Comunitatea Madrid sărbătorește 37 a-a ediție Madrid en Danza cu un program care include 26 se prezintă în 16 municipii a regiunii și o prezență internațională puternică. Angajamentul față de autoritatea vie și contemporană și creatorii emergenti definesc acest festival coregrafic care va avea loc între 29 aprilie și 000 în iunie și care își propune să se poziționeze ca unul dintre evenimentele internaționale esențiale printre principalele evenimente ale acestui gen.

Ministrul Culturii, Turismului și Sportului, Marta Rivera de la Cruz, însoțit de directorul artistic al festivalului, Blanca Li, a subliniat astăzi angajamentul guvernului regional față de dans și responsabilitatea sa în menținerea unui eveniment care implică „reînnoire și ambiție”. Și la aceasta, după cum a subliniat el, răspunde această ediție, „conceput cu scopul de a plasa festivalul printre principalele întâlniri coregrafice din Europa.”

Rivera de la Cruz a subliniat în efortul de a aduce cultura, în acest caz dansul, în întreaga regiune. Astfel, una dintre noutățile din acest an este programul Periferias Insólitas, care va ajunge în șapte locații cu mai puțin de 6. locuitori unde este dificil accesul la acest tip de artă, care va găzdui spectacole în piețe și străzi cu acces liber.

Cu stiluri variind de la clasicism la avangardă, de la popular la urban, de la local la internațional, această ediție include 13 premiere: una absolută, patru în Spania și opt la Madrid. În plus, va reuni profesioniști într-o dezbatere care va evalua situația din sector și va convoca un concurs de dans pentru amatori și profesioniști.

Predominanța dansului contemporan în programul este clar, deoarece monopolizează mai mult de jumătate din emisiuni (11). În plus, există propuneri pentru dans-teatru, teatru fizic și acrobație, dans spaniol și flamenco, printre alte limbi. Toate sunt o reflectare a societăților contemporane și a realităților actuale precum identitatea, tradiția, granițele, migrația, libertatea sau alte aspecte care i-au inspirat pe autorii lor să le transforme în dans.

Prezența internațională remarcabilă a programării este concentrată în Teatros del Canal, unde Cartea junglei a lui Akram Khan, de la Akram Khan Company (Marea Britanie); Reviewer, din Kidd Pivot (Canada); Big Five-Oh!, din Pilobolus (Statele Unite); Azil, de la Kibbutz Contemporary Dance Company (Israel); Fabricat în Oslo, de la Jo Strømgren Kompani (Norvegia); Wakatt, de la Faso Danse Théâtre (Belgia) și Poveste, poveste, moarte., de Winter Guets (Norvegia).

Dintre aceste producții se remarcă două antologii: una cu cinci piese,

Big Five-Oh!, care rezumă tot ce este mai bun din Pilobolus atunci când se întâlnește 37 ani ca companie, și un altul prezentat de Jo Strømgren Kompani, Fabricat în Oslo, care include patru lucrări concepute între 2007 și 2022 despre diferite fațete ale vieții contemporane din Norvegia.

Altele sunt inspirate din piese literare, cum ar fi Revisor, de Kidd Pivot, un hibrid între teatru și dans care adaptează o piesă a lui Nicolás Gogol sau Cartea junglei a lui Akram Khan reimaginată, de Akram Khan, reinterpretare a romanului lui Rudyard Kipling Cartea junglei prin ochii unui refugiat. Drama refugiaților este și tema lui Azil, concepută de israelian Rami Be’er cu compania sa Kibbutz Contemporary Dance.

Despre dragoste și minciunile pe care oamenii le spun pentru a-i atrage pe alții este Poveste, poveste, moarte., de Winter Guets, și despre timpul prezent și incertitudinile sale, cauzate de frica în fața celuilalt, naționalism sau terorismul vorbește Wakatt, despre coregraful născut în Burkina Faso Serge Aimé Coulibaly.

Ultima săptămână a festivalului va include pentru prima dată mostra coregrafică BETA PÚBLICA, dedicat autorilor internaționali emergenti, care vor prezenta lucrări scurte. În completarea programului Teatros del Canal este spectacolul Camera 11: La Honte, a companiei catalane Hotel Col.lectiu Escènic.

Sali alternative si teatre private

Dincolo de Teatros del Canal, mai multe companii din Madrid își vor prezenta creațiile în locații alternative și teatre private a capitalei, care va oferi o fotografie reprezentativă a creației coregrafice a regiunii. Spectacolele lor sunt susținute de granturi de producție și alte programe de creație.

Programul include El Arco, de către Coregraful Premiului Național de Dans Daniel Abreu, la Teatro de la Abadía. Sala Cuarta Pared îl va găzdui pe noul coregraf Eduardo Vallejo cu grupul său Ogmia și premiera mondială a filmului Limba maternă

. . De asemenea, la Teatrul Pradillo se poate vedea Titun: serendipitatea morții lebedei negre, din compania lui Allan Fallieri, în plină desfășurare a carierei sale de coregraf și producător.

Un alt pariu de Madrid en Danza este extinderea sa teritorială către alte municipii din regiune, în centre proprii și în alte spații, precum și în programul Periferii neobișnuite . Astfel, va ajunge la Alcorcón, Arganda del Rey, Fuenlabrada, Majadahonda, Parla, Torrejón de Ardoz, San Lorenzo de El Escorial, La Cabrera, Alcalá de Henares și alte șapte municipalități încă de precizat.

Lucrările sunt produse de companii și autori cu reședința în Comunitatea Madrid, Galicia, Catalonia, Andaluzia și Țara Bascilor. Două dintre ele, Expulsion!, de Dani Panullo Dancetheatre, și Confluența, a lui Estévez Paños and Company, ambele cu reședințe anterioare în Centrul Coregrafic Canal, vor fi reprezentați în șase municipii ale Rețelei Teatrelor Comunitare.

În afară de Rețea, vor fi reprezentați în alte trei municipii

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid sărbătorește Madrid în dans cu 26 se prezintă în 16 municipalități și o internațională puternică prezență