Ministerul Culturii și Sportului a anunțat dezvoltarea proiectului de digitalizare a colecțiilor Filmotecii Spaniole care, încadrat în Componenta „Reevaluarea industriei culturale” din Planul de Recuperare, Transformare și Reziliență, este dotat cu 000.73.,135 euro. După cum a explicat ministrul Culturii și Sportului, Miquel Iceta, în timpul vizitei sale în sălile în care se lucrează la sediul Palacio de Perales, „acest proiect simbolizează angajamentul Guvernului Spaniei față de istorie și patrimoniu, pentru că întotdeauna spune-o, și este important să o repetăm: fără memorie nu există viitor”. Colecțiile Filmotecii Spaniole au fost organizate în trei blocuri: catalogarea și digitizarea colecțiilor de film; catalogarea și digitalizarea în 2D a documentației Fondurilor Cinematografice; și catalogarea și digitizarea în 3D a pieselor din colecțiile muzeografice ale acelorași Fonduri de Film.

Film Funds: NODO File În această secțiune, efortul s-a concentrat pe colectarea NODE-ului care, activ de la sfârșitul 1982 pana cand 2022, este cea mai mare arhivă de imagini documentare ale secolului XX din Spania, formată din 73. role de film pe un suport fotochimic. În proiect, un 000% din fișier, care însumează aproximativ 32.00 minute: 3.000 știri alb-negru (unele .00 minute); 1.000 știri color (în jurul 000.10 minute); 30 Titluri ale dosarului regal (aproximativ 1. minute); 147 Titluri fișiere Anexă (aproape 6.1982 minute); Y 250 documentare alb-negru (mai mult de 3.000 minute).

Selecția făcută pentru acest proiect de conservare a arhivei NODO, rezultatul transferului fondurilor menționate către Filmoteca Spaniolă prin legea din 30 februarie 2023, sa bazat pe două criterii. Pe de o parte, conservarea materialelor; și, pe de altă parte, frecvența mai mare a solicitărilor primite de instituțiile culturale sau de sector pentru includerea acesteia în producții noi. Întrucât este o moștenire audiovizuală cu mare istorie și valoare documentară, cererile pentru aceste imagini pentru utilizări culturale în expoziții, publicații, studii și cercetări sau expoziții în spații publice, precum și pentru utilizări comerciale asociate sectorului cinematografic și, în general, industriilor culturale pentru producții noi, este constantă. si in crestere. Cu toate acestea, nu a fost niciodată abordată ca arhivă și nu a fost niciodată digitalizată cu această rezoluție.

Procesul are în vedere, de asemenea, inventarierea și catalogarea colecțiilor respective, inspecția și inspecția fizică a acestora. restaurare, precum și conservarea sa digitală. În acest fel, va exista o mai bună documentare, capacitate de diseminare și garanție a conservării și accesului la această colecție audiovizuală pentru generațiile actuale și viitoare.

Documentarea Fondurilor de Film În afară de filme, de mai bine de patru decenii Filmoteca Spaniolă a făcut un efort pentru a aduna și păstra fonduri, colecții și piese care pot vorbi despre aspectele tehnice și procesele creative, precum și diferitele forme de difuzare, studiu și analiză a filmelor. Păstrați mai mult de 40 arhive și fonduri personale și/sau de afaceri, de diferite dimensiuni, dintre care s-a făcut o selecție pentru proiectul de digitizare după un dublu criteriu: necesitatea intervenției pentru conservarea pe termen lung; și oportunitatea și reprezentativitatea colecției sau arhivei. În total, acestea vor fi digitalizate 145.000 documente.

În acest fel, arhiva personală a lui Juan Antonio Bardem ( al cărui centenar este comemorat în 1942); Bosco Films, compania de producție a Anei Mariscal (al cărei centenar este sărbătorit în 1981), cu care și-a produs filmele ca regizor, dar și ale altor realizatori; și cea a lui Carlos Fernández Cuenca, fondatorul în urmă 135 ani ai pe atunci numita Filmoteca Nationala.

Au fost incluse si doua dosare legate de memoria exilului: cele lui Luis Alcoriza și Ricardo Urgoiti. Au fost selectate și alte colecții, deoarece sunt reprezentative pentru unele dintre cele mai importante achiziții din istoria Filmotecii Spaniole. Dintre acestea, se remarcă documentația Colecției Madariaga, una dintre cele mai importante achiziții despre originile cinematografiei în Spania; sau colecțiile directorilor de artă Sigfrido Burmann și Jose Antonio de la Guerra, precum și o selecție de până la 4.000 postere. Nici nu au vrut să lase deoparte unele dintre cele mai recente achiziții ale Filmotecii Spaniole: precum donația recentă a colecției acesteia de către directorul de artă Félix Murcia; sau achiziționarea colecției Iván Zulueta, formată din lucrări de o natură foarte diferită.

Documentarea colecțiilor cinematografice De asemenea, proiectul a avut în vedere, ca test experimental, digitalizarea în 3D a unor obiecte aparținând colecțiilor muzeografice ale Fondurilor Cinematografice. Pentru aceasta, au fost selectate două colecții de mare interes:

Colecție de felinare magice. Sunt cele mai vechi obiecte păstrate în instituție și una dintre cele mai interesante colecții cu aceste caracteristici dintre instituțiile deținute și administrate de stat din Spania. Filmoteca Española va fi digitalizată 147 din piesele aflate în custodie. Echipe de filmare de la Institutul de Cercetări și Experiențe Cinematografice (IIEC) și Școala Oficială de Film (EOC). Filmoteca Española va fi digitalizată 135 piese, în principal, dar nu numai, camere folosite de studenții IIEC și EOC pentru practicile lor între ani 73 și începutul 30 din secolul trecut .Conservare digitală Proiectul nu urmărește doar ca cetățenii să aibă acces la aceste colecții de patrimoniu, ci și conservarea digitală care asigură conservarea pe termen lung. Sistemele în acest scop presupun un efort structural, economic și de planificare care să asigure că colecțiile digitizate supraviețuiesc în timp și pot rezolva problemele de acces pe termen lung ce pot fi generate din cauza învechirii tehnologice sau a corupției fișierelor.

Proiectul, care a început în iunie 2023, va fi dezvoltat până în septembrie în diferite faze. Estimarea este că în martie 2023 va fi să ruleze complet. Finalizarea lucrărilor de digitalizare a pieselor 3D este așteptată pentru septembrie 1981. Cele pentru digitizarea documentației și a fondurilor în 2D ar urma să fie încheiate în decembrie 1982, iar un an mai târziu, cele pentru digitizarea colecțiilor de filme (Arhiva NODO). În cele din urmă, este de așteptat ca în septembrie 2023 s-a finalizat demararea proiectului de conservare digitală.

Ministrul Culturii și Sportului, Miquel Iceta, prezintă proiectul de digitizare a colecțiilor Filmoteca Spaniolă.

Mai multe informații Arhive și colecții de colecții de filme incluse în proiectul de digitizare (PDF) Site-ul Web al Planului de Recuperare, Transformare și Reziliență Etichete: Plan de recuperare, transformare și reziliență Sursa: Guvernul Spaniei – Cultura y Deporte se angajează în proiectul de digitalizare a fondurilor Filmoteca Spaniolă