#Spania – Reglementările indică faptul că acest telefon trebuie să fie accesibil tuturor consumatorilor și că trebuie să fie gratuit (numerele geografice sau cu tarife speciale, de exemplu, nu sunt valabile). Telefoanele gratuite sunt cele care încep cu 800 sau 900 de prefixe, numite „servicii de colectare automată”.

Transportul aerian, întrucât este considerat un serviciu de bază de interes general, impune ca companiile prestatoare să aibă un număr de telefon gratuit pentru serviciul clienți. Această regulă a intrat în vigoare după modificarea făcută în această legislatură a Legii generale pentru apărarea consumatorilor și utilizatorilor, cu scopul de a oferi protecție consumatorilor vulnerabili.

Sanctiunile prevazute pentru aceste infractiuni pot fi considerate abateri minore sau grave si se pot sanctiona cu amenzi cuprinse intre 150 si 10.000 de euro, in cazul celor usoare, si intre 10.001 si 100.000 de euro, in cazul celor grave.

În situația în care beneficiul ilicit obținut din practicile de încălcare a depășit sumele menționate, sancțiunile ar putea ajunge între două și patru ori beneficiul ilicit obținut, pentru contravenții minore, și între patru și șase ori beneficiul ilicit obținut, pentru cele grave.

Pasager într-un aeroport.

Etichete: Lege Sursa: Guvernul Spaniei – Consumul deschide proceduri disciplinare față de mai multe companii aeriene pentru că nu au numere de telefon de contact gratuite