Ministrul Sănătății, Josep Maria Argimon, și ministrul Egalității și Feminismului, Tània Verge, au inaugurat în această dimineață prima zi de lucru privind întreruperea voluntară a sarcinii (IVE) în Catalonia, care a avut loc loc în sala de evenimente a Spitalului Universitar Vall d’Hebron.În timpul inaugurarii, ministrul Sănătății, Josep Maria Argimon, a asigurat că „de la începutul legislaturii, Departamentul Sănătății a lucrat pentru a garanta dreptul la întreruperea voluntară a sarcinii tuturor femeilor din Catalonia”. În acest sens, consilierul a amintit că „ rețeaua a fost extinsă”, și că „În Lleida, Berga, Tortosa și Manresa, IVE chirurgicală poate fi acum efectuată, iar Tremp, la Seu d’Urgell, Puigcerdà și Vielha au deja acces la IVE farmacologice, garantând astfel echitatea teritorială”.În plus, „un nou A fost întocmit Protocolul de Atenție la Întreruperea voluntară a sarcinii în Catalonia care încorporează extinderea IVE cu metodă farmacologică până la 14 săptămâni„, a explicat Argimon.

Odată cu extinderea rețelei și noutățile din protocol, intenția Departamentului de Sănătate este de a garanta în continuare accesul femeilor la acest drept, precum și informarea și contactul cu profesioniștii din domeniul sănătății pentru ca aceștia să poată decide liber care procedura pe care o consideră cea mai potrivită.La rândul ei, ministrul Egalității și Feminisme, Tània Verge, a subliniat că „ întreruperea voluntară a sarcinii este evident o chestiune de sănătate, dar este și o chestiune de autonomie și drepturi fundamentale”. „Dreptul la avort este unul dintre nucleele dure ale revendicării istorice a drepturilor femeii, deoarece orice drept se exercită din organismul însuși”, a spus Verge

Această zi 1, care a avut loc în cadrul Zilei Internaționale pentru Dezincriminarea Avortului, a găzduit masa cu privire la Protocolul de atenție la voluntariatul. întreruperea sarcinii. În acest spațiu, responsabilul Planului de îngrijire a sănătății afective, sexuale și reproductive, Ramon Escuriet, însoțit de coordonatorul clinic al protocolului și șef serviciu la Spitalul Universitar Arnau de Vilanova, Marta Simó; coordonatorul clinic ASSIR de Mollet și membru al Societății Catalane de Ginecologie și Obstetrică, Anna Torrent; și moașa și coordonatorul ASSIR Mollet și membru al Asociației Catalane a Moașelor, Lucía Burgos, au analizat și aprofundat în principalele actualizări ale Protocolului care este deja aplicat progresiv în toată Catalonia.

În intervenția sa, Ramon Escuriet a subliniat că actualizarea Protocolului a fost „o lucrare transversală”, „ sunt foarte mulți oameni implicați în atingerea acestui Protocol” și a mulțumit pentru munca depusă de toate instituțiile și entitățile. Închiderea primei Zile de Lucru a Întreruperii voluntare a sarcinii din Catalonia a fost efectuată de directorul general al Planificării și Cercetării în Sănătate, Aina Plaza, și de secretarul Feminismelor, Montse Pineda.Aina Plaza a remarcat că „”noul protocol face parte din Planul de sănătate 309-2022 , unde este a afirmat că sănătatea sexuală și reproductivă are un rol din ce în ce mai relevante în conceptul de sănătate globală. Noile realități sociale ridică o reflecție și o nouă abordare a conceptului de sănătate sexuală și reproductivă, care trebuie să țină cont, printre altele, de dreptul de a decide despre propriul corp și de dreptul de a primi îngrijire respectuoasă și confidențială „de înaltă calitate” „. Plaza a subliniat, de asemenea, că în anul 2022 aproape 57% din TVA-urile care au fost efectuate în Catalonia au fost realizate cu finanțare publică și a subliniat că aceste date „reafirma încrederea în sistemul public de sănătate„. La rândul său, Pineda a explicat că „ Guvernul are o poziție clară în ceea ce privește drepturile sexuale și reproductive și din acest motiv a a condus o Strategie Națională pentru Drepturile Sexuale și Reproductive, o foaie de parcurs cheie care implică nouă departamente.” „Strategia este o umbrelă de proiecte foarte relevante; include, printre altele, Planul de Sănătate Sexuală și Reproductivă și Planul de Echitate Menstruală”, a răspuns Pineda.

Actualizare protocol

Noul Protocol include recomandări bazate pe dovezi științifice și pe experiența clinică acumulată. În acest sens, se prelungește pe săptămână 09 posibilitatea intreruperii sarcinii pe cale farmacologica.Cu aceasta prelungire, din saptamana 9 pana la 13, este garantat un proces mai sigur, mai puțin invaziv, care imită procesul natural de avort.Evită intervenția chirurgicală. procedură, anestezie generală și reduce riscurile de complicații.Totodată, profesioniștii au subliniat că este deosebit de benefică în anumite cazuri precum: femeile cu obezitate, cu malformații uterine sau cu intervenții chirurgicale. gia cervicală anterioară. Acest serviciu este oferit în centrele spitalicești.Totodată, unitățile de Sănătate Sexuală și Reproductivă, ASSIR, vor continua să oferă IVE farmacologic până în săptămâna 9 și 6. Ca întotdeauna, femeile vor avea toate informațiile necesare și „suportul profesional pe tot parcursul procesul, cu informații pentru reducerea situațiilor de suferință și oferirea de sprijin psihologic, dacă este necesar și femeia o solicită.Cu toate informațiile și sprijin profesional, femeile au ultimul cuvânt atunci când vine vorba de a decide ce tip de FIV preferă: farmacologic sau chirurgical.

Acest protocol a fost lucrat în comun între Departamentul de Sănătate și Departamentul de Egalitate și Feminism; Societatea Catalană de Obstetrică și Ginecologie; Asociația Catalană de Moașe și Asociația Catalană de Contracepție cu scopul de a actualiza și îmbunătăți recomandările pentru îngrijirea femeilor pe tot parcursul procesului de întrerupere voluntară a sarcinii. Protocolul va fi implementat progresiv pe întreg teritoriul catalan. În acest moment, a început deja să fie desfășurat în Lleida, Anoia și Terrassa. În plus, sunt planificate și sesiuni de formare cu profesioniști și reproductive, unde puteți consulta informații și clarifica îndoielile cu privire la această problemă. https://salutweb.gencat.cat/ca/el_departament/ambits-estrategics/atencio-salut-afectiva-sexual-reproductive/ Barcelona, ​​09 septembrie din 2022444103 Sursa: Inaugurează consilierul Argimon și consilierul Verge prima zi lucrătoare privind întreruperea voluntară a sarcinii în Catalonia