Contractul de munca are aceeasi semnificatie si importanta in Spania ca si in Romania in ceea ce priveste relatia dintre angajat si angajator.

Reprezinta acordul verbal sau scris dintre angajator si angajat, prin care acesta din urma se obliga sa desfasoare o activitate lucrativa determinata, in beneficiul angajatorului, in schimbul unui salariu.

Dupa ce se semneaza de catre ambele parti, contractul va fi inregistrat la Serviciul Public de Ocupare a Forței de Munca (www.sepe.es), iar o copie a acestuia îi revine lucratorului.

Tipuri de contracte de munca in Spania

a) in functie de timpul de munca
-cu norma intreaga (se lucreaza numarul de ore complet in activitatea respectiva -o medie maxima de 40 de ore pe saptamana): de “jornada completa”
-cu timp partial (se lucreaza un numar de ore mai mic decat cel obisnuit): de “jornada parcial” b) in functie de durata contractului
-pe durata nedeterminata (stabil) -nu este stabilita data de incetare a raporturilor de munca (de duración indefinida -fijos)
-pe durata determinata (temporal) -este fixata data finalizarii raporturilor de munca (exemplu: pentru executarea unui proiect, pentru inlocuirea temporara a unui angajat absent, pentru practica profesionala) (de duración determinada -temporales).
c) in functie de prezentare -In scris -verbal.

Ce date trebuie sa contina un contract de munca?
• datele angajatorului
• datele lucratorului
• tipul de contract, cauza si justificarea acestuia
• postul pe care îl va ocupa lucratorul si categoria profesionala sau grupul profesional din care face parte
• conditiile de munca: ziua de lucru (jornada de trabajo), salariul (salario) (salariul minim este cel fixat in conventia colectiva de care apartine acel sector), vacanta (vacaciones), perioada de proba (periódo de prueba), durata contractului (duración de contrato) etc.
• semnaturile angajatorului si angajatului.

{loadposition publi-in-article}{jathumbnail off}