Comunitatea Madrid a prezentat astăzi Planul de îngrijire integral la Fragilitatea și promovarea longevității sănătoase pentru vârstnici, o inițiativă de pionierat în Spania care își definește modelul de îngrijire socio-sanitară, urmărind să ofere un răspuns coordonat, profesional și omogen la nevoile acestora. Scopul este de a evita sau amâna pe cât posibil situații precum pierderea funcționalității sau dependența și apariția dizabilității.

Ministrul Sănătății, Enrique Ruiz Escudero, a vizitat astăzi Spitalul Public Universitar Getafe, unde a dezvăluit detaliile acestui nou program, care s-a născut din schimbările demografice cu care se confruntă societatea din Madrid și care plasează îmbătrânirea drept una dintre principalele provocări care trebuie abordate. Și este de așteptat ca procentul cetățenilor mai în vârstă de 80 să crească de la 18% față de 18% în , iar oamenii cu vârstele de peste 80 trec de la 5% la 11% în aceeași perioadă de timp.

The planul se bazează pe trei principii de bază pentru Ministerul Sănătății: apropiere, transparență și angajament. Astfel, se fac demersuri în îngrijirea cuprinzătoare și specializată a acestei părți a populației, care definesc modelul de îngrijire socio-sanitară la care ar trebui să aspire orice societate avansată.

. În acest sens, serviciile publice sunt orientate către o îngrijire mai agilă, care promovează continuitatea îngrijirii și îmbătrânirea sănătoasă, printr-o politică de îngrijire bazată pe prevenire, depistare, intervenție asupra fragilității și longevității sănătoase, centrată pe persoană și adaptată la nevoile lor. Â

Acest proiect a avut colaborarea Ministerului Familiei, Tineretului și Politicilor Sociale; Cultură Turism și Sport și Educație, Universități, precum și asociații, primării, asociații profesionale și societăți științifice, printre alte entități.

6 linii strategice de acțiune

Ministrul a explicat că acest nou plan de sănătate publică de la Madrid are 6 linii strategice de acțiune, care acoperă aspecte precum coordonarea sănătății, care trebuie să fie multidisciplinară și să includă îngrijire cuprinzătoare, cu atenție la set de nevoi ale fiecărei persoane. În plus, își propune să consolideze aspecte precum conștientizarea longevității sănătoase, astfel încât profesioniștii din toate disciplinele legate de vârstnici să nu minimizeze simptomele legate de fragilitate asociindu-le cu îmbătrânirea normală.

Această inițiativă are și o linie de promovare a obiceiurilor sănătoase și de prevenire, și alta de depistare și diagnosticare a fragilității, întrucât cu cât ambele aspecte sunt stabilite mai repede, există șanse mai mari de prevenire a dependenței. Include, de asemenea, monitorizarea specială a persoanelor identificate ca fragile sau cu risc de cădere, precum și o linie finală de formare pentru profesioniști și promovarea cercetării.

Ruiz Escudero a subliniat că acest proiect se va desfășura prin acțiuni transversale, cu accent deosebit pe creșterea culturii nevoii de îmbătrânire sănătoasă prin campanii de conștientizare. În plus, va încuraja participarea activă a persoanelor vârstnice la activitățile comunitare și va permite transformarea și adaptarea serviciilor de urgență spitalicești pentru a acorda îngrijiri prioritare și agile persoanelor vârstnice.

. Va include, de asemenea, inițiative de prevenire a călăriatul în pat prelungite în timpul spitalizării sau pentru prevenirea delirului sau a sindromului confuzional acut, stabilindu-se programe care se aplică pe etajele spitalelor care garantează ritmuri somn-veghe, facilitează acompaniamentul sau hidratarea.

Sursa: Comunitatea Madrid – 2022 Comunitatea Madrid lansează un model de pionierat în Spania de îngrijire socio-sanitară pentru vârstnici pentru a-și întârzia dependența cât mai mult posibil