#Catalunia – Ministrul Cercetării și Universităților, Joaquim Nadal i Farreras, și ministrul Acțiunii Climatice, Alimentației și Agendei Rurale, Teresa Jordà i Roura, au prezentat în această dimineață o nouă cerere de ajutor pentru proiecte de cercetare focalizate și transfer de cunoștințe în atenuarea și adaptarea la climă. Schimbare. Prin această inițiativă, Guvernul vrea să impulsioneze analiza a schimbărilor climatice în diferitele sisteme naturale, zone sociale și economice și teritorii ale Cataloniei și să propună noi măsuri, modele și linii de acțiune care să contribuie la atenuarea acesteia și la creșterea capacității de adaptare a țării.

Apelul de ajutor este dotat cu o parte de 7 milioane de euro din Fondul Climatic, si are ca scop promovarea interdisciplinaritatii echipelor de cercetare din toate domeniile cunoasterii. Consilierul Nadal are a remarcat caracterul transversal al ajutorului pentru cercetarea împotriva schimbărilor climatice și a subliniat că „din suma cunoștințelor cercetătorilor și cercetătorilor de tradiții și expertize foarte diverse, de la științele mediului la sociologie, de la fizică la bioinginerie, centrele de cercetare, universitățile și setul de agenți ai cercetării țării noastre putem aspira să contribuim. știința și inovația pentru lume pentru a ajuta la lupta și adaptarea la schimbările climatice”.

Șeful Cercetării și Universităților a subliniat că această nouă linie tematică de finanțare a cercetării este perfect aliniată cu obiectivele Legii științei catalane, care pune bazele pentru a garanta o știință în serviciul societății care încurajează generarea de cunoștințe cu impact. pe domenii și asupra cetățenilor precum durabilitatea, coeziunea socială sau echilibrul teritorial. În acest sens, Nadal a apărat nevoia „să efectueze cercetări în slujba publicului și cu publicul, care să contribuie la progresul către bunăstarea oamenilor, în special a celor mai dezavantajate grupuri, care de prea multe ori sunt tocmai cele mai afectate de consecințele schimbările climatice”. În acest sens, consilierul Nadal a susținut că este „este esențial ca sistemul catalan de cercetare să lucreze și pentru o știință verde care să împingă în direcția soluționării problemelor globale și locale care decurg din schimbările climatice cauzate de Antropocen, cu aceeași hotărâre cu care pariem pe o politică democratică, socială și feministă. stiinta”.

Implementarea Legii privind schimbările climatice

Consilierul Jordà a subliniat că lansarea noii linii de ajutor face parte din acțiunea Guvernului de a se asigura că 2023 este anul implementării complete a Legii privind schimbările climatice și a afirmat că „regula ne spune că este esențial să impulsionăm cunoștințele și să avansăm în dezvoltarea tehnologiilor pentru a face față urgenței climatice, așa că astăzi facem un pas înainte și, printr-o dotare specifică din Fondul Climatic, vom consolida grupurile de cercetare, centre de nivel înalt și inițiative de afaceri dedicate analizei, cercetării și schimbului de cunoștințe în acest domeniu”. Potrivit lui Jordan, „Astăzi avem sarcina de a găsi răspunsuri reale și aplicabile pe teritoriul nostru pentru a rezolva provocările pe care urgența climatică ni le pune ca societate.”.

În opinia ministrului, angajamentul hotărât al Guvernului de a se îndrepta către o țară neutră în emisii și rezistentă la efectele schimbărilor climatice trebuie să aibă cercetarea ca una dintre axele sale prioritare. „Provocarea este uriașă și sunt necesare răspunsuri inovatoare, astfel încât nimeni să nu fie lăsat în urmă”, a afirmat el, detaliind că „trebuie să garantăm accesul oamenilor la resurse de bază precum apa sau energie, trebuie să asigurăm accesul la alimente de calitate în același timp cu prețuri echitabile pentru agricultură și trebuie să promovăm și dezvoltarea economică fără a depăși linia roșie care reprezintă protecția biodiversității. a ecosistemelor noastre”.

Jordà a subliniat că aceste granturi sunt aliniate cu Strategia Catalană de Adaptare la Schimbările Climatice pentru Orizontul 2030 (ESCACC30), un document care stabilește foaia de parcurs pentru ca Catalonia să se pregătească să facă față efectelor schimbărilor climatice prin intermediul a 312 măsuri specifice (76 pentru sisteme, 187 pentru zonele socio-economice și 49 pentru teritorii). Propunerile cuprinse în Strategie sunt menite să faciliteze adaptarea mediilor naturale, a activităților socio-economice și a teritoriului la noile scenarii de mediu, ținând cont, în premieră, de vulnerabilitatea socială și de componenta teritorială.

Cercetare transversală și competitivă

Dotat cu un buget de 7 milioane de euro contribuit de Fondul Climatic, care gestionat de Departamentul de Acțiune Climatică, Alimentație și Agenda Rurală, noua cerere de granturi pentru proiecte de cercetare privind atenuarea și adaptarea la schimbările climatice (2023-24) este deschisăuniversitățile, centrele de cercetare CERCA, infrastructurile științifice și tehnice unice, centrele CSIC Catalonia și centrele tehnologice și fundațiile spitalicești cu sediul în Catalonia.

Gestionat de Agenția pentru Managementul Granturilor Universitare și de Cercetare (AGAUR), apelul va acorda granturi între 30.000 și 400.000 de euro în condiții competitive. Criteriile de evaluare ale apelului vor acorda prioritate caracterului adecvat și calității științifice a propunerii (35%); impactul rezultatelor așteptate și al transferului (35%) și componența echipei de cercetare (30%). Perioada de execuție a proiectelor este stabilită la 24 de luni.

Așa cum a fost concepută cu ocazia precedentului apel tematic de sprijin pentru cercetare (PANDÈMIES 2020, pentru proiecte de studiu privind efectele pandemiei COVID-19 și conceptul de pandemie asupra societății), noua linie de asistență promovează interdisciplinaritatea echipelor de cercetare. Baza granturilor favorizează constituirea de echipe comune de cercetare formate din minim 15 cercetători din grupuri de diferite instituții pentru a promova obținerea de rezultate cu impact maxim posibil.

Propunerile pentru proiecte de cercetare și transfer de cunoștințe vor trebui să se concentreze asupra problemelor sau riscurilor la care trebuie să se răspundă și asupra modului în care schimbările climatice interacționează cu acestea. Acestea sunt cele cinci domenii tematice acoperite de apel:

Sănătate și bunăstare. Provocări pentru sistemele de sănătate publică ale țării, apariția bolilor infecțioase transmise prin vectori, adaptarea planurilor de urgență și protecție civilă.Societăți incluzive inovatoare și reflexive. Vulnerabilitatea la impactul schimbărilor climatice are o relație directă cu vulnerabilitatea socială și economică și cu perspectiva de gen.(Re)gândirea teritoriului și a habitatului. Acțiunea climatică trebuie să acorde prioritate conservării, conservării și gestionării mediului rural și a patrimoniului natural și prevenirea impactului schimbărilor climatice asupra zonelor cele mai dens populate.Transformare industrială și digitală. Noile tehnologii de producție și informație sunt instrumente cheie în domeniul atenuării și adaptării la schimbările climatice și mijloace esențiale pentru transferul de cunoștințe către societate.Economia reactivă și bazată pe cunoaștere Atât sectorul primar (pescuit, agricultură, creșterea animalelor), cât și turismul și industria merită analize și propuneri specifice cu introducerea unor noi forme de management precum economia circulară, taxonomia financiară sau asigurările.Finanțare verde

Sprijinul financiar pentru această linie de cercetare este canalizat prin Fondul Climatic, un fond public, creat prin Legea 16/2017, din 1 august, privind schimbările climatice, ca instrument de implementare a politicilor și acțiunilor de atenuare și adaptare. Acest fond este alimentat din 50% din colectarea taxei pe emisiile de CO2 a autovehiculelor (autoturisme, autoutilitare și motociclete) și 20% din taxa pe instalațiile care au impact asupra mediului.

În prezent, sunt treizeci de proiecte aprobate sau în derulare finanțate prin fond în valoare de peste 40 de milioane de euro. Pe lângă granturile pentru centrele de cercetare prezentate miercuri, fondul finanțează ajutor pentru companii în cadrul programului ProACCIÓ Greenîn colaborare cu ACCIÓ, ajutor acordat organismelor locale pentru acțiuni de atenuare și adaptare, și proiecte precum Sistemul de informații dinamice de coastă dezvoltat de Institutul Cartografic și Geologic din Catalonia (ICGC); Adunarea Cetăţenilor pentru Climat a Departamentului pentru Acţiunea Climatică; O mare pentru climat al Institutului Catalan de Cercetare pentru Guvernarea Mării (ICatMar); Centrul de inovare a lemnului al Centrului de Știință și Tehnologie Forestieră din Catalonia (CTFC); Platforma CLIMCAT privind informații cuprinzătoare privind modelele climatice de la Serviciul Meteorologic al Cataloniei (SMC) și Centrul de Supercomputing din Barcelona (BSC), sau proiectul de adaptare la schimbările climatice pentru cele 44 de porturi aflate sub jurisdicția Generalitati și un eșantion reprezentativ de tururi ale Centrul Internațional de Cercetare a Resurselor de Coastă (CIIRC-UPC).

Prezentarea a apelului de granturi pentru proiecte de cercetare și transfer de cunoștințe axate pe atenuare și adaptare la schimbările climatice a avut loc în această dimineață la Centrul Internațional de Cercetare a Resurselor de Coastă al Universitatii Politècnica de Catalunya (UPC). Ulterior, consilierii Nadal și Jordà au făcut un tur al facilităților centrului pentru a afla din prima mână despre cercetările care se desfășoară acolo.

sursă: Guvernul alocă 7 milioane de euro cercetării privind adaptarea și atenuarea schimbărilor climatice