Acest lucru a fost evidențiat în timpul discursului său la sesiunea de deschidere a reuniunii la nivel înalt privind cancerul care a avut loc astăzi la Stockholm, ca parte a agendei Președinției suedeze a Consiliului Uniunii Europene în prima jumătate a anului 2023, în care Darias a participat împreună cu omologul său suedez, Acko Ankarberg, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides.

După cum a explicat ministrul spaniol al Sănătății, o problemă de sănătate publică, precum cancerul, necesită un răspuns european solid și, în acest sens, Planul european de luptă împotriva cancerului este un pilon cheie pentru consolidarea conceptului de sănătate al Uniunii Europene și un mediu mai sigur și mai bine pregătit. și o UE mai rezistentă.

În acest context, Darias a apărat necesitatea ca statele membre să își continue dezvoltarea strategiilor naționale, aliniate la abordarea UE. Numai așa se va obține un răspuns solid și puternic la cancer, a subliniat el.

Astfel, a avansat el, cancerul va fi unul dintre problemele cheie pe agenda de sănătate a Președinției spaniole a Consiliului UE în a doua jumătate a anului 2023, continuând cu munca începută de Suedia în primele șase luni ale anului. .

Strategia de cancer NHS
Ministrul Sănătății a trecut în revistă și unele dintre măsurile efectuate de Spania în domeniul oncologiei, în cazul Strategiei SNS pentru Cancer, care include acțiuni precum promovarea medicinei de precizie, depistarea precoce și bazele de date de sănătate. „Drumul este trasat: prevenire, prevenire și prevenire”, a adăugat el.

În acest sens, a făcut referire la Noul Plan de Medicină Personalizată SNS, care va facilita progresul în medicina personalizată de precizie, îmbunătățirea resurselor SNS pentru teste genomice și genetice și optimizarea selecției și monitorizării tratamentelor pentru boli oncologice, printre altele.

Acest program se adaugă Planului de abordare a terapiilor avansate SNS, cu care au fost desemnate până la 29 de centre care să garanteze accesul la acest tip de terapie, unele dintre ele dezvoltate chiar de Sistemul Național de Sănătate, ca pilon cheie în tratamentul anumitor tipuri de leucemie în sistemul public.

Programe de screening și baze de dateMinistrul a avut și cuvinte de apreciere pentru eforturile și progresele realizate de Comisia Europeană în domenii precum screening-ul sau prevenirea.

În acest sens, el a subliniat rolul important pe care îl au programele de prevenire în această materie, în cazul planurilor de screening pentru cancerul de sân și de colon, deja implementate în toate comunitățile autonome, sau implementarea de screening pentru cancerul de col uterin, în conformitate cu prevederile recomandările Strategiei europene de combatere a cancerului.

În cele din urmă, el a apărat necesitatea de a aborda construirea unei baze de date cuprinzătoare în domeniul sănătății și a unei structuri de informații la nivel european pentru a crește calitatea vieții bolnavilor de cancer și, de asemenea, a supraviețuitorilor.

Astfel, a apreciat noua Inițiativă europeană de diagnosticare a imagisticii cancerului, care va consolida politicile naționale precum Strategia națională de sănătate digitală, aprobată în decembrie 2021 și în care unul dintre pilonii săi cheie este construirea unui Space National Health Data.

Ministrul Sănătății, Carolina Darias, împreună cu omologul său suedez, Acko Ankarberg Johansson, și comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides.

Etichete: UE Sursa: Guvernul Spaniei – Darias își propune să acționeze împotriva cancerului pe baza cooperării reciproce și a apărării valorilor Uniunii Europene