#Catalunia – Directorul general pentru Politică Maritimă și Pescuit Durabil, Sergi Tudela, însoțit de directorul Serviciului Teritorial al Departamentului din Terres de l’Ebre, Jesús Gómez, a vizitat astăzi compania de acvacultură Acuidelta de l’Ametlla de Mar pentru a cunoaște prima mână. predau instalatiile finantate cu ajutorul Fondului European Maritim si Pescuit (FEMP). În cadrul acestei vizite, directorul a explicat că, în perioada 2017-2023, Departamentul de Acțiune Climatică, Alimentație și Agenda Rurală a alocat 8.447.731 milioane de euro din aceste fonduri europene pentru dezvoltarea acvaculturii în Catalonia, care au permis un total de 95 de proiecte de derulat.

Din această sumă, o sumă importantă merge către La Cala, de l’Ametlla de Mar, unde au fost subvenţionate 13 acţiuni în valoare de 6.196.583 euro, care au generat o investiţie în municipiu de 17.285.501 euro.

Capacitatea productivă a instalațiilor de acvacultură din La Cala, în prezent cu 7.425 de tone autorizate, face din acest municipiu principalul punct de producție de pește de acvacultură din Catalonia.

Producția anului 2022 în municipiu a atins 41% din potențialul de producție autorizat, cu o comercializare de 3.049 de tone de pește care reprezintă o valoare economică, la prima vânzare, de 37,8 milioane de euro. Este de remarcat redresarea producției de acvacultură de platică în acest municipiu.

Acvacultura, împreună cu pescuitul, devin sectoarele prioritare ale economiei albastre a municipiului.

Producția de acvacultură de dorada este din nou în Catalonia

În cazul companiei Acuidelta, granturile le-au permis să construiască un nou centru de primire și clasificare a peștilor de crescătorie. Acuidelta este o unitate care a început să comercializeze îngrășarea de biban de mare (Dicentrarchus labrax) și dorada (Sparus aurata) în apele municipiului Ametlla de Mar în 2022. Deține o concesiune cu o capacitate de producție de până la 1.800 de tone de pește. În 2022 au comercializat, la prima vânzare, 55 de tone de biban de mare; pe de altă parte, datorită activității acestei companii, a existat din nou producție de acvacultură de dorada în Catalonia, în special 380 de tone au fost comercializate. Comercializarea acestor două specii a reprezentat în jur de 1,2 milioane de euro la prima vânzare.

Cealaltă societate Ametlla de Mar care beneficiază de aceste granturi este societatea Balfegó Tuna SL, deținătoare a unei concesiuni de îngrășare a tonului roșu (Thunnus thynnus) în apele municipale, acordată inițial în 2002. Capacitatea maximă de producție a acestei unități este de 5.625 de tone. de ton pe an. În 2022, Balfegó Tuna SL a comercializat, la prima vânzare, 2.614 tone de ton, ceea ce reprezintă aproape 36,6 milioane de euro.

Această companie a folosit ajutorul pentru construcția unei nave pentru îmbunătățirea instalațiilor de acvacultură.

Aproape 200 de instalații de acvacultură în funcțiune

În prezent, Catalonia are în funcțiune 186 de unități de acvacultură, 11 în apele continentale și 175 în apele marine. Dintre acestea din urmă, 170 sunt dedicate cultivării moluștelor bivalve în golfurile Alfacs și Fangar din delta Ebroului, două cultivă midii în linii de reproducere în Roses și, respectiv, les Cases d’Alcanar, iar trei pești sunt îngrășați în cuști plutitoare amplasate. în apele de coastă din Roses (o instalație cu producție de biban) și Ametlla de Mar (o instalație cu cultivare de dorada și biban și alta unde se îngrășează tonul).

În apele continentale, cea mai cultivată specie este păstrăvul curcubeu; sturionul, mai puțin reprezentativ, se cultivă și pentru carnea sa, cât și pentru fabricarea caviarului. Pe de altă parte, cultivarea microalgelor, care ia putere în țara noastră, este reprezentată de producția de spirulina, deși în acest 2023 este de așteptat ca Chlorella să fie produsă pentru prima dată. În ceea ce privește midiile din golfurile deltei Ebrului, midia este specia cea mai cultivată, urmată de stridia creț.

Producția de Macrogalga este în prezent testată în instalațiile de acvacultură existente, ceea ce va diversifica producția de acvacultură a țării.

sursă: Departamentul de Acțiune Climatică, Alimentație și Agenda Rurală alocă 8,4 milioane EUR pentru dezvoltarea acvaculturii în ultimii șase ani