#Madrid –

Comunitatea Madrid studiază reutilizarea plăcilor de nanotuburi de carbon de înaltă performanță, păstrându-le proprietățile mecanice și electrice esențiale, ceea ce permite o reducere a impactului asupra mediului al utilizării acestor componente. Cercetătorii de la Institutul de Studii Avansate din Madrid (IMDEA) Materiale au demonstrat această capacitate de reciclare, ceea ce reprezintă un progres semnificativ în viabilitatea fibrelor, foilor și textilelor realizate cu aceste nanotuburi și în tranziția la energie verde.

Datorită acestei lucrări, s-a dovedit că elementele de înaltă performanță realizate din nanotuburi de carbon pot fi refolosite ca armături structurale sau conductoare electrice. În acest fel, ele pot înlocui altele, cum ar fi fibrele de carbon convenționale și unele metale, cum ar fi cuprul, și pot reduce amprenta emisiilor de CO.2.

IMDEA Materials este singurul centru de cercetare din Uniunea Europeană capabil să sintetizeze aceste fibre și foi, care au rezistență și flexibilitate structurală ridicate, precum și proprietăți mecanice, electrice și termice. Aceste caracteristici permit utilizarea lor în armarea structurală în laminate compozite, precum și în senzori imprimabili de deformare/tensionare, conductori electrici și anozi flexibili pentru baterii, printre alte aplicații.

Această lucrare de pionierat are sprijinul Inițiativa Carbon Hub condus de Universitatea Rice, din care grupul de cercetare IMDEA Materials Multifunctional Nanocomposites, condus de Dr. Juan J. Vilatela. Printre principalele obiective ale cercetătorilor se numără extinderea fabricării acestor materiale, cu scopul de a accelera utilizarea lor de către industrie.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid studiază reutilizarea foilor din nanotuburi de carbon pentru a reduce impactul asupra mediului