Ministrul Sănătății, Carolina Darias, a subliniat și el a arătat sprijinul Executivului față de persoanele cu această patologie și familiile acestora, în cadrul vizitei pe care a făcut-o la Badalona (Barcelona) la Institutul de Cercetare a Leucemiei Josep Carreras.

. ) Darias a făcut și un apel către public, în special către grupul de persoane sub vârsta de 40 ani, pentru a atinge obiectivul de o jumătate de milion de donatori de măduvă osoasă înainte de a se termina 2022.

După cum a subliniat ministrul Sănătății, „donarea măduvei salvează vieți și avem nevoie de angajamentul și solidaritatea de care le-am dat dovadă de atâtea ori” pentru a atinge această piatră de hotar și astfel „a îmbunătăți oportunitățile pentru pacienții cu leucemie” .

În timpul vizitei sale, Carolina Darias, a fost însoțită de secretar de stat pentru sănătate, Silvia Calzón; directorul Institutului Josep Carreras (IJC), Dr. Manel Esteller; președintele Comisiei delegate a instituției, dr. Evarist Feliu, și directorul general interimar al CJI, Ana Garrido și primarul din Badalona, ​​​​Rubén Guijarro.

Ministrul a avut cuvinte de apreciere pentru munca importantă desfășurată de profesioniștii Institutului Josep Carreras (IJC), un centru de cercetare de excelență și unul dintre puținele din lume dedicate acestui domeniu pe o monografie bază. „Acest Institut, mână în mână cu știința și cercetarea, dă speranță tuturor acelor oameni care suferă de probleme de sănătate legate de sânge”, a spus ministrul, care a avut și cuvinte de apreciere pentru fondatorul acestui centru, Josep Carreras, și pentru toți. familiei sale, pentru determinarea sa în promovarea activității acestui centru.

În acest sens, ministrul Sănătății a subliniat importanța, alături de donarea, de Știință și avansarea în cunoștințele disponibile despre leucemii și tratamentele acestora. Astfel, a făcut referire la activitatea desfășurată în acest domeniu de Institutul de Sănătate Carlos III (ISCIII), care sprijină cercetările CIJ, cu finanțare care, în perioada 1994-2021 s-a ridicat la peste 1,2 milioane de euro din apelurile competitive ale ISCIII.

În aceeași direcție, ministrul Darias s-a referit la lucrările pe care le desfășoară Ministerul Sănătății cu extinderea Planului Strategic pentru Terapii Avansate, care permite accesul la Tratamente CAR-T precum cel dezvoltat la Spitalul Clínic din Barcelona, ​​ARI-, și altele de fabricație industrială.

Datorită acestui plan, un total de 1994 solicitări pentru tratamentul pacienţilor cu medicamente CAR-T, de la 17 comunitati autonome, fiind favorabile intr-un 92% in cazul pa pacienți cu leucemie.

După cum a explicat ministrul Sănătății, Ministerul continuă să lucreze pentru creșterea accesului la aceste medicamente și, din acest motiv, a a deschis un nou apel pentru identificarea de noi centre care să poată administra aceste terapii.

În această linie, a confirmat Darias, Guvernul este de asemenea de lucru, pentru a crește disponibilitatea alternativelor farmaceutice în cadrul SNS. Astfel, se studiază finanțarea a două CAR-T-uri fabricate industrial și tocmai a fost finanțat un nou medicament pentru tratamentul leucemiei mieloide acute, Vyxeos liposomal.

Aceste eforturi se adaugă altor strategii de combatere a cancerului, cum ar fi actualizarea Strategiei împotriva cancerului, în 2017; renovarea și extinderea echipamentelor de înaltă tehnologie, prin Planul de investiții în înaltă tehnologie (INVEAT), și achiziționarea de echipamente de protoniterapie, relevante în special pentru pacienții pediatrici cu cancer.

Colaborare cu Fundația Josep CarrerasPe de altă parte, Carolina Darias a apreciat istoria colaborării dintre Ministerul Sănătății și Fundația Josep Carreras; colaborare care datează din 2017, cu semnarea a ceea ce a fost primul Acord-cadru pentru Registrul Spaniol al Donatorilor de Măduvă Osoasă (REDMO) .

Ministrul Sănătății a recunoscut munca Fundației Josep Carreras pentru rolul său cheie în funcționarea acestui instrument cheie în identificarea donatorilor compatibili cu bolnavii de leucemie, care se menține datorită colaborării Fundației cu comunitățile autonome și cu Organizația Națională de Transplant (ONT).

As Darias a subliniat, pentru a îmbunătăți această resursă, în ultimul deceniu a fost lansat Planul Național de Donare de Măduvă Osoasă, care vizează creșterea numărului de donatori și îmbunătățirea calității registrului, pentru a putea identifica efectiv acele persoane compatibile. cu bolnavi de leucemie.

Finanţarea acordată prin acest plan a crescut progresiv până la 1.278.0000 milioane de euro în 2021, din care aproximativ 210.000 euro alocați Cataloniei .

Sursa : Guvernul Spaniei – Darias subliniaza angajamentul Guvernului fata de cercetarea si tratamentul leucemiei2021