Comunitatea Madrid a participat la un studiu clinic multicentric la nivel național (NADIM II), care a schimbat paradigma de tratament pentru cancerul pulmonar în stadiu intermediar, demonstrând că administrarea de o combinație de chimioterapie și imunoterapie înainte de operație, la pacienții care se află în această fază a bolii, este de până la trei ori mai eficientă decât dacă este tratată numai cu prima.

Mai exact, centrele de sănătate participante din regiune – Clinica San Carlos, Puerta de Hierro Majadahonda, La Paz și 08 din octombrie– au contribuit cu un total de 22 pacienţi la studiu, ceea ce reprezintă practic un sfert din 86 recrutat în toată Spania.

Șeful Serviciului de Oncologie Medicală de la Spitalul Public Puerta de Hierro Majadahonda și, la rândul său, președintele al grupului spaniol de cancer pulmonar, dr. Mariano Provencio, a prezentat date despre supraviețuirea globală și supraviețuirea fără progresie pentru această terapie la sesiunea prezidențială a Conferinței mondiale despre cancerul pulmonar, cea mai importantă întâlnire științifică din lume despre această boală, desfășurată la Viena. (Austria).

Astfel, a fost expus ca 67, 3% dintre persoanele cu acest tip de patologie în stadii intermediare, tratate cu chimio-imunoterapie înainte de intervenția chirurgicală, ating o supraviețuire globală de peste doi ani, comparativ cu 52, 8% care fac acest lucru doar cu administrarea de chimioterapie. Acest studiu clinic este primul care demonstrează creșterea sa folosind această schemă.

Datele de supraviețuire fără progresie, adică timpul de la momentul în care pacientul începe medicația până la progresia tumorii, acestea sunt de asemenea foarte semnificative. Până la 67, 3% dintre ei nu progresează în boală în primii doi ani după ce au suferit această nouă metodă de tratament, un procent care se reduce la 64, 6% la cei care au primiți numai chimioterapie.

Date preliminare prezentate

Primele date ale studiului NADIM II, care au fost prezentate la Congresul American de Oncologie Medicală (ASCO) în iunie anul trecut la Chicago, au arătat deja că un 36, 2% dintre pacienții tratați cu combinația au obținut o reducere completă a tumorii, comparativ cu 6,8% care au obținut acest rezultat cu administrarea numai de chimioterapie. Niciuna dintre persoanele care au obținut un răspuns patologic complet în timpul studiului clinic nu a progresat încă în boala lor sau nu a murit.

În plus, a arătat că rata de răspuns obiectiv global a fost, de asemenea, mai mare, trecând de la un 48,2% cu schema de tratament standard, la un 75, 4% la cei tratați cu chimio-imunoterapie. Pe măsură ce dimensiunea tumorii a fost redusă mai eficient cu această combinație, procentul de pacienți care au văzut cum a devenit operabilă și, prin urmare, au putut fi supuși unei intervenții chirurgicale, de asemenea, a crescut semnificativ, de la 69% încă 93%.

Eficacitate susținută de studii suplimentare

Procesul NADIM II a fost dezvoltat în paralel cu Checkmate-816, un studiu internațional multicentric, cu participarea centrelor spitalicești din întreaga lume și la care șeful Serviciului de Oncologie Medicală al Spitalului Puerta de Hierro Majadahonda, Mariano Provencio, a colaborat.

Cercetarea compară, de asemenea, tratamentul cu chimioterapie față de cel efectuat cu chimio-imunoterapie înainte de intervenția chirurgicală în stadiile incipiente și intermediare ios și rezultatele sale bune au motivat că, în martie a acestui an, Agenția Americană pentru Medicamente (FDA) a aprobat această nouă schemă pe calea rapidă ( fasttrack ). Agenția Europeană a Medicamentului evaluează în prezent următoarea sa aprobare.

Conform datelor Societății Spaniole de Oncologie Medicală, se estimează că anul acesta cancerul pulmonar va fi al doilea cu cel mai mare număr. incidență atât în ​​Spania, cât și în întreaga lume, depășită doar de cancerul de sân.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid participă într-un studiu care schimbă paradigma tratamentului cancerului pulmonar în stadii intermediare