Comunitatea Madrid începe astăzi o campanie de informare pentru a tineri conștienți de importanța menținerii unei sexualități responsabile pentru prevenirea infecțiilor cu transmitere sexuală (ITS). Sub sloganul Fii mereu atent, se insistă asupra relațiilor sigure, folosind prezervative ca cea mai bună metodă de prevenire a bolilor.

Inițiativa va fi prezentă în ziarele de informare generală și în principalele canale de radio destinate tinerilor populației, precum și în nodurile de transport și zonele de tranzit pentru această populație, precum și în mediile universitare. De asemenea, va fi difuzat în media digitală și rețelele sociale legate de tineri, precum YouTube, Facebook sau Spotify .

Obiectivul campaniei, promovată de Direcția Generală de Sănătate Publică a Ministerului Sănătății, este sensibilizarea și informarea populației tinere cu privire la riscurile practicilor sexuale neprotejate care pot duce la ITS. Â

Pentru a capta atenția acestui tip de public, creativitatea folosește un limbaj izbitor, adaptat celui folosit în prezent de tineri și face vizibil cu imagini de diferite orientări sexuale împreună cu mesaje cu un ritm marcat. Campania constă în principal din afișe, spoturi radio și un videoclip cu imagini și reconstituiri de dialoguri.

Infecțiile cu transmitere sexuală sunt contractate în timpul actului sexual neprotejat. Printre cele mai frecvente sunt sifilisul, gonoreea, candidoza, tricomoniaza, infectiile cu chlamydia, herpesul genital, virusul papiloma uman si hepatita B, pe langa HIV.

În ultimele două decenii, ITS-urile au cunoscut o creștere semnificativă la nivel mondial. Conform ultimelor informații de la Direcția Generală de Sănătate Publică, în cursul acestui an și până la sfârșitul lunii octombrie au fost raportate în total 2.. infecții gonococice și 2.40 cazuri de chlamydia, mai mult decât dublu față de 2015.

În legătură cu infecția cu HIV, în 2021 (cu date consolidate) au fost raportate 40 noi diagnostice, și deși se observă o tendință descendentă față de anii precedenți (în au fost notificate 892 cazuri și în 2018, 916), Sănătatea insistă să nu coborâm garda și să menținem practici sigure, subliniind importanța prevenției prin folosirea prezervativelor.

Programe de prevenire

Ministerul Sănătății dezvoltă o gamă largă de acțiuni de formare față în față și online, pentru profesioniști, familii și tineri cu privire la sexualitate și prevenirea HIV și alte ITS, precum și o linie de subvenții pentru proiecte de prevenire destinate entităților non-profit. În plus, desfășoară diferite acțiuni informative privind prevenirea și conștientizarea sănătății sexuale responsabile și are o secțiune specifică pe web a Comunității Madrid cu informații, resurse și materiale preventive.

Comunitatea Madrid are, de asemenea, o rețea de Rețea de Servicii pentru Prevenirea și Diagnosticul Precoce al HIV și ITS cu Teste Rapide HIV, cu mediatori culturali specializați în sănătatea sexuală, care se adresează oricărei persoane care are nevoie, în un mediu confidențial și adaptat nevoilor lor specifice. Acestea sunt distribuite în centrele de sănătate din regiune. Â

Rețeaua are și o Unitate mobilă de prevenire și diagnosticare precoce, teste rapide de la Ministerul Sănătății și alte resurse municipale și ale ONG-urilor. Pe parcursul anului trecut, aceste dispozitive au funcționat 15 .014 testează aceste caracteristici. În plus, Direcția Generală de Sănătate Publică a distribuit în 2021 peste un milion de prezervative masculine, feminine și lubrifianți în zonele de întâlnire a tinerilor și în ONG-uri.

2022 Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid lansează o campanie de informare pentru a sensibiliza tinerii cu privire la sexualitatea responsabilă