AIPE Castellón (Asociación de Inmigrantes de los Países del Este) a avut o lună decembrie plină de activități cum de altfel este tot anul pentru această asociație activă din punct de vedere al interacțiunii socio-umane și al colaborării cu instituțiile spaniole.

Începând cu prima săptămână a lunii au fost invitați la Vall d̛ Uxó și la Primăria din Morella pentru a sărbători Ziua Națională a României.

Librăria Babel din Castellón a fost pentru a opta oară consecutiv gazda unei activități importante împreună cu Acció Cultural Valencia și Federación Provincial de Vecinos: Ziua Națională a României  și comemorarea a douăzeci de ani de la Revoluția din 1989.

Participarea la INTEGRA Madrid i-au adus aproape de reprezentanții Ambasadei României la Madrid unde au dansat și pozat împreună cu diplomații, PRO TV și actrița Dana Rogoz.

Concertul maraton ce colinde care a urmat a început pe 11 și respectiv 18 decembrie la Plaza Santa Clara și Huerto Sogueros Castellón la invitația asociației Manos Unidas și Crucea Roșie din Castellón.

Cele două coruri de colindători: cel mixt și corul de juniori din cadrul AIPE și echipa de dansuri populare nu au avut timp să respire luna care a trecut.

Au colindat și au onorat toate invitațiile făcute de către instituțiile spaniole, mai mult de atât  au mărturisit că le-au luat drept „cadouri“. Este drept, un fel de cadouri speciale care i-au făcut să trăiască mai aparte, aici în Spania, sărbătorile tradiționale de iarnă românești. 

După atâtea eforturi depuse alături de echipa de dansuri populare și de corurile de colindători „putem spune cu mândrie că cel mai frumos moment al lunii a fost atunci când fulgii de zapadă au început să se cearnă, parcă sosiți special pentru noi, la Morella, un sătuc deosebit pentru istoria lui veche datând din perioada romană“ ne declară Liliana Ioțu- Vicepreședinte și Director Cultural AIPE Castellón. „Poezia, colindele, muzica și dansul ne-au făcut să  credem, în acele momente că suntem pe plaiurile românești“.

Cu privire la proiectele de viitor, ne dorim decât un an mai bun față de cel care a trecut, însă să ne gasească la fel de sănătoși și de plini de optimism! Problemele românilor care vin la noi sunt destul de multe și tot mai complicate, iar echipa noastră încearcă să le rezolve pe fiecare în parte, cum poate mai bine. Am primit pe oricine a venit cu porțile deschise, mai mult de atât, încercăm să gestionăm cât de bine putem, relațiile interculturale româno-spaniole“, a mai spus Liliana Ioţu.