– Vicepreședintele a inaugurat la Alicante al XVI-lea Congres Internațional LARES-EAN privind îngrijirea pe termen lung

– Investiția planificată se va dubla cifra resedintelor publice si inmultiti cu 12 resurse de zi

– Oltra ii multumeste lui Lares colaborarea să promoveze noul model rezidențial, cu spații „mai umane” și care s-a dovedit a fi „mai rezistent în lupta împotriva COVID decât locuințele mari

Vicepreședintele și ministrul regional pentru egalitate și politici incluzive, Mónica Oltra, a subliniat că Pla Convivint de Infraestructuras Sociales „prevăd o investiție până în anul 2025 de 400 milioane de euro în zona vârstnicilor și 100 acțiuni, care vor permite dublarea numărul actual de centre rezidențiale publice și înmulțiți cu 12 resursele de zi, creând un total de si 4.279 locuri noi, dintre care 2.100 vor fi rezidentiale”.

Oltra a făcut aceste declarații în timpul inaugurarii, la Alicante, a celui de-al XVI-lea Congres Internațional LARES-EAN care se concentrează pe rolul profesioniștilor ca protagoniști ai artei și vocației de a îngriji persoanele în vârstă .

La ceremonia de deschidere, ea a fost însoțită de președintele Grupo Social Lares, Juan Ignacio Vela; președintele Rețelei europene pentru îmbătrânire-Rețeaua europeană pentru îmbătrânire și al Rețelei mondiale pentru îmbătrânire-Rețeaua mondială privind îmbătrânirea, Ji?í Horecký; și președintele Asociației de Reședințe și Servicii de Îngrijire pentru Persoane Vârstnice din Sectorul Solidarității-LARES Comunitat Valenciana, Julia Rico.

În discursul său, a evidențiat activitatea lui Lares ca „entitate de referință în sectorul al treilea pentru calitatea îngrijirii sale pentru vârstnici, persoane cu dizabilități sau diversitate funcțională, persoane aflate într-o situație de dependență sau cu risc de excluziune socială”, care a fost și „un exemplu de bună gestionare a centrelor rezidențiale pe perioada pandemiei”.

În acest sens, i-a mulțumit lui Lares pentru colaborarea sa în „noul model rezidențial pe care îl promovăm din Vicepreședinție și Ministerul Egalității și Politicilor Incluzive cu ajutorul terților. entități din sector”, cu „crearea unor spații rezidențiale mai mici, mai primitoare, mai calde, mai umane, cât mai asemănătoare cu o locuință” și care, în plus, „s-a dovedit a fi mult mai eficiente și mai rezistente în luptă”. împotriva COVID decât marile reședințe.”

Nou decret de tipologie de centre, servicii și programe

Oltra a reamintit că, în completarea Pla Convivint, și în noul Sistem Public de Servicii Sociale, Generalitati finalizează și decretul de tipologii de centre, servicii și programe, „în care raporturile tuturor resurselor incluse în sistem , ținând cont de noua realitate sociodemografică în care populația este mai în vârstă, există niveluri mai ridicate de atenție la dependență sau mai multe persoane care locuiesc singure”.

În acest sens, a pledat pentru o „îngrijire la domiciliu mai completă și mai profesionalizată și o îmbunătățire a ratelor în resurse și centre rezidențiale pentru a răspunde adevăratelor nevoi ale vârstnicilor”. garantarea unor condiţii de îngrijire decente şi de calitate”.

Printre noutățile care vor fi încorporate a menționat reducerea numărului maxim de locuri în noile centre sau necesitatea de a avea structuri modulare care să permită izolarea rezidenților pe subgrupe. , precum și modificări la „garantarea atenției la situații noi pe care reglementările anterioare nu le puteau prevedea, cauzate sau agravate de pandemia COVID-19”.

Profesioniști împotriva COVID

Vicepreședintele a făcut o mențiune specială lucrării în perioada pandemiei de profesioniști care îngrijesc bătrâni sau persoane cu diversitate funcțională care „au dat tot ce e mai bun din ei înșiși pentru a îngriji persoanele cele mai vulnerabile”.

Întreaga societate „are o datorie de recunoștință față de toți oamenii care, într-o perioadă foarte grea, foarte tristă și neașteptată, au continuat să-și facă datoria, au continuat să muncească, ai grijă de noi, îngrijindu-ne, făcând vizibil invizibilul, transformând obișnuitul în vital”.

În timpul izolării „aproape toată activitatea umană s-a oprit. Dar au fost activități care nu s-au oprit, pentru că ele sunt cele care ne fac să trăim: creșterea, îngrijirea și vindecarea. Toate activitățile legate de viața nu a încetat pentru că, pur și simplu, fără ei viața încetează”, a afirmat el.