Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) și Centrul pentru Cercetare Ecologică și Aplicații Forestiere (CREAF) au semnat un acord de colaborare pentru promovarea acțiunilor de evaluare, conservare și promovare a capitala naturală a mediului stațiunilor de schi și montane administrate de Ferrocarrils. Acest prim acord include La Molina și Vall de Núria și se va extinde treptat la restul fermelor turistice ale FGC.

Acordul trebuie să permită cunoașterea și creșterea bunurilor și serviciilor naturii care alcătuiesc așa-numitul capital natural, un termen care definește stocul de plante, animale, aer, apă, sol și minerale într-un anumit mediu. Aceste resurse naturale, regenerabile și neregenerabile, se combină pentru a produce un flux de bunuri sau servicii către oameni, care adaugă indirect valoare companiilor și societății în ansamblu. Acordul a fost semnat de președintele Ferrocarrils, Marta Subirà, și directorul CREAF, Joan Pino, capitala naturală a stațiunilor de schi și de munte La Molina și Vall de Núria, pentru a stabili obiectivele pe termen lung, temporalitatea, elementele care urmează a fi afectate, indicatorii și acțiunile care urmează să fie efectuate. În ceea ce privește îmbunătățirea capitalului natural, acest proiect trebuie să facă posibilă, de exemplu, îmbunătățirea calității apei din acest mediu, creșterea biodiversității sau gestionarea maselor de pădure în așa fel încât să crească capacitatea acestora de a absorbi dioxidul de carbon.

Cuantificați capitalul natural aferent mediului din stațiile montane Ferrocarrils, din valoarea serviciilor ecosistemice asociate mediului natural, pentru a deveni un agent cheie în conservarea și promovarea acestuia este una dintre axele Strategiei de Activism și Agendei de Acțiune Climatică a Căilor Ferate , care include toate acțiunile companiei pentru a aborda urgența climatică și a atinge neutralitatea carbonului înainte de 2030, împreună cu alte proiecte precum promovarea tranziției energetice, promovarea economiei circulare sau adaptarea instalațiilor feroviare la efectele schimbărilor climatice

„Pentru Ferrocarrils, acest acord este un alt exemplu al angajamentului companiei în lupta împotriva schimbărilor climatice și pentru conservarea teritoriului în care se află stațiunile noastre montane și ne va permite să ne stabilim obiective de conservare pe termen lung. . Ne dorim să fim activiști împotriva schimbărilor climatice, cealaltă mare pandemie care necesită alianțe și angajamente din partea companiilor, administrațiilor și societății ”, explică Subirà.

„Pentru CREAF, acest acord este o oportunitate de a implementa metodologii inovatoare pentru analiza și evaluarea capitalului natural, aplicate în mod specific atât în ​​teritoriile vulnerabile la schimbările globale, cât și în zonele montane. Aceste metodologii, împărtășite cu diverșii actori din teritoriu, ne vor permite să ne îndreptăm către modele de management mai durabile pentru munții noștri, care să fie în concordanță cu provocările de mediu cu care trebuie să ne confruntăm în următoarele decenii ”, subliniază Pino.

CREAF este un centru public de cercetare dedicat ecologiei terestre, analizei teritoriale și schimbării globale, care urmărește excelența în producție și diseminare a cunoștințelor, precum și inovației. , dezvoltarea si transferul metodologiilor.

Sursa: Ferrocarrils semnează un acord cu CREAF pentru creșterea capitalului natural din jurul stațiunilor de schi și montane