#Madrid –

Comunitatea Madrid a generat anul trecut 94.000 de megawați pe oră de energie electrică în cele 18 stații de epurare care au motogeneratoare și turbine alimentate cu biogaz. Acest volum este echivalent cu cererea anuală de consum a unei populații de peste 72.000 de locuitori, precum Majadahonda.

Canal de Isabel II obține acest biocombustibil prin tratarea nămolului îndepărtat din apele uzate, care îl eliberează în timpul depozitării în digestoare mari. Prin acest proces, compania publică a obținut anul trecut 52 de milioane de metri cubi în stațiile sale de epurare.

Pe lângă faptul că este regenerabilă, este o energie curată, stocabilă, cu producție neîntreruptă și foarte versatilă, deoarece nu poate fi transformată doar în căldură sau electricitate, ci și în combustibil pentru vehicule. Compus în principal din metan (aproximativ 65%) și dioxid de carbon (aproximativ 35%), poate fi folosit ca combustibil în mașini dacă CO2 este îndepărtat, transformându-l în biometan.

De când a început producția la stația de epurare Viveros de la Villa din capitală, Canal de Isabel II a furnizat vehiculelor sale peste 7.300 de kilograme de biometan. Ținând cont de faptul că o mașină consumă aproximativ 4 kilograme la 100 de kilometri, s-a putut parcurge 182.000 de kilometri, într-o manieră durabilă.

Mașinile care folosesc biometan nu emit particule sau dioxid de sulf, iar emisiile lor de CO2 sunt neutre deoarece, fiind de origine umană, nu provoacă efect de seră. De asemenea, reduc oxizii de azot cu 85% și emisiile de zgomot cu 50%.

Reducerea impactului ciclului apei și decarbonizare

Utilizarea deșeurilor lichide este una dintre acțiunile guvernului regional în domeniul economiei circulare și al eficienței energetice. Ambele aspecte fac parte din strategia care vizează reducerea impactului managementului ciclului integral al apei cu acțiuni care au grijă de mediu și promovează decarbonizarea.

Astfel, apa uzată a devenit o oportunitate, nu mai este veriga finală a lanțului, ci mai degrabă o etapă intermediară care dă naștere la noi forme de energie regenerabilă, eficientă și inepuizabilă.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid generează peste 90.000 de megawați pe oră de energie electrică pe an cu producția de biogaz în stațiile sale de epurare