#Madrid –

Comunitatea Madrid a extins sistemul de ghidare vocală, NaviLens, la toate stațiile de la linia 8 de metrou, care, într-un mod ușor și intuitiv, ajută persoanele cu dizabilități vizuale sau cognitive și turiștii care ne vizitează să descopere rețeaua subterană și să se orienteze în cadrul aceasta.

Pentru a accesa instrumentul, este necesar doar să deschideți aplicația Metro pe telefonul mobil sau tableta electronică pentru a primi informații vorbite despre locul în care se află călătorul și în limba la alegere. Acest lucru este posibil datorită faptului că software-ul scanează aproape instantaneu codurile instalate în acest scop, fără ca utilizatorii să fie nevoiți să focalizeze camerele pe dispozitivele lor și chiar la o distanță de 15 metri.

Fiecare cod oferă datele necesare pentru a facilita orientarea și descrie locația ascensoarelor, intrărilor, holurilor, scărilor sau platformelor. În plus, oferă indicații de interes precum existența unor posibile incidente în rețea și chiar timpii de trecere ai trenurilor următoare.

Datorită acestei tehnologii, acești călători pot avea aceleași informații oferite de afișele și semnalele amplasate în diferitele zone ale companiei de cale ferată.

Acest sistem a fost testat anterior de nevăzători, cu urme de vedere și dizabilități cognitive, în colaborare cu entități cu care funcționează regulat subteranul din punct de vedere al accesibilității. Datorită acestor analize, aplicația a putut fi îmbunătățită și adaptată la particularitățile rețelei.

Comunitatea Madrid, prin Metro, pe lângă realizarea lucrărilor noului Plan de accesibilitate și incluziune 2021-2028, care va crește stațiile accesibile ale rețelei sale de la actualul 70% la 84%, este susținută constant în inovare și tehnologie pentru a putea lansa noi instrumente ca acesta.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid extinde instalarea sistemului de ghidare vocală la toate stațiile de pe linia 8 de metrou