#Madrid –

Comunitatea Madrid s-a alăturat Cassandra (Cancer Screening Smoking Cessation and Respiratory Assessment), un proiect pilot pentru screeningul cancerului pulmonar și a altor afecțiuni legate de consumul de tutun, condus de Societatea Spaniolă de Pneumologie și Chirurgie Toracică (SEPAR), care va fi în curând dezvoltat în peste 40 de spitale din Spania.

Ministrul Sănătății, Fátima Matute, a prezentat astăzi, în ajunul sărbătoririi Zilei Mondiale împotriva acestei patologii, detaliile „acestei inițiative importante, care acoperă și alte patologii precum emfizemul, BPOC (boala pulmonară obstructivă cronică), osteoporoza. și artera coronariană cu calciu ridicat, care generează riscuri cardiovasculare mari.”

„Cassandra este asociată și cu scopul renunțării la fumat, ca factor preventiv pentru apariția afecțiunilor pulmonare menționate mai sus și altele precum, de exemplu, tumora vezicii urinare”, a precizat consilierul, adăugând că „în „În acest moment, fumatul”. rămâne principala cauză la nivel mondial de deces și morbiditate care pot fi prevenite.”

În Spania, cancerul pulmonar este cauza majorității deceselor de origine oncologică, cu 23.000 de cazuri pe an; 70% dintre ei, diagnosticați în stadii avansate. Aceste cifre se datorează lipsei simptomelor în fazele sale inițiale.

Din toate aceste motive, Matute a cerut Guvernului Spaniei „să pună în aplicare, așa cum este recomandat de Uniunea Europeană, acest tip de screening ca parte a Strategiei Naționale de Cancer, deoarece nu este încă inclus”.

El a mai explicat că, în paralel, Comunitatea Madrid, așa cum a fost notificată în septembrie anul trecut Ministerului Sănătății, va începe „un alt studiu pilot pentru a evalua fezabilitatea implementării propriului program de screening pentru acest tip de boală. Unul dintre pilonii săi de bază va fi consolidarea prevenției în Asistența Primară și renunțarea la fumat și astfel generarea de cunoștințe pentru o eventuală includere ca furnizare a portofoliului de servicii de bază în Sistemul Național de Sănătate. „În cele din urmă, este vorba despre îmbunătățirea calității vieții populației și dorim să o implementăm înainte de sfârșitul anului 2024”, a spus consilierul.

Prin tomografie computerizată

Cassandra va folosi tomografia computerizată cu doze mici de radiații, în combinație cu renunțarea la fumat și colaborarea cu primul nivel de asistență medicală publică.

Participarea Executivului regional la acest proiect nu este singura acțiune menită să faciliteze prevenirea și depistarea precoce a acestei boli. De exemplu, prin PREVECOLÓNcetățenii, așa cum a planificat Ministerul, vor putea primi truse de diagnosticare a cancerului de colon în farmacii încă din 2024.

Pe de altă parte, implementarea CERVICAMpentru diagnosticul de tumoră de col uterin, care oferă deja acoperire femeilor din regiune cu vârsta peste 35 de ani – cele cu cel mai mare risc – pentru ca în această legislatură să ajungă la toate cele între 25 și 65 de ani.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid se alătură Cassandra, un proiect pilot pentru screeningul cancerului pulmonar și a altor boli legate de consumul de tutun