#Madrid –

Comunitatea Madrid prezintă o nouă publicație virtuală sub titlul ¡Vaya tela! Țesătură de bumbac ca suport pentru planuri. Poate fi consultat pe Portalul Arhivelor Comunităţii Madrid de pe dispozitive mobile, şi are diferite elemente interactive, printre care se remarcă o reproducere a hărţii pe care au fost semnalate curiozităţi precum deteriorarea pe care a suferit-o din cauza efectului. de microorganisme, umiditate sau oxidare.

Acest studiu abordează susținerea țesăturilor tratate din diferite aspecte, încercând să ofere o idee globală a importanței și succesului comercial pe care le-a obținut acest material printr-o călătorie prin istoria producției sale și cercetarea în optimizarea caracteristicilor sale, a evoluției sale. a utilizării sale, precum și tehnicile cele mai adecvate folosite de desenatori.

Se remarcă o lucrare de cercetare realizată pe baza restaurării unui plan trasat pe acest material, păstrat în Arhiva Istorică de Protocoale din Madrid (AHPM). Documentul în cauză aparține Arhivei Istorice de Protocoale din Madrid, este datat 1917 și reprezintă un teren rămas de pe un drum public pe care Consiliul Local Guadarrama l-a vândut în favoarea lui Recaredo Collar y Álvarez, poate cu ideea de a construi un hotel sau o casă de vară.

Tocmai, la vremea respectivă acest municipiu madrilen a cunoscut o serie de schimbări care i-au favorizat creșterea demografică, precum construirea Băilei Alameda (1901), care ulterior va fi transformată într-o stațiune turistică de vară pentru clasa bogată, dând naștere construirea de colonii de locuinţe.

O arhivă cu documente din 1503 până în 1918

Arhiva Istorică de Protocoale din Madrid își dedică activitatea salvării protocoalelor notariale vechi de peste o sută de ani față de notari și notari. Se păstrează peste 46.000 datate din 1503 până în 1918, unde există nenumărate acte care au legătură cu tranzacții economice și patrimoniale, toate însoțite în general de un plan de proiect semnat de arhitect care, ulterior, a suferit adesea modificări.

La cantitatea enormă de documentație planimetrică generată de-a lungul istoriei se adaugă și multiplicitatea suporturilor pe care au fost surprinse, mai ales din secolul al XIX-lea datorită progreselor tehnologice aduse de Revoluția Industrială. Apariția noilor medii grafice a mers mână în mână cu dezvoltarea unor noi tehnici de reproducere foto, toate acestea în favoarea acoperirii nevoilor unei clientele largi care cerea copierea mai ieftină și mai rapidă a desenelor grafice, fie ele arhitecturale, urbane sau industriale. .

Printre aceste noi suporturi, la mijlocul secolului al XIX-lea, a început să se comercializeze o țesătură numită în mod obișnuit hârtie de pânză, cu două caracteristici principale care o făceau deosebit de potrivită pentru copierea planurilor: semitransparența și rezistența sa fizică la manipulare. Aceste tipuri de documente grafice devin uneori singurul martor al proiectelor niciodată realizate sau al clădirilor dispărute din cauza renovărilor urbane, a războaielor sau a dezastrelor naturale.

Pentru a consulta și descărca publicația în Portalul Arhivelor Comunităţii Madrid.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid prezintă publicația virtuală ¡Vaya tela! Țesătură de bumbac ca suport pentru planuri