#Madrid –

Comunitatea Madrid realizează un studiu pentru a recupera cultivarea diferitelor plante leguminoase care au dispărut de pe câmpuri, precum almorta, schinduful, roșcovul și năutul negru, pentru a oferi fermierilor o alternativă de cultivare durabilă și a anticipa consecințele ciclurilor de secetă. .

Ministrul Mediului, Agriculturii și Internelor, Carlos Novillo, a subliniat importanța inovării în zonele rurale pentru a oferi soluții profitabile și eficiente peisajului rural și a subliniat că „cazul acestui proiect se bazează pe recuperarea culturilor. uitate cu mai bine de 50 de ani în urmă și despre care se știe că fixează biodiversitatea și azotul în sol, ambele fiind atât de importante pentru supraviețuirea agriculturii și a mediului rural”.

Executivul regional desfășoară aceste încercări din 2020, prin Institutul de Cercetare și Dezvoltare Rurală, Agrară și Alimentară (IMIDRA), pe mai multe parcele care ocupă 15.000 de metri pătrați ai fermei experimentale La Chimenea, din Aranjuez. Această lucrare face parte din programul GENVCE (Grupul pentru Evaluarea Noilor Soiuri de Culturi Extensive din Spania), pentru a cunoaște viabilitatea acestora pe teritoriul național.

În cazul Madridului, cercetătorii verifică, după trei sezoane de recoltare și aplicarea diferitelor tehnici de cultivare, rezistența acestor soiuri de leguminoase la boli, temperaturile ridicate din partea de sud a regiunii și lipsa apei.

În plus, când vine vorba de marketing, acestea se remarcă prin conținutul ridicat de proteine ​​și aminoacizi, ceea ce le face ideale pentru includerea într-o dietă mai sănătoasă.

The superalimenteun viitor pentru zona rurală madrilenă

Pe lângă recuperarea leguminoaselor uitate, IMIDRA a început anul acesta o altă anchetă care încearcă să afle care dintre cerealele cunoscute ca superalimente ar putea fi cultivat cu succes în regiune. Hrișcă, sorg, teff sau amarantul sunt soiuri de cereale și pseudocereale fără gluten, din țări cu climă și soluri asemănătoare Madridului, de aceea încercările au ca scop descoperirea adaptabilității acestora.

Din punct de vedere economic, există convingerea că aceste soiuri pot avea succes datorită creșterii cererii pentru acest tip de alimente în rândul consumatorilor. În plus, interesul manifestat de Politica Agricolă Comunitară (PAC) se adaugă pentru a crește suprafața de cultivare a acesteia. În paralel, experții IMIDRA au depus o parte din eforturile lor în crearea viitoare a unei Bănci de Germoplasm pentru conservarea acestor semințe (leguminoase și superalimente) și previne dispariția lui, așa cum s-a întâmplat cu năutul negru.

Dacă va fi realizată, aceasta ar fi a patra bancă de germoplasmă IMIDRA. Prima, instalată în ferma experimentală El Encín, din Alcalá de Henares, păstrează aproape 300 de soiuri de legume, fructe și legume din regiune; al doilea, Banca de Germplasm Animal, care stochează probe seminale de ovine, bovine, porci și caprine din Madrid și Spania, la Centrul pentru Selecția și Reproducerea Animalelor (CENSYRA), din Colmenar Viejo; și, în sfârșit, și mai recent creat, Forestal (BIFORMAD), care adăpostește semințe de pădure de plante sălbatice din regiune, la ferma experimentală La Isla Forestal din Arganda del Rey.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid lucrează pentru recuperarea leguminoaselor uitate pentru a anticipa consecințele secetei