesutul productiv al regiunii. .

Díaz Ayuso a avansat detaliile acestei inițiative în cadrul prezentării premiilor Margarita Salas, Miguel Catalán, Julián Marías și Fermina Orduña la Real Casa de Correos, sediul guvernului regional, unde a subliniat importanța „apropierii științei de oameni”. „Continuăm să lucrăm pentru ca Comunitatea Madrid să faciliteze și să elimine obstacolele din calea cercetării și științei”, a adăugat președintele, care a subliniat că acestea sunt obiectivele viitoarei Legi a Universităților „pentru că ambele sunt inseparabile”.

Președintele a amintit că ieri a fost Ziua Internațională a Femeii și Fetelor în Știință, pe care Comunitatea Madrid a sărbătorit-o cu diferite ateliere și zile în semn de recunoaștere și sprijin „din partea unui Guvern care este profund mândru de talentul bărbaților și femeilor, care din ce în ce mai împreună ei fac o lume mai completă din știință, tehnologie și științe umaniste.”

Díaz Ayuso a explicat că acest proiect include programul RESULTA, care „va aduce rezultatele cercetării în domenii strategice în medii reale precum spitale, companii sau centre de sănătate”, iar prima dintre cererile de ajutor este în prezent în curs de finalizare. zona de Biotehnologie, cu un buget de 2 milioane de euro.

Această inițiativă se înscrie în VI Planul Regional de Cercetare Științifică și Inovare Tehnologică pentru perioada 2022-2025, care reprezintă o investiție totală de 611 milioane euro, cu 191 milioane mai mult decât cele alocate în apelul precedent.

Planul cuprinde, de asemenea, mai multe inițiative pentru accelerare, generare și investiții în Deeptech, nume dat companiilor nou create care oferă soluții inovatoare la provocările sociale majore. De asemenea, se va stabili un sistem de coordonare pentru evaluarea rezultatelor studiilor efectuate în aceste domenii și se va încuraja colaborarea public-privată în dezvoltarea proiectelor care atrag investiții.

De asemenea, se vor desfășura acțiuni pentru a da vizibilitate muncii inovatoare desfășurate de companii, centre de cercetare și universități din regiune, precum crearea unei platforme de inovare deschisă, celebrarea unui rețele și o mai mare participare la evenimente precum Știință pentru industrie.

Premii de cercetare 2023

Díaz Ayuso a prezentat anul trecut premiile care recunosc cariera profesională a cercetătorilor din regiune. La categoria carieră științifică se disting realizările, pregătirea în domeniul cunoașterii și impactul național și internațional al câștigătorului în toți anii săi de muncă, în timp ce categoria sub 40 de ani evidențiază calitatea și excelența muncii desfășurate. acea vârstă.

Astfel, într-o carieră științifică, Margarita Salas a fost pentru Celso Arango, șeful serviciului de Psihiatrie a Copilului și Adolescentului la Spitalul Public Universitar General Gregorio Marañón din 2012 și o referință internațională în bioștiința spaniolă în domeniul tulburărilor de neurodezvoltare. La rândul său, Miguel Catalán a fost acordat lui David Serrano, directorul Energiei Institutului de Studii Avansate din Madrid (IMDEA) și șeful unității de procese termochimice care se concentrează pe dezvoltarea catalizatorilor. Și Julián Marías a mers la Inés Fernández-Ordóñez, profesor de limba spaniolă la Universitatea Autonomă din Madrid și membru cu drepturi depline al Academiei Regale Spaniole și al Academiei Regale a Doctorilor din Spania, a cărei activitate s-a concentrat pe adaptarea fonetică și datele dialectului morfologic. .

În ceea ce privește categoria sub 40 de ani, Miguel Catalán a corespondat ex aequo lui Alejandro Manjavacas, de la Consiliul Superior pentru Cercetare Științifică (CSIC), unde dezvoltă studii privind interacțiunea luminii cu seturi ordonate de nanostructuri; și Marina García, profesor asistent și doctor al Departamentului de Ecologie al Universității Autonome din Madrid, a cărui activitate se ocupă de agroecologia pentru

sustenabilitatea sistemelor social-ecologice. În plus, Julián Marías în această modalitate a fost primit de María Ángeles Martín Romera, absolventă în istorie la Universitatea din Granada și specialist în domeniul istoriei medievale la Universitatea Complutense din Madrid.

În cele din urmă, au fost acordate și Premiile V Fermina Orduña, care disting persoane care au inovat și dezvoltat noi tehnologii pentru țesutul productiv și de afaceri. La categoria cariere științifice, a fost remarcat José Molero, profesor emerit de Structură Economică și Economie Industrială la Universitatea Complutense din Madrid și pionier în introducerea studiilor de inovare în Spania. Pe de altă parte, la categoria tineri inovatori sub 40 de ani, a fost premiat inginerul tehnic aeronautic și expert în simulare numerică de la Universitatea Politehnică din Madrid, Francisco Inglés, care a primit și acest premiu. ex aequo inginer industrial și doctor în inginerie biomedicală Alba González, care lucrează de un deceniu în cercetarea și dezvoltarea implanturilor personalizate fabricate cu tehnologie de imprimare 3D pentru reconstrucții osoase complexe ale corpului uman.

Sursa: Comunitatea Madrid – Díaz Ayuso anunță noul Plan de transfer pentru a transmite societății rezultatele cercetării științifice