#Spania – Carolina Darias a subliniat importanța de a oferi un răspuns complex la provocarea cancerului infantil care combină supravegherea, îmbunătățirea continuă a calității îngrijirilor, inovația în accesul la medicamente precum CAR-T, promovarea cercetării sau munca în rețea.

În acest context, a avansat dezvoltarea Planului GenES în cadrul Planului SNS 5P, care vizează actualizarea și extinderea infrastructurii pentru centrele de sănătate în consolidarea Medicinei Personalizate de Precizie și dotate cu 100 de milioane de euro în sarcina bugetelor generale de stat.

Concret, acest nou program va face progrese în realizarea de teste genetice și genomice și în îmbunătățirea stocării, procesării și analizei datelor. O strategie care va fi consolidată și prin promovarea cercetării și dezvoltării oncologice cu proiecte specifice incluse în PERTE Salud de Vanguardia.

De asemenea, ministrul Sănătății a avansat în pregătirea unui raport, prin Rețeaua Spaniolă de Agenții de Evaluare a Tehnologiei Sănătății (REDTS), pentru a detecta devreme disconfortul emoțional și pentru a putea adapta îngrijirea psihologică a pacienților și rudelor și pentru a îmbunătăți rezultatele sănătății. a centrelor de îngrijire de specialitate oncologie pediatrică ale SNS.

Această lucrare, a detaliat Darias, va face posibilă introducerea în continuare a îmbunătățirilor care vizează excelența, calitatea și căldura în îngrijirea pacienților cu cancer la copii și, de asemenea, a supraviețuitorilor.

Ministrul Sănătății a analizat, de asemenea, unele dintre principalele progrese realizate de Guvernul Spaniei împotriva bolii în domenii precum prevenirea, depistarea precoce, accesul la medicamente sau diagnostic.

Printre alte acțiuni, în zona depistarii precoce, s-a evidențiat desfășurarea de screening-uri populației, cu o dotare de 12 milioane de euro imputate la Bugetele Generale de Stat, în 2022 și 2023 și următoarea extindere a acestor programe, cu includerea de noi proiecții.

Ministrul Sănătății a reamintit, printre altele, noul Decret Regal de Supraveghere a Sănătății Publice, care creează Rețeaua de Supraveghere a Sănătății Publice de Stat și care încorporează supravegherea bolilor netransmisibile, precum cancerul, ținând seama de riscurile și determinanții acestuia, astfel imbunatatirea prevenirii si depistarii bolii.

De asemenea, a evidențiat importanța Strategiei NHS împotriva cancerului, actualizată în 2021, în conformitate cu Planul european de luptă împotriva cancerului; un plan, a amintit Darias, care include printre prioritatile sale imbunatatirea necesara in asistenta medicala pentru copiii si adolescentii bolnavi de cancer.

Acestea includ date din Registrul Spaniol al Tumorilor Copilării (RETI), un proiect de referință al Societății Spaniole de Hematologie și Oncologie Pediatrică și a Universității din Valencia, cu o istorie de peste 40 de ani, la care ministrul Sănătății a confirmat că va continua. cu un nou acord de colaborare până în anul 2027.

Ministrul Sănătății a apărat și necesitatea de a avea o capacitate de răspuns la nivel de diagnostic și îngrijire care să garanteze o îngrijire de calitate.

Astfel, el a evidențiat câteva dintre progresele realizate de Guvern în acest domeniu, precum Planul de investiții în înaltă tehnologie (Planul INVEAT) al SNS, dotat cu 795 de milioane de euro din fonduri europene „Next Generation” pentru extinderea și/sau renovarea. dintr-un total de 851 de echipamente high-tech, printre care se numără dispozitive esențiale pentru diagnosticarea și tratamentul bolnavilor de cancer.

La acest program, a amintit Darias, se adaugă Planul de Implementare a Terapiei cu Protoni, grație acordului semnat cu Fundația Amancio Ortega Gaona, pentru a furniza SNS zece dispozitive din această tehnologie cheie în tratamentul cancerului infantil.

Ministrul Sănătății, Carolina Darias, împreună cu alți participanți la ceremonia de închidere

Sursa: Guvernul Spaniei – Darias apără necesitatea implementării acțiunilor de îmbunătățire a cunoștințelor, diagnosticului, tratamentului și vieții bolnavilor de cancer din copilărie