#Madrid –

Comunitatea Madrid a finalizat proiectul european DAEMON cu care s-au realizat progrese importante în tehnologia comunicațiilor mobile în noua generație de rețele 6G. Această cercetare, coordonată de Rețelele Institutului de Studii Avansate din Madrid (IMDEA) și care a început în 2021, s-a concentrat pe demonstrarea modului în care Inteligența Artificială (AI) poate fi integrată în rețelele mobile.

Echipa de cercetare a contribuit la activități de cercetare privind personalizarea IA adaptată la rețea. În plus, a demonstrat cum modelele de inteligență artificială pot fi integrate direct în hardware-ul de rețea programabil.

În acest scop, a fost efectuată o analiză sistematică a căror sarcini de gestionare a rețelei pot fi rezolvate în mod adecvat cu modele AI în loc de alte tehnici. În plus, studiul oferă un set puternic de linii directoare pentru utilizarea învățării în automatizarea rețelelor mobile de generație următoare.

Pe baza acestor linii directoare, au fost dezvoltați o serie de algoritmi, adaptați cerințelor și limitărilor unice ale mediilor de rețele mobile, care avansează automatizarea unui set precis de sarcini de bază de gestionare a rețelei. În cele din urmă, au subliniat primul model de arhitectură de rețea mobilă nativ AI, care permite coordonarea numeroaselor și variate instanțe de inteligență desfășurate în rețea.

Toată această muncă a generat două programe pilot care sunt în prezent testate în compania Telefónica, cinci soluții care au fost încorporate în inițiativă. Radarul inovației de la Comisia Europeană, nouă brevete și o sută de articole științifice.

Deși proiectul DAEMON s-a încheiat, drumul de cercetare continuă cu ORIGAMI, o inițiativă europeană demarată în ianuarie a acestui an al cărei obiectiv este căutarea de rețele mobile cu latență mai mică, performanță și fiabilitate mai mari, promițătoare de îmbunătățiri în diverse sectoare și activități sociale.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid finalizează o investigație pentru integrarea Inteligenței Artificiale în rețelele mobile