– Președintele Generalității, Ximo Puig, pledează pentru „menținerea dialogului cu irigatorii și Guvernul Spaniei” pentru că consideră că este „esențial să se caute soluții” la războaiele apei

– Ministrul Agriculturii, Mireia Mollà, solicită un debit ecologic compatibil cu transferul în concentrația convocată de fermierii din Alicante

Alicante.

Consell își menține poziția fermă, în sprijinul irigatorilor, agriculturii din sudul Alicantei și transferului Tajo-Segura și apără în acest sens un acord care garantează această contribuție între bazine.

Președintele Generalității, Ximo Puig, a susținut, în declarațiile făcute în timpul vizitei sale la Linia 10 Metrovalencia, pentru „menținerea dialogului cu irigatorii și cu Guvernul Spaniei, pentru că este fundamental să căutăm soluții” în fața războaielor apelor, care, după cum a indicat el, „nu au beneficiat nimănui”.

Ximo Puig s-a referit astfel la mitingul în apărarea Tagus-Segura convocat marți la Alicante de Asaja, Riegos de Levante, Riegos de Levante malul drept, Consiliul Central al Utilizatorilor Consorțiul de apă Vinalopó, Alacantí și Marina Baja și Uniunea Centrală a Irigatorilor din Apeductul Tajo-Segura.

„Este evident că apărarea noastră a transferului se bazează pe rigoare și se bazează și pe dorința unui acord care să însemne că irigatorii vor avea în sfârșit apă pentru totdeauna, de calitate și la un preț accesibil”, a subliniat președintele.

La fel, el s-a referit la acuzațiile prezentate de Generalitat la planul bazinului Tajo, pe care le-a considerat „foarte rezonabil” și „susținut din punct de vedere tehnic”. Prin urmare, a adăugat el, „o să-i apărăm în orice moment”.

Mollà cere Guvernului să „reconsidere planificarea”

Pentru partea , ministrul Agriculturii, Mireia Mollà, care a participat la Alicante la concentrarea în favoarea transferului, a asigurat: „Avem avizul tehnic și avem motiv să solicităm, împreună cu irigatorii, un debit ecologic care garanteaza irigarea si transferul Tajo-Segura”.

Ministrul Mollà a cerut Guvernului și Ministerului Tranziției Ecologice să „reconsidere planificarea de stabilire a unui debit ecologic de 6 m3 pe secundă care să asigure masa ecologică a Tagusului și sosirea apei necesare pentru a putea fi în continuare grădina de legume a Europei”.

În acest sens, consilierul s-a referit la marja de negociere și dialog pentru a aborda o „revendicare justă” în favoarea „pacii și apei”, înaintea unei propuneri de amenajare care este nu este încă definitivă.

Totuși, șeful Agriculturii a avansat: „Dacă nu se reconsideră -referindu-se la guvernul statului- vom merge în justiție”, pe lângă influențarea valorii agriculturii în județele de la sud de Alicante, care au asigurat aprovizionarea gospodăriilor din întreaga Europă în contextul unei pandemii globale.

La concentrare a participat și ministrul Inovării, Josefina Bueno.