Municipalitatea a stabilit amenzi usturatoare pentru cine practică prostitutia şi pentru clienţii prostituatelor, dacă aceste activităţi se desfăşoară la mai puţin de 200 de metri de zone de locuit sau de sedii ale firmelor. Aceasta este principala prevedere a unei hotărâri de Consiliu Local, aflată în discuţii în Consiliul din Alcalá de Henares.

Legislativul local a aprobat hotărârea în faza iniţială şi aceasta mai cuprinde şi combaterea cerşetoriei, măsură care are ca obiectiv evitarea hărţuirii trecătorilor şi exploatarea minorilor.

După publicarea hotărârii în Buletinul Oficial al Comunităţii Madrid, locuitorii şi organizaţiile din oraş pot aduce amendamente timp de o lună. Urmează apoi aplicarea acestei legi locale, de către agenţii Poliţiei Locale, care vor fi instruiţi în acest sens. Amenzile vor fi cuprinse între 300 şi 1500 de euro.

De asemenea, această hotărâre prevede amenzi şi pentru cei care mâzgălesc zidurile clădirilor municipale, pentru cei care lipesc afişe, în special cele cu mesaje rasiste şi ofensive, dar şi pentru proprietarii de animale care nu strâng mizeria lăsată de acestea pe stradă. Înainte ca legea să intre în vigoare, primăria din Alcala va derula o campanie de informare cu afişe şi pliante în mai multe limbi.