#Madrid –

Comunitatea Madrid urmează să formeze, în cadrul apelului de rezidențiat pentru următorul an universitar 2023-2024, cu aproape 10% mai mulți lucrători din domeniul sănătății în specialitățile Psihiatrie, Psihiatrie a Copilului și Adolescentului (MIR), Psihologie Clinică (PIR) și Sănătate Mintală. Nursing (EIR).

Aceste domenii însumează un total de 157 de posturi profesionale care vor facilita reînnoirea generațională în aceste categorii, contribuind astfel la garantarea acoperirii posturilor vacante din cauza pensionării. De asemenea, vor face posibilă extinderea în continuare a forței de muncă în rețeaua de sănătate publică a regiunii după perioada de rezidență.

Ministrul Sănătății, Fátima Matute, a vizitat astăzi unitățile Institutului de Psihiatrie al Spitalului Universitar Public Gregorio Marañón cu ocazia comemorării Zilei Mondiale de Prevenire a Sinuciderii, care va avea loc pe 10 septembrie. Acolo, consilierul a aflat despre asistența acordată pacientului în ceea ce privește prevenirea comportamentului de autovătămare și munca zilnică desfășurată atât în ​​consultație, cât și în îngrijirea la domiciliu.

Acest centru a încorporat una dintre cele 21 de echipe specifice lansate în cadrul Planului de Sănătate Mintală și Dependențe al Comunității Madrid, care are în vedere angajarea a 41 de noi lucrători între medici specialiști (psihiatri) și asistență medicală de sănătate mintală, care vor sprijini programele existente și promovarea acțiunilor interdepartamentale comune în diferitele spitale publice din regiune.

Acesta este un proiect în valoare de peste 43 de milioane de euro și, în total, presupune încorporarea a 370 de profesioniști de specialitate.

Programul specific al lui Gregorio Marañón

În programul specific de la Gregorio Marañón, pacienții cu risc din cauza ideației sau comportamentului suicidar depistat sunt tratați, în mod fundamental, în Asistența Primară, în zonele de spitalizare sau consultație, în serviciile de urgență sau în urgențele centrului. Pentru dezvoltarea sa, complexul dispune de psihiatri, psihologi, asistente medicale si asistenti sociali. Începe cu o primă programare de către Psihiatrie și Nursing pentru a efectua, în mai puțin de o săptămână, o evaluare inițială.

Din acestea din urmă, se determină un plan cuprinzător de tratament individualizat în funcție de nivelul de risc. Obiectivul este ca utilizatorul să aibă accesibilitate largă la toalete și monitorizare intensivă și programată, mai ales în primele săptămâni.

În acest scop, și în funcție de nevoile fiecărui caz, se realizează o combinație de asistență personală, telefonică și la domiciliu, care se adaptează în funcție de evoluția fiecărei persoane pentru maximum un an. La aceasta sarcina se adauga si alte activitati preventive in coordonare cu alte resurse sociale si sanitare ale Regiei Autonome si cu Ministerul Educatiei (programe proprii de actiune in scoli si institute).

Cea mai scăzută rată de sinucidere din Spania

Comunitatea Madrid menține cea mai scăzută rată a sinuciderilor complete din Spania, cu 5,9 cazuri la 100.000 de locuitori, față de 8,6 înregistrate de media națională. „Aceste date nu sunt suficiente pentru Guvernul Regional, iar pentru a le reduce în continuare, de mai bine de 10 ani, lucrăm intens de la Oficiul Regional de Sănătate Mintală și Dependențe, la implementarea unor acțiuni concrete, ultima dintre acestea fiind lansarea Planului de prevenire a sinuciderii, la care participă organizații din toate ministerele, fiind o acțiune transversală coordonată de Sănătate”, a amintit Matute.

În plus, și pentru a oferi îngrijiri de calitate superioară, atât pentru pacienți, cât și pentru supraviețuitori, care includ membrii familiei și rudele aflate în situații de doliu, se organizează cursuri de formare continuă pentru lucrătorii din domeniul sănătății în diferitele categorii și nivel de îngrijire, Primar, SUMMA112 și spitale. Astfel, din 2022 și când se încheie anul 2023, vor fi desfășurate 53 de cursuri de formare continuă la care vor fi participat peste 4.000 de profesioniști.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid va instrui cu 10% mai mulți rezidenți din domeniul sănătății în specialități legate de sănătatea mintală