#AlcaladeHenares – Inspecția sanitară pe care Consiliul Municipal Alcalá de Henares a efectuat-o pe 28 februarie la azilul de bătrâni Francisco de Vitoria din oraș a detectat niveluri foarte ridicate de legionella în apă, cu peste 8.000 de unități formatoare de colonii, pentru care a solicitat Comunitatea Madrid să ia imediat măsuri urgente.

Primarul orașului Alcalá de Henares, Javier Rodríguez Palacios, și consilierul pentru sănătate, Blanca Ibarra, au apărut astăzi la o conferință de presă pentru a face publice rezultatele inspecției sanitare, cunoscute astăzi, care dezvăluie prezența legionelei la unele niveluri care, conform baremelor, sunt considerate o „situație foarte gravă”.

Consilierul pentru Sănătate a explicat că astăzi la ora 10.00 s-au primit rapoartele acreditate din laborator și s-a verificat că în reședința Francisco de Vitoria există „o situație foarte gravă care este prezența coloniilor de legionella, a tip numit pneumofilie, așa-numita legionella mala, care este cauza pneumoniei, la niveluri mult mai mari decât cele admise”.

Ibarra a detaliat că nivelurile de legionella din apă sunt măsurate prin unitățile formatoare de colonii pe litru, astfel încât mai puțin de 100 este considerat cu risc scăzut, între 100 și 1.000 cu risc intermediar și mai mult de 1.000 este considerată o situație gravă care necesită o revizuire imediată. . a planurilor de prevenire şi a măsurilor corective”.

În fața acestei situații, primarul a făcut un apel la Comunitatea Madrid „să ia în serios situația reședinței Francisco de Vitoria pentru că suntem revoltați”. În plus, a afectat faptul că inspecția a fost efectuată după ce inspectorul și tehnicienii au avut o așteptare involuntară de o oră și jumătate până li s-a permis accesul în dotări.

Din acest motiv, a continuat consilierul, „când am aflat că pe 28 februarie erau niveluri de 8.000 de unități de legionella în apa reședinței, am fost foarte alarmați și, cu toate acestea, reacția Comunității Madrid, a Asistenței Sociale Madrid. Agenția (AMAS) a fost să amâne întâlnirea pe care am solicitat-o.

CRONOLOGIA EVENIMENTELOR

Rodríguez Palacios a indicat că, având în vedere cronologia evenimentelor, „se pot deduce o serie de probleme extrem de suspecte”, deoarece la 31 ianuarie s-au întâlnit cu managerul AMAS, José Manuel Miranda, și l-au dezvăluit, după patru așteptări. luni, „că este o situație proastă în reședință, cu un contract de masă de 4,6 euro pentru a da cinci mese pe zi care ni se pare insuficient și că utilizatorii ne spun că nu au voie să bea apa de la robinet din camere. , iar acest domn are curajul să spună că apa de la Alcalá este rea”.

Pe 7 februarie a fost convocată un plen extraordinar, promovat de PSOE și Ciudadanos, în care rudele comentează că locuitorii au slăbit și se cer explicații. Pe 8, președintele Comunității din Madrid, Isabel Díaz Ayuso, a venit la Alcalá „și o fac să spună că asta este de trecut și că nu este nicio problemă la reședința Francisco de Vitoria”.

„Și în această dimineață ne-au spus că pe 9 februarie au făcut o inspecție la apă, la o zi după ce au spus că nu este nimic în neregulă. Asta pentru a-l face pe cineva să se uite cine se ocupă de AMAS, care îl pune pe președinte să spună că nu este nimic în neregulă și a doua zi fac o inspecție. În ziua 24, au avut rezultate ale unei legionele superficiale, ușoare, nu la nivelurile pe care le-am detectat noi”, a adăugat el.

Primarul a subliniat că întârzierea cu o oră și jumătate în inspecția municipală din 28 se face a priori știind că au legionella (inspecția Comunității Madrid a fost făcută cu patru zile înainte) și, nemulțumită de asta , la 1 martie îl pun pe vicepreședintele Enrique Ossorio să spună că nu se întâmplă nimic și că totul este o chestiune de trecut, că au fost probleme, dar nu mai sunt”.

„CINEVA MINTE AICI”

Rodríguez Palacios a denunțat că „este cineva aici care minte și este păcat” și a subliniat că, dacă Comunitatea Madrid ar fi detectat niveluri de legionella de 100, ar fi trebuit să raporteze inspectorul municipal. În plus, acesta a subliniat încă o dată că nivelul detectat este de până la opt ori mai mare decât ceea ce este considerat normal în analize.

„Astăzi i-am anunțat și răspunsul a fost întârziat, chiar ne-au spus că ne vom întâlni luni, când în orice altă situație totul este sigilat imediat și dacă nu am făcut-o cu poliția este pentru că vorbim. despre o situație de colaborare între instituțiile publice care nu este ca închiderea unui bar”, a adăugat el.

Consilierul a declarat că nu știe „ce altă prioritate ar fi putut avea timp de două ore, pentru că se pare că până la convocarea conferinței de presă, telefoanele nu au început să sune la etaj și nici nu au început să se trezească”.

„În calitate de primar al orașului, ceea ce cer este să ia în serios situația lui Francisco de Vitoria, că având un nivel de 8.000 la legionella rău, care poate provoca pneumonie, nu poate aștepta un minut, este ceva imediat, spune același lucru. regulă. Nu se vorbește despre trecut, despre ceva care a fost depășit, se vorbește despre viitorul a 500 de oameni, mulți dintre ei în situație de dependență, care și-au pus sănătatea în mâna unei administrații publice, a guvernului regional. ”, a declarat Rodríguez Palacios.

În cele din urmă, el a insistat că „tot ce se întâmplă de acum înainte este responsabilitatea exclusivă a Comunității Madrid” și le-a îndemnat „să procedeze imediat la curățarea acelor conducte, a acelor rezervoare de apă. Nu cred că ar putea fi ceva mai urgent în cadrul AMAS decât depășirea acestei probleme de urgență, așa cum o descriu reglementările”.

„Nu iau în serios ceea ce se întâmplă într-o reședință în care sunt 500 de bătrâni, mulți dintre ei dependenți, care locuiesc acolo sub tutela Guvernului Comunității Madrid, plătind în fiecare lună cu bani din propriile pensii, pentru că aici nu există caritate sau ceva dăruit, ci un serviciu public care trebuie să fie de calitate”, a conchis primarul din Alcalá de Henares.

Sursa: Inspecția sanitară municipală detectează niveluri foarte ridicate de legionella în reședința Francisco Vitoria din Alcalá de Henare…