#Madrid –

Comunitatea Madrid a primit timp de două săptămâni tineri cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani din Polonia, Germania, Franța, Italia, Serbia, Luxemburg, Spania și Mexic, care au participat la o tabără de arheologie de voluntari, numită Camino de Papel, unde au desfășurat activități de reabilitare a patrimoniului cultural al fermei Los Batanes, din Rascafría. Această inițiativă a oferit participanților șansa de a desfășura în mod altruist lucrări de interes comunitar care promovează valorile de conviețuire, toleranță, solidaritate și învățare interculturală.

Este una dintre cele 14 tabere de voluntari oferite de guvernul regional în diferite locații și cu diverse teme. Arheologiei se adaugă cele ale agriculturii din Cercedilla; restaurare în Lozoyuela-Navas-Sieteiglesias, sau sarcini de mediu în Soto del Real, La Cabrera și Chapinería.

La Rascafría, activitatea se desfășoară din 2016 iar acțiunile propuse în acest an au avut ca scop continuarea muncii desfășurate în edițiile precedente. Timp de 15 zile, și sub supravegherea unui arheolog și a unui istoric, un total de 23 de tineri au colaborat la defrișarea și curățarea vegetației existente și la excavarea anumitor structuri, lucru realizat cu metodologia arheologică.

În plus, au documentat tot materialul găsit pentru investigația lor și depozitul ulterior în Muzeul Arheologic Regional al Comunității Madrid, situat în Alcalá de Henares.

La ferma Los Batanes, legată istoric de ordinul cartuşian care locuia în apropierea mănăstirii El Paular, s-au efectuat exploatarea şi gestionarea resurselor naturale precum apa, lemnul şi piatra, materiale fundamentale în dezvoltarea regiunii. . Unele documente din secolul al XV-lea atestă deja existența unor funcționari însărcinați cu conducerea unei fabrici de hârtie sau de plin, de la care hârtia pentru editio princeps (prima ediție tipărită) a Quijote lui Cervantes.

Pe lângă faptul că lucrează în aceste locuri, tinerii s-au bucurat și de alte activități de petrecere a timpului liber și de timp liber și vizite la enclave precum situl orașului roman Complutum.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid primește tineri din șase țări europene și din Mexic într-o tabără de arheologie de voluntariat în timpul verii