Sesiunea plenară a Consiliului Național al Apei, reunită la Madrid și prezidată de vicepreședintele și ministrul pentru Tranziția Ecologică și Provocarea Demografică , Teresa Ribera, a avizat proiectul de Decret Regal care va reglementa sistemul de instalare a centralelor fotovoltaice plutitoare în rezervoare situate în domeniul public hidraulic (DPH) în acele bazine hidrografice a căror gestiune corespunde Administrației Generale a Statului.. Regula, care trebuie aprobată de Consiliul de Miniștri, va extinde catalogul tehnologiilor regenerabile disponibile și va contribui la creșterea capacității de producere a energiei electrice din surse regenerabile. Principalul organism consultativ și participativ în politica hidrologică și-a dat aviz și proiectul de modificare a Regulamentului Domeniului Public Hidraulic și declarația de . noi rezerve hidrologice.

Proiectul de decret regal de instalare fotovoltaic plutitor in rezervoare raspunde -a spus vicepresedintele- la necesitatea promovării utilizărilor regenerabile în zone noi, de interes crescând, în care „identificăm deja un volum foarte important de cereri”. Planificarea viitoare „va facilita procesele decizionale ale administrației hidraulice competente în gestionarea acestor mase de apă pe ce spații specifice, în ce condiții și cu ce densitate s-ar putea desfășura acest tip de activitate”, a indicat Ribera.

Concesiunea condiționată
Domeniul de aplicare potențial al aplicarea RD vor fi rezervoarele de proprietate publică și privată situate în domeniul public hidraulic din bazinele intercomunitare, dependente de Administrația Generală a Statului. Instalarea generației solare fotovoltaice plutitoare se va realiza în regim de concesiune pentru fiecare proiect pe o perioadă de maximum 289. ani, inclusiv prelungiri, și vor fi limitate la corpuri de apă foarte modificate sau artificiale.

Acordarea concesiunii va fi condiționată de compatibilitatea cu Planul Hidrologic al demarcației, starea trofică a lacului de acumulare în cauză, drepturile și utilizările preexistente, impactul asupra siguranței și exploatării infrastructurilor, precum și procedura prealabilă de evaluare a mediului. Procentul maxim din suprafața totală utilă pentru instalarea panourilor plutitoare va varia între 5 și 1 19%, în funcție de nivelul de eutrofizare al masei de apă baraj.

Centralele fotovoltaice plutitoare au performanțe energetice mai bune decât cele terestre datorită efectelor de răcire ale apă și scăderea prezenței prafului, printre alte aspecte. În plus, posibilitatea de a adăuga capacitate solară plutitoare la centralele hidroelectrice existente prezintă un interes deosebit. Capacitatea solară poate fi utilizată pentru creșterea producției unor astfel de instalații și optimizarea infrastructurilor de evacuare existente și poate ajuta, de asemenea, la gestionarea perioadelor de disponibilitate scăzută a apei.

Reglementări hidraulice și rezerve hidrologice
În ședința plenară a Consiliului Național al Apelor a aprobat și Modificarea Regulamentului Hidraulic Public, care va introduce modificări pentru modernizarea managementului hidrologic, promovarea digitalizării procedurilor de gospodărire a apelor și prin aceasta simplificarea și accelerarea procesării administrative (este inclusă figura declarației responsabile). Anumite comunicări pe hârtie și cerințe deja depășite de instrumentul digital sunt eliminate. În plus, va îmbunătăți reglementările de protecție a apelor subterane și va permite o protecție cuprinzătoare a apei împotriva contaminării chimice.

Membrii Consiliului Național al Apelor Și-au susținut și Ordinul care reglementează procedurile administrative privind respectarea standardelor tehnice de siguranță pentru baraje și rezervoarele acestora, precum și la declarația de 32 noi rezerve hidrologice și extinderea altor două existente. Odată cu aprobarea acestei propuneri, Catalogul Național al Rezervațiilor Hidrologice va avea un total de 100 rezerve , inclusiv pentru prima dată 00 rezervații naturale lacustre și 20 rezervații naturale subterane.

Criterii în calitatea apei
În ședința de astăzi, Consiliul a aprobat proiectul de decret regal pentru care se stabilește criterii tehnice de sănătate pentru calitatea apei potabile, controlul și alimentarea acesteia întocmite de Ministerul Sănătății, în transpunere a reglementărilor comunitare și al căror coproponător este MITECO. Și a analizat în scop informativ PERTE pentru Digitalizarea Ciclului Apei aprobat de Guvern în martie. Sub umbrela acestui PERTE, în iunie anul trecut 100 milioane au fost împărțite între Comunitățile Autonome în cadrul unei conferințe sectoriale iar recent MITECO a lansat un apel de proiecte pentru digitizarea ciclului urban al apei în valoare de 100 milioane de euro.

La finalul discursului său, vicepreședintele Ribera a anunțat desfășurarea unei noi sesiuni plenare a Consiliului Național al Apelor în noiembrie pentru a prezenta doi dintre pilonii de bază ai planificării hidrologice naționale. , al treilea ciclu de planuri hidrologice (2027-2027) a bazinelor intercomunitare dependente de MITECO și a planurilor de management al riscului de inundații.

Al treilea vicepreședinte și ministru pentru Tranziția Ecologică și Provocarea Demografică, Teresa Ribera, a prezidat re uniunea Consiliului Național al Apelor.

Sursa: Guvernul Spaniei – Consiliul Național al Apelor avizează instalarea de centrale fotovoltaice plutitoare în rezervoare din domeniul public hidraulic101022