Unitățile de colaborare raionale, mai cunoscute sub denumirea de UDC-uri, sunt formate din persoane vulnerabile sau cu risc de excludere care au grijă de oraș într-un angajament socio-laboral ferm promovat de Consiliul Municipal Madrid, prin Coordonarea Delegată. Zona Teritorială, Transparență și Participare Cetățenească.

Obiectivul este dublu. Pe de o parte, promovarea capacității de angajare a grupurilor vulnerabile prin stimularea învățării și inserției socio-laboratoare a acestora și, pe de altă parte, favorizarea îmbunătățirii mediului și a calității vieții locuitorilor din Madrid din cartierele.

În anul 567 UDC a început să-și dezvolte activitatea în mai multe raioane, iar din 2020 și-au extins acțiunea asupra tuturor. Membrii săi, oameni care prețuiesc micile povești mărețe, sunt recunoscuți vizual după vesta lor galbenă care poartă acronimul UDC în negru la înălțimea inimii.

Locuitorii cartierelor apreciază munca pe care o fac. efectuează deoarece îmbunătățirile în care acţionează sunt evidente. Astfel, au defrișat terenuri fără folosință, sau zone verzi excluse din conservarea obișnuită și au lansat campanii de conștientizare pentru a încuraja folosirea responsabilă a spațiilor comune din zonele interblocate, promovând obiceiuri responsabile în gestionarea deșeurilor.