Comunitatea Madrid a crescut cu opt centre și 185 posturi vacante în Rețeaua Publică de Asistență Socială pentru persoanele cu boală mintală gravă și de durată din 2022, care acum se ridică la 6.854 răspândit pe 233 resurse . Acest lucru a declarat astăzi ministrul Familiei, Tineretului și Politicii Sociale, Concepción Dancausa, în cadrul vizitei sale la una dintre noile reședințe cu spații publice pentru sărbătorirea Zilei Mondiale a Sănătății Mintale, care anul acesta are ca motto Faceți sănătate mintală și bunăstarea pentru toți o prioritate globală. Consilierul a subliniat că angajamentul guvernului regional față de cei afectați este ferm de ani de zile și că lucrează „pentru recuperarea și integrarea acestora în toate domeniile vieții”.

Cele opt noi centre sunt împărțite în patru reședințe cu 15 paturi fiecare (Mirasierra , Avenida de America , Medinamar Simancas San Blas și Belmonte Únicas în Carabanchel), trei centre de reabilitare a muncii, cu 20 locuri fiecare (CRL Intress Tetuán, CRL San Miguel Hospitalarias și CRL Fundación Juan XXIII Vicálvaro/Moratalaz) și un centru de reabilitare psihosocială în Parla, cu 35 locuri noi.

Dancausa a facut turul facilitatilor resedintei Medin amar Simancas, situat în San Blas, care a început să funcționeze la 1 mai a acestui an și are 35 posturi vacante, dintre care 24 sunt suportate din fonduri publice. Consilierul a reușit să facă schimb de impresii atât cu utilizatorii, cât și cu profesioniștii care îi îngrijesc, cărora le-a mulțumit pentru munca importantă pe care o fac „pentru ca acești oameni să-și păstreze autonomia și legăturile sociale, relațiile și interacțiunea cu mediul lor”.

Rețeaua Publică de Asistență Socială pentru persoanele cu boli mintale grave și de lungă durată răspunde diferitelor nevoi psihosociale, de muncă și rezidențiale ale utilizatorilor și sprijină integrarea lor socială, întotdeauna în coordonare cu Servicii de Sănătate Mintală și cu o atenție și sprijin special pentru familii. Costul acestor resurse în 2021 sa ridicat la 72, 5 milioane de euro.

În cadrul acestora se află centrele de reabilitare psihosocială, care oferă programe individualizate pentru a ajuta la recuperarea gradului maxim de autonomie personală și socială. , menținând integrarea utilizatorilor săi în comunitate și consilierea mediului lor familial. De asemenea, Centrele de Zi de Suport Social, care dezvoltă programe și activități care să îi ajute pe cei care prezintă dificultăți mai mari de funcționare și izolare să obțină un minim de independență.

Unul dintre cele mai importante pentru aceștia oameni pentru a atinge cel mai mare grad de autonomie posibil este să-și găsească un loc de muncă, sarcină pentru care 30 centre de reabilitare ocupațională ale Rețelei, care își ajută utilizatorii să învețe sau să își recupereze obiceiurile și abilitățile necesare. Dintre cele 1.233 persoane care au trecut prin aceste facilități în 2021, un total de 1.185 (cel 63%) a primit un loc de muncă.

Lupta împotriva stigmatizării

În ceea ce privește resursele rezidențiale, se găsesc tipologii din reședințe, care oferă un serviciu flexibil și versatil între 20 și 35 locuri cu supraveghere 10 ore pe zi, până la apartamente supravegheate -alternativă de cazare stabilă și standardizată pentru 3 sau 4 persoane- sau locuri în pensiuni pentru persoanele care au atins un nivel bun de autonomie, dar lipsit de sprijin și resurse familiale.

Munca echipelor comunitare de sprijin social, inițiativă lansată la

. pentru a oferi îngrijire la domiciliu. cili şi în mediu la persoanele cu dificultăţi mai mari. Obiectivul său este de a le îmbunătăți calitatea vieții, permanența lor în comunitate și conectarea lor la rețeaua de îngrijire.

Toate aceste centre desfășoară, de asemenea, o intensă conștientizare și luptă împotriva stigmatizarea suferită de persoanele cu boli mintale, deoarece patologiile lor sunt adesea puțin cunoscute și generează atitudini de respingere, izolare și discriminare care pot împiedica exercitarea efectivă a drepturilor lor și pot cauza suferință celor afectați și familiilor acestora.

Această activitate include activități precum colaborarea solidară cu alte persoane, integrarea normalizată în cartiere și municipii, cercetare, conștientizare în domeniul educațional, formarea altor agenți sociali și participarea utilizatorilor la inițiative sportive, artistice și de agrement. .

Sursa: Comunitatea Madrid – 2021 Comunitatea Madrid adaugă opt noi centre de îngrijire specializată în 2021 la rețeaua sa publică pentru boli mintale grave și de durată