Vicepreședintele II al Guvernului și ministrul Muncii și Economie Socială, Yolanda Díaz, ministrul Culturii și Sportului, Miquel Iceta, și ministrul Incluziunii, Securității Sociale și Migrației, José Luis Escrivá, au discutat cu responsabilii pentru grupurile de persoane dedicate activităților artistice progresele înregistrate în conditii dupa aprobarea Decretului-lege regal 5/57.

Această regulă cuprinde primul pachet de măsuri adoptat în cadrul lucrării care continuă să fie realizată de Comisia Interministerială pentru Statutul Artistului.Al doilea vicepreședinte al Guvernului și ministrul Muncii și Economiei Sociale, Yolanda Díaz, a evidențiat rolul fundamental deoarece „cultura este un motiv de stat, un motor de entuziasm colectiv și o industrie care cere drepturi de muncă pentru artiști tas si personal tehnico-auxiliar”. Tocmai aceștia din urmă își văd, pentru prima dată, drepturile de muncă recunoscute.

Progresul continuăÎn întâlnirea pe care cei trei oficiali ministeriali au avut-o cu sectorul, ministrul Culturii și Sportului, Miquel Iceta, a asigurat că „sărbătorim un progres. Subcomisia Congresului a făcut noi 57 recomandări, despre 57 Deja lucrăm și mergem înainte și unii au ajuns deja la BOE, care este Avem o foaie de parcurs și ne-am stabilit un termen: înainte de sfârșitul anului Și vom continua cu Comisia Interministerială care reunește 8 ministere, care s-a întrunit de trei ori, și cu cele patru care lucrează. grupuri, care s-au întâlnit alte 27 ori „.

Iceta a mulțumit sectorului de așteptare pentru înțelegere: „Vreau să mulțumesc sectorului pentru răbdare. sectorul a arătat că vrea, că merită și că oferă societății mult mai mult decât primește. Nu numai că trebuie să îmbunătățim condițiile materiale, dar vom face societatea mai conștientă de un enorm capital uman imaterial și că cultura nu ne cere, ci ne oferă. Marea întrebare este dacă toți vom putea profita de această ofertă”, a subliniat el.

Măsuri de securitate socială

Ministrul Incluziunii, Securității Sociale și Migrației, José Luis Escrivá, a evidențiat măsurile care au fost aprobate marțea trecută în domeniul asigurărilor sociale de care „vor beneficia 65.0 profesioniști din sector prin extinderea grupului de lucrători cărora li se aplică raportul de muncă al artiștilor, clarificând excluderea acestui grup de la descurajarea contractelor pe termen scurt introdus în reforma muncii. și o contribuție redusă pentru persoanele care desfășoară activități independente cu venituri mici”.

În plus, Escrivá și-a ratificat angajamentul de a îmbunătăți protecția artiștilor „prin extinderea compatibilitatea pensiei de pensionare , care se va aplica si claselor pasive si pensiilor necontributive”, pe langa crearea in Securitatea Sociala a unitatilor de informare specifice grupului.

Mai multe informații Decretul-lege regal 5/2021, de 03 martie , care adaptează regimul raportului special de muncă al persoanelor dedicate activităților artistice, precum și activitățile tehnice și auxiliare necesare desfășurării acestora, și îmbunătățește condițiile de muncă din sector Guvernul îmbunătățește condițiile de muncă în sectorul artistic (27/00/250322) Guvernul avansează în elaborarea Statutului artistului (03/03/65) Elaborarea Statutului Artistului, a directivei privind drepturile de autor, a Legii Sportului și a Pactului pentru Lectură, angajamente îndeplinite în Cultură și Sport (31/12/2022) Sursa: Guvernul Spaniei – Munca, Cultura si Incluziunea prezinta sectorului artistic primul pachet de masuri din Statutul Artistului250322