Cabinetele medicale din Madrid nu mai au programări disponibile pentru cei care au nevoie disperată de un test PCR.
Mii de românii din Spania caută în aceste zile o clinică la care să-și facă repede testul PCR, pe care guvernul României îl cere din nou pentru cei care sosesc din zona „galbenă”.

TEST PCR SAU CARANTINĂ, DIN 10 IULIE

Regulile sanitare din România au fost schimbate din nou, pe 9 iulie, și solicitarea unui test PCR, în schimbul carantinei de 14 zile, i-a luat prin surprindere pe românii nevaccinați care se pregăteau de un concediu acasă.
Autoritățile române justifică decizia prin creșterea numărului de cazuri de Covid-19 din Spania și Portugalia.

Situația prin care trec acum românii din Spania seamănă cu criza din 13 mai, când guvernul României format de PNL și USR PLUS a impus obligația de a prezenta un test PCR la îmbarcare, cu 24 de ore înainte. La acea dată, lista cu țările de risc nu fusese actualizată de mai multe săptămâni, ca să permită călătoriile din perioada Paștilor. Reactivarea cerinței de a prezenta un test PCR a fost o surpriză pentru toată lumea, mai ales că nu oferea decât 24 de ore celor care trebuiau să plece spre România.

13 mai 2021: ROMÂNI ABANDONAȚI PE AEROPORTURILE DIN SPANIA

Cel puțin 100 de români din Spania au rămas de izbeliște pe aeroporturi, în timp ce reprezentantul guvernului, Oana Ursache (USR PLUS) spunea că e o măsură motivată de situația sanitară a Spaniei.
Reacția ministrului românilor de Pretutindeni, din 13 mai, exprimată la o întâlnire la Ambasada României de la Madrid ne-a surprins prin faptul că Oana Ursache nu știa nimic despre criza produsă de guvernul său pe aeroporturile din Spania.

Acum, în plină perioadă de vacanță, guvernul României revine cu aceeași surpriză neplăcută pentru românii din Spania și Portugalia. De această dată, însă, guvernul a decis să permită îmbarcarea fără PCR, dar cu destinația sigură către o carantină de 14 zile.

Guvernul te lasă să te urci în avion și te primește cu brațele deschise în carantină.

NIMENI NU ȘTIE CE SE ÎNTÂMPLĂ CU MINORII

Ambasada României de la Madrid este responsabilă de lipsa de comunicare în acest caz. Ca de obicei, misiunea diplomatică a României a preferat să anunțe pe Facebook, unde reușește să-și facă propagandă, fără să răspundă întrebărilor incomode de la cetățeni sau de la jurnaliști.

Postarea de pe Facebook a Ambasadei de la Madrid a ajuns la aproape 3000 de comentarii, multe dinte ele negative pentru felul în care se realizează această comunicare a ultimelor decizii cu caracter sanitar din România. Pe lângă faptul că angajații instituției nu răspund la toate mesajele, informațiile lor nu sunt corecte.

Mai mulți cetățeni au primit informații neclare despre testarea minorilor, iar documentele postate de Ambasada condusă de Gabriela Dancău contrazic informația publicată chiar de diplomații MAE. Răspunsul vine tot de la o româncă, după ce a aflat pe propria piele că și minorii de la 3 ani în sus trebuie să aubă rezultat PCR.

FĂRĂ PROGRAMĂRI LIBERE LA CLINICILE DIN MADRID

Românii care vor decola în zilele următoare vor avea mai mult timp să facă un test PCR ca sa evite carantina, dar bugetul lor de vacanță va fi redus considerabil de această cheltuială inutilă. Costul unui test PCR variază de la 60 la 120 de euro de persoană și trebuie făcut cu cel mult 72 de ore înainte de zbor.

Spania permite turiștilor să prezinte un rezultat negativ obținut în urma unui test antigen care se poate obține în 15 minute. România preferă să-i îndemne pe românii din diaspora să stea și vara asta prin țările în care au plecat.

Citește și

Vei face carantină în România, dacă nu ai test PCR sau vaccin

Noile reguli sanitare din 10 iulie

Astfel, pentru a intra în România, din 10 iulie se schimbă condițiile de intrare și se impune din nou carantina de 14 zile la domiciliu sau la adresa declarată, dacă persoana nu prezintă test PCR negativ la îmbarcare. Testul PCR nu este obligatoriu!

NU se impune carantina în următoarele situații:

  •  dacă persoana prezintă un test RT-PCR negativ, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării;
  • dacă persoana a efectuat vaccinul împotriva virusului SARS-CoV-2, inclusiv cea de a 2-a doză pentru tipurile de vaccin care se administrează în două doze și pentru care au trecut cel puțin 10 zile până la intrarea în România.
  • dacă persoana a avut infecția cu virusul SARS CoV-2 în ultimele 180 de zile anterioare intrării în țară, fapt dovedit prin documente medicale (test pozitiv la data diagnosticului sau test care să dovedească prezența de anticorpi de tip IgG efectuat cu maxim 14 zile anterior intrării în țară), sau prin verificarea bazei de date Corona-forms și pentru care au trecut cel puțin 14 zile de la data confirmării până la data intrarea în țară.

În cazul călătoriei cu mașina personală sau cu autocarul, pentru tranzitarea Franței pe cale terestră, atât spre Spania, cât și spre România, este obligatorie prezentarea unui test PCR realizat în ultimele 72 de ore sau a unui test negativ antigen.

Pentru Insulele Canare, condițiile sunt diferite

România rămâne pe lista verde pentru Spania, astfel încât turiștii români care vin în vacanță în Spania nu trebuie să stea în carantină și nu au nevoie de documente medicale. Excepție face regiunea Insulelor Canare, unde este obligatoriu testul PCR negativ sau test antingen, realizat cu 72 de ore înainte de sosire, dovada vaccinării cu ambele doze sau a vindecării de Covid în ultimele 6 luni.

Rămâne in vigoare pentru orice destinație din Spania, pentru toate persoanele care călătoresc pe cale aeriană sau maritimă, completarea, anterior efectuării călătoriei, formularului privind starea de sănătate prin intermediul aplicației Spain Travel Health (SpTH) sau pe pagina de internet www.spth.gob.es.

Certificatul Covid te salvează de așteptare la frontieră

De la 1 iulie a intrat în vigoare Certificatul european digital Covid, care facilitează călătoriile în spațiul Uniunii Europene.

Certificatul menționează vaccinarea cu ambele doze sau cu doza unică de ser anticovid, recuperarea după boala Covid în ultimele 6 luni sau testele PCR cu rezultat negativ.

Certificatul este gratuit, dar nu este obligatoriu și deținătorii lui trec mai repede la punctele de frontieră, prin simpla citire a codului QR pe telefonul mobil, fiind scutiți de cozi și așteptare.

Consultă aici lista actualizată