Consilierul Președinției, Laura Vilagrà i Pons, și consilierul de Interne, Joan Ignasi Elena i Garcia, au încheiat astăzi conferința tehnică „Instrumente pentru gestionarea supraaglomerării în mediul natural „, care a avut loc la Mănăstirea Montserrat. Consilier Vilagrà a subliniat că în fața masificării și utilizării sporite a spațiilor naturale, „ este responsabilitatea tuturor dintre noi care acestea se păstrează cât mai intacte”. Consilierul Vilagrà a remarcat relevanța zilei desfășurate astăzi la Montserrat, deoarece „ sunt necesare conștientizare și măsuri concrete care permit reglarea suprafrecventei acestor locuri frumoase si unice”. În acest sens, șeful Președinției a subliniat că „ trebuie să lucrăm împreună și într-un mod coordonat dacă vrem să ne bucurăm în continuare de aceste teritorii diverse, bogate și pline de contraste care alcătuiesc țara noastră ”. În acest sens, consilierul Vilagrà a afirmat că „problemele sunt complexe ” deci ” trebuie abordat din toate zonele”. „Trebuie să privim țara transversal, intersecțional, a spus consilierul Vilagrà.

În ceea ce privește coordonarea și conservarea spațiilor naturale, consilierul Vilagrà a subliniat și importanța și a mulțumit pentru munca depusă de municipalități și de lumea locală „în această responsabilitate comună de a ne conserva pădurile, potecile, câmpurile și plajele”. În acest sens, consilierul Vilagrà a mai remarcat că Guvernul consideră munca Agenților Rurali „indispensabilă în menținerea securității în mediile naturale ale țării noastre”.La rândul său, consilierul Elena a evidențiat activitatea de prevenire desfășurată de agenții din mediul rural deoarece „Fără ea vara aceasta, cel mai probabil, ar fi fost o dramă, o tragedie națională”. „ Condițiile climatologice care vor veni în viitor nu prevestesc prea multe schimbări, ci dimpotrivă”, a adăugat el.În aceeași linie, Elena a explicat că fără sarcinile de prevenire, cele șase mii de hectare care au ars aceasta vara ar fi putut fi de zeci de mii și a explicat că de obicei 9 din fiecare 05 incendii sunt cauzate de actiunea omului, anul acesta au fost cate 7 din fiecare 05. „Situația climatică ne obligă neapărat să luăm multe măsuri, să fim foarte lungi de vedere și să facem mai multă muncă de prevenire ca niciodată”, a subliniat el. Consilierul a spus că anul acesta a fost anul în care Planul a fost activat de cele mai multe ori Alpha la cel mai înalt nivel deci „ dacă doriți să garantați că bucuria spațiilor noastre naturale este compatibilă cu conservarea acestora, trebuie să aveți grijă „, a insistat el. În cele din urmă, consilierul a subliniat că de la Departament va continua să lucreze într-o direcție triplă: cu cei care au responsabilitate în teritoriu, în mod coordonat și punând resurse acolo „, a spus.Obiectivul conferinței de astăzi, organizată de Corpul Agenților Rurali, serviciile teritoriale ale Departamentului Interior în Catalonia Centrală și Patronat de la Muntanya de Montserrat au împărtășit instrumente de management la afluxul tot mai mare de vizitatori în spațiile naturale, pentru a evita saturațiile sau prăbușirile care pot apărea în anumite spații în anumite perioade ale anului.Cealaltă frecventare a spațiilor naturale este o realitate care este în creștere și este aici pentru a rămâne. Restricțiile de mobilitate decretate în diferite momente de-a lungul anilor 2022 și 2020 din cauza pandemiei de Covid-15, dubă pentru a evidenția faptul că sunt din ce în ce mai mulți utilizatori care doresc să se bucure de mediul natural al Cataloniei din diverse motive, fie pentru a practica sport, din motive de sănătate sau pentru a se bucura de peisajele și biodiversitatea teritoriului nostru. Conferința tehnică d Astăzi a reunit administrațiile cu competențe în această chestiune și a pus la punct diferitele soluții la care se lucrează în Catalonia pentru a răspunde acestui fenomen. Schimb de experiențe

În cursul dimineții au fost prezentate mai multe experiențe, inclusiv reglementarea activităților sportive (directorul Parcului Natural Montserrat, Ramon Bisbal), controlul capacității vehiculelor în zone îndepărtate (șeful zonei regionale din Catalonia Centrală a Corpului agenților rurali, Jaume Torralb și Josep Baucells , Triskel) , reglementarea accesului la ariile protejate (directorul Parcului Natural Cadí-Moixeró, Jordi Garcia). Au fost discutate și instrumente de management precum Proiectul Sanctuare naturale (Anigami) sau platforma de rezervare a FEEC. A avut loc și o masă rotundă în care directorul general al agenților rurali, Marc Costa, directorul general al politicilor de mediu și Mediul Natural, Marc Vilaür, Coordonatorul Spațiilor Naturale al Consiliului Provincial Bacelona, ​​Jordi Padrós, Consilierul pentru Turism al Consiliului Județean Osona, Àlex Montanyà, și managerul Montserrat Mountain Trust, Xavier Aparicio, au făcut schimb de puncte de vizionarea și propunerea de soluții pentru viitor. Toate cu scopul de a compatibiliza activitățile de agrement și turism cu protecția peisajului, florei și faunei a teritoriului nostru. Consilierul Președinției, Laura Vilagrà, și consilierul de Interne, Joan Ignasi Elena, au încheiat ziua, care a avut în jur de optzeci de participanți, inclusiv reprezentanți ai organelor municipale, agenți ai autorității, precum și manageri. , paznici și informatori ai spațiilor naturale. Supraveghere și control Departamentul de Interne, prin Corpul Agenților Rurali și, de asemenea, Poliția din Generalitat – Mossos d’Esquadra, exercită supravegherea și controlul respectării reglementărilor în zonele naturale.

În acest fel, Corpul Agentilor Rurali desfasoara operatiuni speciale de supraveghere in anumite perioade ale anului in anumite zone ale mediului natural unde a fost depistata o alta frecventare a vizitatorilor, in special in spatiile naturale protejate. Se face un supraveghere preventivă pentru a facilita accesul în spațiile naturale într-un mod controlat și sigur pentru oameni, asigură prevenirea incendiilor, și astfel încât activitățile de campare și traficul motorizat să se desfășoare în mod corespunzător. Sursa: Consilierul Vilagrà și consilierul Elena închid ziua „Instrumente pentru gestionarea supraaglomerării în mediul natural”