#Madrid –

Consiliul de Guvern a aprobat astăzi proiectul Legii bugetelor generale ale Comunității Madrid pentru 2024 cu un record istoric pentru sănătatea regională, care depășește bariera de 10.000 de milioane de euro, precum și pentru cheltuielile sociale, care cresc cu peste 3.100 (+ 17%) în raport cu conturile anterioare. Textul are avizul Autorității Independente de Responsabilitate Fiscală (AIReF) și este transmis astăzi Adunării Legislative pentru a începe procesarea înainte de intrarea sa în vigoare.

Bugetul regional se ridică la 27.558 milioane de euro (+19,6%), din care doar 767 provin din fonduri europene. În proiect de lege se remarcă creșterea înregistrată de toate departamentele Guvernului regional și unde cele mai mari creșteri sunt concentrate mai strâns în cele legate de politicile sociale. Tocmai, cheltuielile sociale reprezintă aproape 9 din 10 euro pentru a consolida serviciile publice anul viitor.

Acestea sunt conturi publice prudente și realiste care vor permite progrese în politicile de susținere a familiei, acordând prioritate sănătății, educației, îngrijirii populației cele mai vulnerabile, precum și promovării locuințelor, îmbunătățirii infrastructurii publice și a transportului și politicilor active de ocupare a forței de muncă.

Mai multe cheltuieli sociale și reduceri de taxe

În plus, ei au în vedere reduceri de taxe pentru a atrage investitori și a crea locuri de muncă care vor fi însoțite de alte măsuri fiscale precum deflația secției regionale de impozit pe venit pentru al doilea an consecutiv, îndeplinind angajamentul electoral de a aplica această măsură ori de câte ori inflația depășește 2% . De asemenea, vor fi efectuate noi reduceri de taxe care vizează combaterea depopulării rurale, axate pe municipiile cu mai puțin de 2.500 de locuitori.

Noile bugete ale Comunității Madrid pentru 2024 au fost pregătite pe baza previziunilor de creștere ale organizațiilor externe de între 1,9% și 2,1% pentru anul viitor și generarea a 88.000 de noi locuri de muncă.

Cheltuielile sociale continuă să fie prima prioritate până la 22.099 milioane de euro. Astfel, se înregistrează o creștere a sănătății cu 1.426 milioane în plus, educația crește cu 699 milioane, politicile sociale și familia cu 411 milioane în plus sau transportul care crește cu 863 milioane.

Sănătatea depășește 10.000 de milioane

Madrid Health este zona în care Comunitatea Madrid va investi cele mai multe resurse în 2024 datorită unui total de 10.157 milioane de euro, ceea ce reprezintă o creștere de +16,3% și cea mai mare dotare din istoria sa. Asistența Primară va fi una dintre priorități – pentru aceasta, va avea 2.572 milioane (+25,1%) -, precum și continuarea reducerii listelor de așteptare. În acest sens, Comunitatea Madrid va începe anul viitor construcția a 19 noi centre de sănătate în care guvernul regional va investi 76 de milioane de euro.

Principalele măsuri includ și lansarea de noi proiecte specializate în îngrijirea pacienților cu Scleroză Laterală Amiotrofică (SLA), precum crearea primei reședințe mondiale de aceste caracteristici sau noi resurse la Spitalul public Enfermera Isabel Zendal. În plus, se vor continua progrese în modernizarea infrastructurii de sănătate și reînnoirea echipamentelor de diagnosticare.

O altă etapă importantă pentru sistemul public de sănătate din Madrid va fi intensificarea Planului de sănătate mintală și dependențe, care va include noi acțiuni care vizează în primul rând îngrijirea copiilor și adolescenților, cu crearea de spitale de zi și consolidarea programelor pentru copii și tineri.

În ceea ce privește resursele umane, se va acorda în continuare prioritate stabilității și recunoașterii carierei profesionale pentru personalul temporar, având ca obiectiv, în plus, încorporarea a 14.000 de persoane ca personal statutar permanent.

Mai multă ofertă educațională și ajutoare extracurriculare noi

Educația, Știința și Universitățile vor gestiona din nou unul dintre cele mai mari articole cu 6.412 milioane de euro, cu 12,2% mai mult decât în ​​anul precedent. Datorită acesteia, oferta de locuri de învățământ public la diferite niveluri va fi extinsă și efortul în burse și ajutoare pentru studii va fi majorat (+36,5%) la 248,5 milioane astfel încât beneficiarii săi să crească cu 200.000. Dintre acestea, sălile de mese sunt cele care au înregistrat cea mai mare creștere, ajungând la 62 de milioane (+160%). În plus, un nou program de ajutor va fi lansat în anul universitar 2024/25 cu aproape 5 milioane de euro pentru activități extracurriculare în centrele susținute din fonduri publice.

De asemenea, se consolidează angajamentul față de învățământul de Formare Profesională, care presupune crearea a 10.000 de noi locuri și va fi consolidat un nou program de asistenți de dans în Învățământul Primar, în scopul promovării cunoașterii și diseminării dansului, descoperirii vocațiilor și talentelor și combaterii unui stil de viata sedentar.

În ceea ce privește infrastructura educațională, investiția pentru anul 2024 în Buget se ridică la 138,6 milioane (+23,7%), ceea ce va permite construirea de noi centre, inclusiv cinci școli de copii și crearea a 3.200 de noi locuri publice în regiune.

Conturile pentru 2024 sporesc și angajamentul Guvernului regional față de cercetare și dezvoltare, cu o creștere de +24,4% a dotării alocate IMDEAS – Institutele de Studii Avansate din Madrid – iar verificarea inovației va fi extinsă pentru a sprijini IMM-urile.

Extinderea metroului și creșterea cu 121% pentru locuințe

Ministerul Locuinței, Transporturilor și Infrastructurii are, după cum se precizează în proiectul de lege, 3.089 de milioane de euro pentru extinderea rețelei de metrou din Madrid și continuarea dezvoltării diferitelor planuri de locuințe ale Guvernului regional. În acest ultim domeniu, Bugetul însumează 472 de milioane de euro, ceea ce reprezintă o creștere de +121,5% față de cel precedent.

Astfel, este planificată construirea a peste 4.000 de proprietăți în 12 municipii în regim de închiriere accesibil prin Planul regional Vive și alte 2.472 vor fi în construcție. De asemenea, vor fi extinse ajutoarele pentru închiriere, reabilitare, accesibilitate și eficiență energetică.

În ceea ce privește transportul, se are în vedere finalizarea lucrărilor de extindere pe linia 3 de metrou (în tronsonul Villaverde Alto-El Casar). În plus, se vor face progrese în remodelarea liniei 5, care va ajunge de la Alameda de Osuna până la terminalele T1-T2-T3 ale aeroportului Adolfo Suárez-Madrid Barajas și linia 11 (Plaza Elíptica și Conde de Casal). Pe de altă parte, se vor continua lucrările de sprijinire a celor afectați de lucrările pe linia 7B.

De asemenea, vor fi luate măsuri pentru extinderea Inelului Intermodal de Schimbătoare, odată cu finalizarea Inelului Valdebebas și începerea procedurilor Conde de Casal.

Mai multe resurse pentru minori, tineri și adulți

Departamentul pentru Familie, Tineret și Afaceri Sociale va continua să pună toate resursele și eforturile Comunității Madrid în slujba familiilor și persoanelor care au cea mai mare nevoie, cu o atenție deosebită luptei împotriva singurătății în rândul persoanelor în vârstă. Pentru a face acest lucru, își mărește investiția cu +18,7% față de 2022, până la 2.605 milioane.

Obiectivul este de a oferi mai multe resurse locuitorilor din Madrid în toate etapele vieții. Astfel, Planul Nașterii de la Madrid crește cu +275% la 114,6 milioane de euro și va fi creat un nou ajutor de 1.800 de euro pentru nașteri multiple sau adopții.

La rândul său, îngrijirea rezidențială pentru minori va avea 61 de milioane, iar tinerii vor avea Serviciul itinerant de îngrijire a dependențelor tehnologice.

În plus, se va lucra pentru întărirea rețelei de îngrijire a persoanelor în vârstă și a persoanelor cu dizabilități sau dependență, astfel încât acestea să poată alege unde să locuiască, adică fie într-un centru rezidențial, fie la domiciliu cu sprijinul necesar. Astfel, postul bugetar pentru aceste resurse și servicii crește cu 277 milioane.

Modernizarea sediului judiciar

Conturile Comunităţii pentru 2024 includ o creştere de +15,2% pentru Preşedinţie, Justiţie şi Administraţie Locală, care va ajunge la 925 de milioane de euro. Din această sumă, 75,6 vor fi utilizate pentru continuarea modernizării și raționalizării infrastructurii judiciare, cu construirea a șase noi sedii și reabilitarea altor șapte. În plus, se preconizează extinderea serviciului Birou Mobil la municipalitățile cu mai puțin de 20.000 de locuitori.

De asemenea, va începe execuția proiectului de grupare a sediului districtului judiciar unic Madrid din Valdebebas. Prima investiție pentru acest obiectiv a Orașului Justiției inclusă în Bugetul 2024 se ridică la aproape 3 milioane de euro

La rândul său, investițiile în municipii vor continua să fie intensificate prin Programul Regional de Investiții (PIR), care va avea o investiție de până la 250 de milioane.

Combaterea șomajului în rândul tinerilor

Politicile de ocupare a forței de muncă se ridică la un total de 666 milioane, din care cea mai mare sumă este alocată formării pentru ocuparea forței de muncă cu 270 milioane. Se remarcă Planul de ocupare tânără, dotat cu 100 de milioane de euro și menit să împartă șomajul în rândul populației mai tinere în vârstă de muncă, cu o atenție deosebită pregătirii.

Alături de acesta, Planul de Talent Digital, cu 15 milioane, pentru a pregăti lucrătorii în competențe digitale și, în același timp, să ofere o soluție la deficitul de profesioniști cu aceste competențe. Acest program axat pe tineri va beneficia 9.000 și are colaborarea companiilor lider Oracle, SAP, Microsoft și Amazon.

De asemenea, vor fi intensificate acțiunile de avansare a transformării serviciilor publice de ocupare, prin modernizarea birourilor și implementarea unui model de servicii mai personalizat.

Culmea Arco Verde și întărirea 112

Bugetul pentru Mediu, Agricultură și Interne pe 2024 crește până la 639 de milioane de euro, ceea ce va permite colaborarea cu Programul de Dezvoltare Rurală, cu măsuri de modernizare a exploatațiilor agricole și pentru încorporarea de noi tineri fermieri, cu 80 de milioane de euro. În plus, cei 200 de kilometri din Arco Verde vor fi finalizați cu o investiție de 2,5 milioane. De asemenea, vor fi lansate noi ajutoare pentru dezvoltarea acțiunilor privind eficiența energetică și protecția mediului.

Pentru protecția celor 179 de municipalități prin ESICAM – Strategia de securitate globală în Comunitatea Madrid- vor fi alocate 70 de milioane pentru a permite achiziționarea de vehicule, tasere și unități canine.

Madrid 112 va continua să îmbunătățească procesele, infrastructura și mijloacele în coordonarea urgențelor și, pentru aceasta, va avea 290 de milioane.

Transformarea digitală a Administrației Publice

Crearea unui Departament specific de Digitalizare în acest Legislativ are ca scop consolidarea regiunii ca nod digital în sudul Europei și promovarea proiectelor legate de noile tehnologii, care generează locuri de muncă și devin un pol de atracție pentru marile multinaționale și companii din sector. Pentru aceasta, va fi alocată o investiție totală de 512,3 milioane de euro.

Până în 2024, se consolidează Strategia de digitalizare a Comunității Madrid, cu o creștere de 58 de milioane de euro, și va fi promovată transformarea digitală a administrației publice, pentru a îmbunătăți eficiența, transparența și accesibilitatea serviciilor publice.

De asemenea, va fi lansată Agenția de Securitate Cibernetică pentru a asigura protecția informațiilor și a clustere deja creat și ecosistemul tehnologiilor disruptive și al inovației deschise, pentru a atrage talente și investiții și pentru a se îndrepta către obiectivul de digitalizare care contribuie cu 40% la PIB-ul Comunității Madrid.

Madrid, destinație turistică și culturală în lume

Bugetele 2024 detaliază o creștere a fondurilor alocate Culturii, Turismului și Sportului de 11,7%, ajungând la 316,7 milioane în total, ceea ce va permite consolidarea politicilor care au transformat regiunea într-una dintre destinațiile turistice și culturale preferate ale lumii.

În acest scop, programarea pentru Hispanidad va fi consolidată, la a patra ediție, cu scopul de a o poziționa ca eveniment cultural, gastronomic și social de referință pe întreg teritoriul regiunii.

La rândul său, Strategia Turismului 2023/26 va avea o dotare de peste 76 de milioane de euro care, împreună cu colaborarea public-privată, prin Madrid Turismo by Ifema, va permite consolidarea poziționării Comunității Madrid ca o mare destinație. pe piața națională și internațională, în special în America Latină.

Pentru Sport, investiția crește la 57,7 milioane de euro, (+13,8%) pentru îmbunătățirea și remodelarea infrastructurii, sprijinirea federațiilor și sportului competitiv

Sprijin pentru persoane care desfășoară activități independente și antreprenori

Zona Economie și Finanțe va avea 310,2 milioane de euro, (+9,4%), ceea ce va consolida sprijinul pentru independenți și antreprenori, care crește cu +66,7% până la 41,5 milioane de euro cu obiectivul de a dezvolta inițiative pentru fiecare dintre faze. a activității de afaceri, cum ar fi rata Zero sau programul Reemprende.

Ajutoarele pentru comerțul tradițional vor fi și ele intensificate, cu acțiuni de digitalizare și inovare pentru stimularea activității acestora, precum și programe specifice pentru afacerile tradiționale din regiune.

Investițiile în sectorul public cresc

Conturile regionale pentru 2024 includ o creștere a investițiilor de 14,8% pentru întregul sector public, cu noi acțiuni în Metroul Madrid în cadrul Planului de Accesibilitate și modernizarea stațiilor, ajungând la 178 milioane euro sau Canalul Isabel II cu îmbunătățiri în securitatea alimentarea, calitatea apei și eficiența energetică, printre altele.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid aprobă Bugetul 2024 cu un record istoric în Sănătate (+16,3%) și în cheltuieli sociale care cresc cu 3.173 milioane (+17%)