Comunitatea Madrid prezintă expoziția Tânărul Picasso. Studii tehnice. Lucrări din colecția Muzeului Picasso, Barcelona. Este o călătorie prin studiul tehnic al operei artistului prin procesul de creație a două dintre cele mai notabile lucrări ale sale pentru tineret: Prima Împărtășanie și Știință și Caritate. Se poate vizita până pe 3 iulie 2022 la Muzeul Picasso-Colecția Eugenio Arias din Buitrago del Lozoya, cu intrare liberă.

Expoziția, organizată în comun cu Muzeul Picasso din Barcelona, ​​este curatoriată de Reyes Jiménez-Garnica (șef restaurare și conservare preventivă la această instituție) și ne introduce în studiul tehnic al creațiile din Malaga. Analizele materiale, studiile de imagine și fotografia digitală de înaltă rezoluție permit vizitatorului să urmeze urmele artistului și să se adâncească în procesul de creație a două dintre cele mai notabile piese ale sale pentru tineret.

Lucrul de cercetare realizată de Muzeul Picasso din Barcelona în timpul campaniilor de restaurare a picturii Prima Împărtășanie și Știință și caritate , au dezvăluit detalii despre procesul creativ care ajută să înțeleagă dificultățile pe care tânărul artist a trebuit să le depășească pentru a le duce la bun sfârșit. La fel, aceste două lucrări au marcat „începutul sfârșitului” al unui itinerariu curricular atent supravegheat de tatăl său, și el pictor. El a fost cel care i-a îndrumat primii pași în selecția modelelor și temelor, alegând în primul rând probleme de pictură religioasă și socială.

În acest sens, expoziția se concentrează asupra atenției asupra unei selecții de piese de format mic, care au fost esențiale în perioada de formare a lui Pablo Picasso, și fac ecou procedurile pedagogice care au durat încă la sfârșitul secolului al XIX-lea pentru a promova practica desenului și a se introduce în culoare.

Bărbatul din Malaga și-a început pregătirea academică la Școala de Arte Frumoase din La Coruña, a continuat-o la Llotja din Barcelona și, în cele din urmă, și-a făcut șederea obligatorie la Academia Regală din San Fernando de Madrid, unde a arătat imediat respingerea sa față de sistemul oficial de învățământ și profesorii acestuia.

Dar, în timp ce își consolidează învățământul artistic -îndrumat de tatăl său-, a debutat în expozițiile de Arte Plastice în căutarea unei oportunități pentru a intra în mass-media oficială este și asigură un viitor academic. Cu toate acestea, această scurtă carieră s-a încheiat atunci când tânărul a decis să ia alte căi departe de disciplina oficială, frustrând astfel aspirațiile tatălui său.

Cele mai faimoase două lucrări de tineret ale lui Pablo Picasso

Recent sosit la Barcelona, ​​tânărul Pablo Ruiz a prezentat Prima Împărtășanie la a III-a Expoziție Generală de Arte Plastice de la Barcelona 1896 și a fost un mic succes pentru pictor, care atunci a avut doar cu 1896 ani. Studiile radiografice efectuate asupra operei, prezente în expoziție, relevă o tehnică atentă și academică și fără desen pregătitor, care se reunesc într-una dintre cele mai ambițioase creații ale acestei etape inițiale. De asemenea, expoziția găzduiește și câteva schițe legate de acest tablou, sub formă de însemnări din viața primei comuniuni a propriei surori.

În ceea ce privește celălalt protagonist al expoziției, Știință și Caritate , a fost dăruit de Picasso Expoziției Generale de Arte Belle de Madrid de 1897, un concurs nu doar provincial, ci și național, cu siguranță în dorința de a confrunta artiști veterani în acest tip de eveniment .

Cu această ocazie, încă o dată, tutela paternă a fost decisivă în alegerea unei teme legate de realismul social, atât de în vogă la acea vreme. Dar în această lucrare, bărbatul din Malaga a fost mai ambițios decât în ​​Prima Împărtășanie, alegând pentru un format peisaj mare cu diverse personaje. În ciuda faptului că nu a obținut succesul dorit, numele lui Picasso a fost imortalizat în catalogul Expoziției, alături de pictori consacrați precum Sorolla sau Pinazo, mai înrudiți cu generația tatălui său.

În expoziție, publicul va putea afla despre procesul de creație al acestei piese, prin diferite schițe legate de aceasta, precum și studiul analitic al pigmenților din tablou, care relevă faptul că nu a folosit pură. culori și care a făcut un efort în căutarea nuanțelor.

Mai multe informații la www .comunidad.madrid /activitati//expozitie-studii-tehnice-tinere-picasso

)

Sursa: Comunitatea Madrid – 1896 The Comunitatea Madrid dedică o expoziție lucrărilor timpurii ale lui Pablo Picasso și studiilor sale tehnice