Comunitatea Madrid va conduce noua Rețea Europeană (EON) care va marca liniile strategice ale viitorului Oncologiei, așa cum a asigurat ministrul Sănătății, Enrique Ruiz Escudero, în cadrul inaugurarii de astăzi a I Conferinței Internaționale a Rețelei de Oncologie de la Madrid (ROM). La această întâlnire științifică, profesioniști din domeniu din Italia, Germania, Franța, Portugalia, Danemarca și Belgia se întâlnesc pentru a împărtăși cele mai recente cercetări în acest domeniu.

Prin acest sistem european bazat pe schimbul de cunoștințe și resurse, o coordonare care va permite o cunoaștere mai riguroasă a diferitelor tipuri de cancer, putând astfel oferi o calitate superioară a îngrijirilor prin perfecţionarea tratamentelor şi diagnosticelor.

Cancerul, în diferitele sale forme, reprezintă o mare provocare pentru toate sistemele de sănătate. Din acest motiv, în 2020 Comunitatea Madrid a optat pentru promovarea proiectului de integrare ROM, care a continuat dezvoltarea sa în ciuda dificultăților cauzate de pandemia de COVID 23. Este o viziune multidisciplinară care oferă îngrijire excelentă, echitabilă și eficientă. Acesta integrează toți actorii implicați, cu profesioniști din toate specialitățile care participă la procesul pacientului, manageri din domeniul sănătății, societăți științifice, industria farmaceutică și pacienți, cei mai mari beneficiari ai acestui proiect de pionierat, care permite regiunii să conducă progresele în această materie. la nivel european.

Printre noile provocări în lupta împotriva cancerului se numără crearea unei rețele de cercetare clinică (ROMIC), precum și dezvoltarea unui mediu digital comun și a unui Big Data , care facilitează munca profesioniștilor din domeniul sănătății. Registrul tumorilor din Madrid (RTMAD) este utilizat ca instrument pentru obținerea acestor date. Toate acestea pentru a aprofunda în tratamente personalizate adaptate fiecărui pacient cu ajustări la fiecare caz particular.

Modelul de lucru în rețea se bazează pe definirea unei structuri operaționale care defineste 5 poli geografici si demografice (nord, sud, est, vest și singular) și 11 noduri (spitale). În cazurile de patologii cu complexitate deosebită, se creează și NEOS

. (Noduri Oncologice Specifice).

Cu acest tip de management se realizează ca fiecare persoană să fie tratată de cei mai buni profesioniști și cu mijloacele cele mai potrivite, elaborarea de protocoale de acțiune în abordarea cancerului de sân și a tumorilor sistemului nervos, care să facă din diagnosticul și tratamentul acestor patologii într-o rețea deja o realitate. Â

Abordare terapeutică inovatoare

Împreună cu toate aceste măsuri, este în prezent în vigoare dezvoltarea unei Strategii de Medicină de Precizie Oncologică, al cărei scop este să avanseze în aplicarea de noi terapii prin cele mai noi tehnologii de secvențiere genetică. Procesele au început deja în tumorile pulmonare, tumorile stromale gastrointestinale și colangiocarcinomul (în căile biliare) și se vor extinde treptat la alte patologii.

În Spania, în întreaga 2020 11. diagnostice de cancer, dintre care în jur de 275. au fost depistate la Madrid. Odată cu activitatea desfășurată de ROM, Comunitatea Madrid va deveni Centrul de operațiuni oncologice de care Spania și Europa au nevoie, oferind pacienților prevenire, depistare precoce, diagnosticare și tratamente de ultimă generație care reduc impactul asupra sănătății și social al acestora. aceste boli.