#Madrid –

Consiliul Guvernatorilor Comunității Madrid a aprobat astăzi o subvenție de 1.577.110,11 euro în 2023 pentru gestionarea deșeurilor urbane din Northwest Commonwealth, care include 76 de municipalități – 40 comune și 36 aderate -. Această sumă contribuită de Executivul regional o dublează practic pe cea acordată în 2022.

Această creștere de 97% față de anul precedent are în vedere aplicarea taxelor stabilite prin noua Lege de stat a deșeurilor și a solurilor contaminate pentru o economie circulară.

Astfel, guvernul regional, prin Ministerul Mediului, Agriculturii și Internelor, subvenționează 80% din cota pe tona tratată municipiilor mici. Bugetul alocat acestui scop a fost calculat ținând cont de creșterea acestuia, estimată a fi de 5% în localitățile cu o populație mai mică sau egală cu 5.000 de locuitori.

De asemenea, s-a luat în considerare și cota plătită de municipalități către Commonwealth, care se ridică la 29 de euro pe tona colectată, și include cheltuielile necesare îmbunătățirii infrastructurii și eficientizării acestora în separare și reciclare. Include și taxa pe deșeurile nepericuloase depozitate în gropile de gunoi, a cărei sumă este de 40 de euro pe tonă, și TVA-ul corespunzător.

Comunitatea Madrid procesează o nouă Lege a economiei circulare care urmărește să genereze soluții inovatoare pentru a reduce utilizarea resurselor naturale și a materiilor prime, a extinde durabilitatea produselor și a serviciilor, precum și pentru a contribui la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Acest cadru include numeroase acțiuni, precum construirea unor instalații de tratare mari și moderne care să permită conformitatea, ca prioritate regională, cu obiectivele stabilite de Uniunea Europeană.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid își dublează investițiile pentru gestionarea deșeurilor în Commonwealth-ul de Nord-Vest