#Madrid –

În prima jumătate a acestui an, Comunitatea Madrid a redus numărul de câini și pisici abandonați cu 286 față de aceeași perioadă din 2022, atingând cifra de 3.576. În plus, până acum în 2023 au avut loc 3.042 de adopții, dintre care 1.427 corespund câinilor și 1.615 pisicilor, prin Centrul Comprehensiv de Adăpost pentru Animale (CIAAM) și alte spații de protecție.

Acest lucru a fost evidențiat astăzi de ministrul Mediului, Agriculturii și Internelor, Carlos Novillo, în timpul vizitei sale la această resursă situată în Colmenar Viejo, unde a subliniat că „trebuie să continuăm să lucrăm la creșterea gradului de conștientizare pentru ca nimeni să nu le abandoneze. Adopția trebuie să fie o decizie atentă, care să se încadreze în modul nostru de viață, pentru a le asigura bunăstarea și proprietatea responsabilă”. De asemenea, a raportat că, datorită identificării cu microcip, al cărei pionier a fost regiunea Madrid în 1993, anul trecut 7.566 care au fost pierdute au fost returnate proprietarilor lor.

Executivul regional contribuie cu 1.800.000 de euro anual entităților locale și organizațiilor non-profit și aproape 500.000 de euro la CIAAM, buget gestionat de Federația Asociațiilor pentru Protecția și Apărarea Animalelor din Comunitatea Madrid (FAPAM), al cărei serviciu specializat a fost reînnoit pentru încă doi ani.

Pe de altă parte, Comunitatea Madrid menține în prezent 85 de acorduri de colaborare cu municipalități mici pentru colectarea și găzduirea animalelor de companie pierdute, abandonate și fără stăpân, tot prin CIAAM. De asemenea, sunt în vigoare acorduri cu aceste localități privind câinii potențial periculoși (PPP), pentru a ajuta la gestionarea registraturii municipale și la procesarea licențelor, cu 62 de acorduri semnate în prezent.

De asemenea, rețeaua regională de centre de primire este formată din 20 de spații permanente și 47 de spații municipale temporare, dintre care 18 sunt administrate de societăți de protecție.

Executivul regional promovează adopția animalelor prin intermediul aplicații Mascomad pentru dispozitive mobile, rețelele sociale AdoptaCmadrid (Twitter, Facebook și Instagram), zilele porților deschise și campanii precum întâlnește-mă și adoptă-mă.

Centrul cuprinzător de adăposturi pentru animale din Comunitatea Madrid

CIAAM a fost inaugurat în octombrie 2005 cu scopul de a consolida și extinde numărul de adăposturi pentru animalele de companie abandonate din regiune și de a ajuta municipalitățile cu mai puțin de 5.000 de locuitori care nu aveau personal și dotări. Este situat în Colmenar Viejo și are facilități de 2.500 de metri pătrați. Are o medie anuală de 466 de adopții, evidențiind cele 667 realizate în 2017 și în recensământul actual sunt peste 100 de câini, peste 50 de pisici, precum și iepuri și dihori.

Adopția este scopul fundamental al centrului, întrucât CIAAM este conceput ca o cazare temporară. Este deschis de luni până duminică, de la 11:00 la 14:00 și de la 16:00 la 17:30, din noiembrie până în mai și de la 11:00 la 14:00 și de la 4: 00 p.m. până la 7:00 p.m. între iunie și octombrie.

În plus, are un vehicul de colectare, o sală de antrenament, două pavilioane de birouri și trei depozite pentru adăpostirea animalelor. Toate acestea sunt gestionate de zece muncitori, inclusiv medici veterinari, asistenți și muncitori.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid reduce abandonul de câini și pisici cu aproape 300 în prima jumătate a anului