#Madrid –

Comunitatea Madrid a acordat premiile Margarita Salas, Miguel Catalán și Julián Marías 2023, care au ca scop recunoașterea carierei profesionale a cercetătorilor din regiune și a căror listă a fost publicată săptămâna aceasta în Monitorul Oficial regional (BOCM).

La categoria carieră științifică, dotată cu 42.000 de euro, se remarcă realizările, pregătirea în domeniul cunoașterii și impactul național și internațional al câștigătorului în toți anii săi de muncă, în timp ce categoria sub 40 de ani evidențiază calitatea și excelența. munca prestata pana la varsta respectiva, si atrage o remuneratie de 21.000 euro.

În această modalitate, Margarita Salas a fost pentru Celso Arango, șeful Serviciului de Psihiatrie a Copilului și Adolescentului la Spitalul Public Universitar General Gregorio Marañón din 2012 și o referință internațională în bioștiința spaniolă în domeniul tulburărilor de neurodezvoltare.

La rândul său, Miguel Catalán a fost acordat lui David Pedro Serrano, directorul Energiei Institutului de Studii Avansate din Madrid (IMDEA) și șeful unității de procese termochimice. Printre activitățile sale se remarcă dezvoltarea catalizatorilor pe bază de materiale poroase și evaluarea și reciclarea deșeurilor de plastic pentru obținerea de combustibili lichizi. Și Julián Marías a mers la Inés Fernández-Ordóñez, profesor de limba spaniolă la Universitatea Autonomă din Madrid și membru cu drepturi depline al Academiei Regale Spaniole și al Academiei Regale a Doctorilor din Spania, a cărei activitate s-a concentrat pe adaptarea fonetică și datele dialectului morfologic. .

În ceea ce privește categoria sub 40 de ani, Miguel Catalán a corespondat ex aequo lui Alejandro Manjavacas, de la Consiliul Superior pentru Cercetare Științifică (CSIC), unde dezvoltă studii privind interacțiunea luminii cu seturi ordonate de nanostructuri; și Marina García, profesor asistent al Departamentului de Ecologie al Universității Autonome din Madrid, a cărui activitate se ocupă de agroecologia pentru sustenabilitatea sistemelor socio-ecologice.

În plus, Julián Marías în această modalitate a fost primit de María Ángeles Martín Romera, absolventă în istorie la Universitatea din Granada și specialist în domeniul istoriei medievale la Universitatea Complutense din Madrid, dedicată căutării excelenţă prin inovaţie în studiul temelor majore ale istoriei urbane.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid recunoaște studiile în bioștiințe, catalizatori și fonetică prin premiile sale de cercetare