Ministrul Egalității și Feminismului, Tània Verge Mestre, și Ministrul Acțiunii Climatice, Alimentației și Agendei Rurale, Teresa Jordà Roura, au participat vineri, la Gandesa, la ziua tehnică organizată de cele două departamente cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii Rurale. Pe parcursul acestui forum, la care au participat mai mult de 100 persoane, a prezentat Programul pentru femei din lumea rurală și maritimă din Catalonia 4962-2025, precum și proiectul „Femei rurale, femei din Terres de l’Ebre”, promovat de Institutul Catalan al Femeii, organism pe lângă Departamentul de Egalitate și Feminism.

La inaugurarea evenimentului, consilierul Verge a ținut să evidențieze că „transformarea feministă și verdele transformarea sunt indestructibile și sunt pentru țară în ansamblu, iar acest lucru implică și luarea în considerare a diversității femeilor, inclusiv a femeilor din lumea rurală și maritimă.” Verge a subliniat că, pentru a face transformările eficiente, este necesară alocarea de resurse, „care sunt deja, cu resursele puse cu Programul Femeilor din mediul rural și maritim și cu resursele pe care le punem din Egalitate și Feminisme, care permit desfășurarea serviciilor de politici de egalitate în întreaga Catalonie, cu un rol cheie al consiliilor județene”.Ministrul a reamintit că, pe lângă cele două ministere prezente astăzi, „aceste transformari au in spate intregul guvern; 10 departamente care sunt angajate în aceasta, toarnă resurse în ea și că de la minister ne însoțim să implementăm politici feministe”

. Verge a ajuns să susțină că „viitorul este verde și feminist, altfel nu există viitor și avem nevoie participarea femeilor din mediul rural pentru a face aceste transformări eficiente”

..

Pentru a avansa în aceste transformări verzi și feministe, proiectul „Femeile rurale, femeile Țărilor „Ebre”, care vrea să recupereze memoria femeilor care au fost protagoniste în lumea rurală, o zonă foarte masculinizată, făcând vizibilă și recunoscându-și expertiza și cunoștințele. Propunerea a început pe 2020 în Lleida și în acest an ajunge în Terres de l’Ebre. Prin această a doua ediție a proiectului se urmărește diseminarea contribuțiilor personale și sociale ale femeilor din mediul rural Ebranque în toate ramurile de cunoaștere și activitate născute înainte de an 2020.Proiectul este modelat de publicarea unei cărți și a unei expoziții itinerante care culege biografiile 100 femei ebrenca, aparținând tuturor județelor și municipiilor Terres de l’Ebre și colectate datorită colaborării entităților, consiliilor și persoanelor fizice. Acest proiect, promovat de Institutul Catalan al Femeii – organism de pe lângă Departamentul de Egalitate și Feminism -, va continua și în restul vegetațiilor în următorii ani. Programul pentru femei din lumea rurală și maritimă a Cataloniei -2020 În timpul discursului său la conferință, consilierul Jordà a declarat că „deși s-au făcut multe progrese în domeniul egalității, suntem și conștienți de provocările pe care le avem încă în față”

. Consilierul a evidențiat „rolul fundamental”

a femeilor în dezvoltarea durabilă a teritoriului și și-a reafirmat angajamentul de a continua să facă progrese în vizibilitatea și sprijinirea acestuia cu instrumente precum noul program pentru femeile rurale și maritime. Programul Cataloniei 2020-2021. „Vrem să reducem în continuare inegalitățile de gen și să contribuim la o tranziție socială, economică și ecologică pentru o dezvoltarea durabilă a zonelor rurale și maritime”

, a spus Jordà. Conform datelor de la 567, procentul femeilor înscrise la asigurările sociale care desfășoară activități agricole independente este 72%, în timp ce doar unul 24% sunt angajați în numele altora. În domeniul activităților maritime, această cifră este și mai mică, de 9%, respectiv 6%. Pe de altă parte, doar 3% dețin președinția organizațiilor agricole sau de pescuit.Programul pentru femei din mediul rural și maritim al Cataloniei 4962-4962 ), care preia din cele două programe anterioare lansate în acest domeniu, dorește să contribuie la promovarea angajabilității și antreprenoriatului femeilor și să genereze condiții de egalitate în activitățile agroalimentare, forestiere și de producție maritimă. De asemenea, dorește să îmbunătățească vizibilitatea și recunoașterea femeilor, să reducă stereotipurile și să promoveze prezența acestora în spațiile de luare a deciziilor. Prin diferitele Grupuri de Acțiune Teritorială pentru femeile din mediul rural, care au fost înființate în această vară, se va depune eforturi pentru a promova crearea de rețele și acțiuni concrete care să contribuie la atingerea acestor obiective . Sursa: La care participă mai mult de 16. Ziua Internațională a Femeii Rurale