#Madrid –

Comunitatea Madrid vă prezintă catalogul virtual Ceasul Puerta del Sol. Vă sună cunoscut?, un omagiu adus uneia dintre principalele embleme ale capitalei. Această nouă publicație își propune să se apropie de cea mai faimoasă piesă de ceasornicarie din Spania, clădirea care o găzduiește, sediul guvernului regional și creatorul său puțin cunoscut. Această inițiativă a Ministerului Culturii, Turismului și Sportului coincide cu celebrarea tradiționalelor douăsprezece clopote pe 31 decembrie.

Astfel, datorită materialului păstrat în Arhiva Regională, documentul cuprinde aproape 40 de piese, în special fotografii, din colecțiile Martín Santos Yubero, Nicolás Muller sau Cristóbal Portillo, precum și planuri și alte texte care ne permit să înțelegem mai bine diferitele aspecte, reforme și peripeții care au avut loc în jurul celebrului kilometru 0.

În plus, multe dintre imaginile care o compun sunt digitalizate și disponibile tuturor cetățenilor prin intermediul Căutare de fișiere și documente de pe același portal, unde poate fi consultat integral.

Una dintre cele mai interesante secțiuni prezentate în catalog este cea dedicată figurii creatorului acestei embleme a Madridului, José Rodríguez Losada. Acest leonez născut în secolul al XIX-lea a demonstrat dexteritate manuală în lumea ceasornicarului, ceea ce i-a dat faimă internațională, devenind ceasornicar regal, furnizor de cronografe pentru Marina Spaniolă și persoana care a donat Villa y Corte simbolul care încununează Oficiul Poștal Regal.

Acest document include fotografii cu interiorul turelei, utilajele originale și profesioniștii care s-au ocupat de întreținerea acesteia de-a lungul timpului. Dintre aceștia se remarcă Pío Gabín, care s-a ocupat de această lucrare din 1902 până în 1971, mai întâi ca asistent și, din 1934, ca șef ceasornicar.

Primii struguri în 1909

După cum se spune în ziar Cronica Spanieia fost de Sfântul Silvestru din 1909 când spaniolii au băut pentru prima dată cei doisprezece struguri în sunetul clopotelor în Sol. A fost o inițiativă a culegătorilor de struguri de a elibera recolta excepțională care fusese produsă la acea dată.

La scurt timp după ce a întâmpinat Anul Nou sub carillonul său, a devenit populară, sunetul mecanismului său a apărut în filmările de pionierat realizate la nivel național în 1929, Misterele Puerta del Sol.

Referințe se găsesc și în lucrări culturale de origine și proveniență foarte diverse, precum Sfântul Camillus, 1936, de Camilo José Cela; în Gregueries de Ramón Gómez de la Serna; sau în versuri populare de la începutul secolului al XX-lea. La fel, în piese muzicale precum Inca un an, compusă de Nacho Cano în 1988 și care a devenit coloana sonoră neoficială a acelei nopți trecute.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid vă prezintă catalogul virtual Ceasul Puerta del Sol. Vă sună cunoscut?, un omagiu adus uneia dintre principalele embleme ale capitalei