#Madrid –

Comunitatea Madrid a aprobat astăzi alocarea a 10 milioane de euro pentru municipalitățile afectate de DANA, în special pentru cele din zona de sud-vest a regiunii cel mai grav afectată de ploile abundente și furtunile din weekendul trecut. Acest buget va servi consiliilor locale să întreprindă cele mai urgente acțiuni ale acestora ca răspuns la pagubele cauzate de furtună în municipiile lor respective.

Guvernul regional a fost de acord să activeze acest articol din Fondul de rezervă supramunicipal al Programului Regional de Investiții (PIR), care face posibilă atenuarea situațiilor de urgență. Va fi societatea publică Planifica Madrid, dependentă de Ministerul Președinției, Justiției și Administrației Locale, cea care va întreprinde de astăzi primele acțiuni urgente de curățare, curățare a resturilor, defrișări, demolări, precum și cele care vizează recuperarea și reactivarea articole esenţiale ale serviciilor publice care au fost deteriorate.

Planifica Madrid va pune la dispoziția consiliilor afectate un număr de telefon exclusiv de la care să gestioneze implementarea acestor prime acțiuni urgente.

Consiliul Guvernului a convenit, de asemenea, în ședința de astăzi, să solicite statului să declare municipalitățile cele mai afectate de DANA o zonă grav afectată de o urgență a Protecției Civile, așa cum a susținut deja președintele Comunității Madrid, Isabel Díaz Ayuso, luni. în timpul vizitei sale la Aldea del Fresno, unul dintre orașele cele mai afectate de furtună.

În cazul în care Guvernul Națiunii acceptă această solicitare, Executivul autonom va oferi corporațiilor locale cu populații mai mici suportul tehnic necesar pentru evaluarea pagubelor, întocmirea proiectelor de recuperare și prezentarea documentației necesare. pentru a primi ajutor de stat.

În acest sens, merită amintit că, după furtuna Filomena care a devastat regiunea în 2021, Guvernul Comunităţii Madrid a alocat un total de 47,5 milioane de euro în ajutoare economice destinate municipalităţilor şi sectoarelor afectate de zăpada puternică.

Echilibrul serviciilor de securitate și de urgență

Între ora 14:00 duminică și 6:00, marți, Departamentul de Pompieri al Comunității Madrid a efectuat un total de 1.467 de intervenții în 105 municipii, dintre care în 289 de cazuri a fost necesară deplasarea unei resurse (a 53 de municipii). ).

Centrul Municipal de Coordonare (CECOM), în perioada 3 și 4 septembrie, a gestionat un total de 216 avertizări legate de precipitații. În plus, camera 112 a asistat la aproximativ 2.300 de incidente, cu peste 18.000 de apeluri.

De asemenea, peste 30.000 de litri de apă potabilă au fost furnizați din Canal de Isabel II prin două autocisterne de 15.000 de litri care au fost destinate orașelor Villa del Prado și Villamanta și două autoutilitare cu 2.400 de litri de apă în ulcioare către Aldea. Fresno.

Comunitatea Madrid a activat Planul INUNCAM din cauza prognozelor Agenției de Stat de Meteorologie -AEMET- privind precipitațiile intense pentru duminică. Prin Agenția Regională de Securitate și Situații de Urgență ASEM112, pompierii, agenții silvici și protecția civilă au fost coordonați, pe lângă transmiterea, în premieră, a unei alerte telefonice masive către cetățeni pentru a avertiza despre furtună. Activarea ES-ALERT a Sistemului Național de Protecție Civilă a venit după primirea alarmei de nivel roșu de la AEMET, ceea ce presupune un risc foarte mare pentru populație conform clasificației oficiale.

Departamentul de Pompieri al Comunităţii Madrid avea în total 581 de personal, dintre care 277 erau efectivi în parcuri – cu 40% mai mare decât cel stabilit -, cinci şefi de supraveghere, un ofiţer suplimentar la Centrul de Coordonare Operaţională, precum şi personal repartizat. pentru a se ocupa de incendiile forestiere, care în acea zi a servit drept sprijin în sarcini auxiliare precum îndepărtarea crengilor. În plus, au fost utilizate 128 de vehicule, inclusiv patru vehicule de santină.

În ceea ce privește Corpul Agenților Silvici regionali, în cele 16 regiuni au fost 46, cu cele 46 de autovehicule 4×4 ale acestora, în sprijinul grupului de intervenție, precum și trei emițătoare de zi și una de noapte. De asemenea, a fost activată ERIVE (Echipa de Răspuns Imediat Logistic al Voluntarului Protecție Civilă) pentru sprijinirea pompierilor în sarcini logistice, căutarea dispăruților, salvarea și controlul traficului. În plus, camera 112 a fost consolidată cu încă trei manageri de urgență (operatori).

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid aprobă 10 milioane pentru acțiuni urgente în municipalitățile afectate de DANA weekendul trecut