Călătoria cu avionul presupune respectarea unor norme stricte de securitate și anumite obiecte nu sunt permise în bagajul de mână.

Pasagerilor nu le este interzis să aibă asupra lor sau în bagajele de cabină următoarele articole:

Pistoale, arme de foc și arme, arme cu vârf sau cu tăiș și obiecte tăioase, substanțe explozive și inflamabile, substanțe chimice și toxice și instrumente contondente:

 • bâte de baseball și softball;
 • ciomege sau bastoane – rigide sau flexibile – cum sunt măciucile, bâtele, bastoanele;
 • bâte de crichet;
 • crose de golf;
 • crose de hochei;
 • crose pentru lacrosse;
 • padele și pagaie pentru caiac-canoe;
 • plăci pentru skateboard;
 • tacuri de biliard, snooker și biliard american;
 • undițe;
 • echipament specific artelor marțiale, cum sunt rozete, bastoane, tonfe, nunchaku, kubaton, kubasaunt;

Normele de securitate privind lichidele

Cea mai mare bătaie de cap pentru mulți călători este interzicerea lichidelor.

Fac excepție lichidele în recipiente individuale cu o capacitate de maximum 100 de mililitri sau echivalent, aflate într-o punga de plastic transparentă resigilabilă și cu o capacitate de maximum 1 litru (dimensiuni aproximative 20 cm x 20 cm).

Conținutul pungii de plastic trebuie să încapă confortabil și punga trebuie să fie complet închisă.

Sunt considerate lichide gelurile, pastele, loțiunile, amestecuri de lichide/solide și conținutul recipientelor sub presiune, de exemplu pasta de dinți, gel de păr, băuturi, supe, siropuri, parfumuri, spumă de ras, aerosoli și alte articole de consistență similară.

lichidele care pot urca în avion

Se pot acorda exceptări, în cazul în care lichidul:

 • urmează să fie folosit pe durata călătoriei și este prescris în scop medical sau pentru un regim alimentar special, inclusiv alimentele pentru bebeluși. La cerere, pasagerii trebuie să prezinte dovada autenticitații lichidului exceptat; sau
 • a fost obținut din zona de operațiuni aeriene, după punctul de control al cărților de îmbarcare, din puncte de vânzare supuse procedurilor de securitate aprobate în cadrul programului de securitate al aeroportului, cu condiția că lichidul să fie intr-o pungă sigilată și să existe dovezi satisfăcătoare care să ateste achiziționarea pungii din aeroportul în cauză în aceeași zi; sau
 • a fost obținut în zona de securitate cu acces restricționat din puncte de vânzare supuse procedurilor de securitate aprobate în cadrul programului de securitate al aeroportului; sau
 • a fost obținut pe un alt aeroport comunitar, cu condiția ca lichidul să fie într-o pungă sigilată și să existe dovezi satisfăcătoare care să ateste achiziționarea pungii din zona de operațiuni aeriene a aeroportului în cauza în aceeași zi; sau
 • a fost obținut la bordul unei aeronave a unui transportator aerian comunitar, cu condiția ca lichidul să fie într-o pungă sigilată și să existe dovezi satisfăcatoare care să ateste achiziționarea de la bordul aeronavei în aceeași zi.

Controlul aparatelor electronice

Din motive de securitate, conducerea Autorității Aeroportuare AENA din Spania a anunțat la 1 martie 2015, noi reguli de control la bagajul de mână, în toate aeroporturile spaniole.

Astfel, potrivit unei directive europene privind securitatea în aeroporturi, controlul, realizat la computerele tip laptop pe care călătorii le poartă în bagajul de mână, se extinde asupra tuturor aparatelor electrice pe care pasagerii le pot avea asupra lor, de la tablete digitale și telefoane mobile, până la o placă pentru întins părul sau un banal uscător de păr.

Noile reguli îi obligă pasagerii la un control integral al bagajului de mână. Aparatele electrice vor fi verificate separat de personalul de securitate.

Conducerea Aena a mai anunțat că se vor întări controalele cu verificări amănunțite, dar cu mai mult personal, astfel încât timpul călătorilor să nu fie irosit.

Normele trebuie aplicate și în aeroporturile naționale, nu numai în cele internaționale și mai prevăd instalarea unor mese cu laturi înalte, pentru a păstra intimitatea pasagerilor atunci când li se verifică bagajul de mână.

Aceste măsuri trebuie aplicate pe întreg teritoriul Uniunii Europene, în mod preventiv, deoarece informațiile autorităților arată că apar noi metode de camuflare a artefactelor explozive.